Αδυσώπητα ερωτήματα για το θανατηφόρο στη Βουλή – “Βρωμάει” ο χειρισμός

Αδυσώπητα ερωτήματα για το θανατηφόρο στη Βουλή – "Βρωμάει" ο χειρισμός

Αδυσώπητα ερωτήματα ανακύπτουν σχετικά με το θανατηφόρο τροχαίο που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή μπροστά από τη Βουλή, το οποίο στοίχισε τη ζωή ενός νέου ανθρώπου, μόλις 23 ετών. Το δυστύχημα συνέβη μπροστά στα μάτια αστυνομικών και τα ερωτήματα αφορούν στη στάση τους σε ό,τι αφορά αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και στο πως διαχειρίστηκαν τον υπαίτιο συνάδελφό τους.

Το δυστύχημα συνέβη το μεσημέρι της Παρασκευής, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση για την αστυνομική βία και σε αυτό ενεπλάκη το συνοδευτικό αυτοκίνητο της Ντόρας Μπακογιάννη (η ίδια ήταν στη συνεδρίαση και ο οδηγός μόνος του στο όχημα), το οποίο, παραβιάζοντας τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, συγκρούσθηκε έξω από τη Βουλή με τη μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο άτυχος 23χρονος, η οποία κινείτο νομίμως, αφού είχε πράσινο στο σηματοδότη.

Ένα από τα πρώτα ερωτήματα είναι γιατί ο αστυνομικός-οδηγός δεν παρέμεινε στο σημείο, αλλά μπήκε στη Βουλή, εγκαταλείποντας ουσιαστικά τον τραυματία. Όχι μόνο δεν έμεινε στο σημείο, αλλά ούτε επέστρεψε σε αυτό, αφού πάρκαρε το όχημα, όπως αναφέρει το ΜΕΡΑ25 και επιβεβαιώνεται και από άλλες πηγές. Πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, υποστηρίζουν ότι ο αστυνομικός οδηγός δεν συνελήφθη, επειδή το τροχαίο δεν ήταν θανατηφόρο (ακόμη), αλλά και επειδή βάσει του άρθρου 43 παρ. 5 του ΚΟΚ «ο οδηγός παρέμεινε στο σημείο του ατυχήματος και δεν ήταν ύποπτος φυγής».

Ο οδηγός σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται να μένει στον τόπο του ατυχήματος, ειδικά όταν υπάρχει τραυματισμός, πρωτίστως από ηθική υποχρέωση έναντι του τραυματία, προκειμένου να παράσχει βοήθεια. Επίσης από νομική υποχρεώση, προκειμένου να είναι παρών στην πραγματογνωμοσύνη, για να καταθέσει και στην περίπτωση σοβαρού τραυματισμού, όπως στο συγκεκριμένο τροχαίο, για να υποβληθεί τουλάχιστον σε αλκοτέστ.

Ψάχνει μάρτυρες η οικογένεια

Ο αστυνομικός οδηγός, όμως, όπως αναφέρουν διάφορες πληροφορίες, δεν έμεινε ούτε επέστρεψε στο σημείο του ατυχήματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο τραυματίας ήταν μόνος και αβοήθητος, αφού υπήρχαν άλλοι αστυνομικοί, ο ίδιος ο δράστης του τροχαίου όμως φέρεται ότι απείχε. Και αυτό είναι εγκατάλειψη θύματος, η οποία είναι βαρύ ποινικό αδίκημα.

Η τροχαία, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, αναφέρει ότι διατάχθηκε διοικητική έρευνα για το δυστύχημα και ότι, στο πλαίσιο της προανάκρισης, προέβη στις προβλεπόμενες προανακριτικές ενέργειες (παραγγελία για πραγματογνωμοσύνη, αιμοληψία, λήψη καταθέσεων, αυτοψία του χώρου, σχεδιάγραμμα κ.ο.κ.). Αναφέρει επίσης ότι ενημερώθηκε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, στον οποίο θα διαβιβαστεί η σχετική δικογραφία και ότι ο εμπλεκόμενος αστυνομικός τέθηκε προσωρινά εκτός υπηρεσίας οδηγού.

Που και πότε έγιναν όμως όλα αυτά, όταν ο οδηγός φέρεται να παρέμεινε μετά το τροχαίο στον χώρο της Βουλής; Ο αστυνομικός οδηγός, λόγω της δουλειάς του, προφανώς πήγαινε συχνά στο Κοινοβούλιο και είχε εκ των πραγμάτων προσωπική γνωριμία με τους συναδέλφους του που υπηρετούν εκεί. Εξ ου και ο τρόπος που οι αστυνομικοί της εισόδου επιχείρησαν να τον καλύψουν. Ο χειρισμός του θέματος από την Τροχαία εγείρει αμείλικτα ερωτήματα.

Την Κυριακή, η μητέρα του άτυχου νεαρού, του 23χρονου Ιάσωνα, ανακοίνωσε ότι από το πρωί της Δευτέρας θα κινηθούν οι διαδικασίες για τη δωρεά των οργάνων του γιου της. Την ίδια ώρα, η αδελφή του απευθύνει έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι για τη στιγμή του δυστυχήματος, να ενημερώσει τις Αρχές. «Χρειαζόμαστε μάρτυρες για να εξακριβώσουμε τι ακριβώς συνέβη. Συγκεκριμένα ένα ταξί ήταν ακριβώς μπροστά και αφού έγινε το ατύχημα, έφυγε. Ψάχνουμε αυτόν τον ταξιτζή, συγκεκριμένα» είπε η κοπέλα.

Η οικογένεια αναζητά μάρτυρες για ένα τροχαίο που έγινε στο πιο φυλασσόμενο σημείο της Αθήνας! Εκεί, όπου υπάρχουν πάντα αστυνομικοί και δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος, ότι οι κάμερες καταγράφουν, όχι μόνον ένα αυτοκίνητο που πέφτει πάνω σε μία μηχανή, αλλά ακόμα και μια κατσαρίδα που κινείται στο πεζοδρόμιο. Παρόλα αυτά, η οικογένεια του θύματος αναζητά μάρτυρες και συγκεκριμένα έναν οδηγό ταξί που προπορευόταν! Προφανώς οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές αρνούνται να κάνουν τα στοιχειώδη.

Τι έκανε η Βουλή

Αυτόπτης μάρτυρας υπήρχε όμως, όπως φαίνεται σε σχετικό βίντεο. Ωστόσο, όχι μόνον δεν του ζητήθηκε να καταθέσει, ή τουλάχιστον να καταγραφούν τα στοιχεία του, αλλά αντιθέτως οι αστυνομικοί τον εκδίωξαν από το σημείο, αφού προηγουμένως τον απείλησαν, επειδή δεν φορούσε κράνος! Όπως φαίνεται στο βίντεο, ένας νεαρός άνδρας φέρεται να είπε ότι το αγόρι πέρασε με πράσινο και κατά συνέπεια η ευθύνη βαρύνει τον οδηγό τον αστυνομικό οδηγό της κας Ντόρας Μπακογιάννη.

Καθώς όμως, ο αυτόπτης μάρτυρας λέει ότι «το παιδί πέρασε με πράσινο και το τσακίσατε» ο τροχονόμος αντί να του ζητήσει να παραμείνει για να δώσει κατάθεση τον διώχνει, λέγοντας: «Εσύ τι είσαι; Άσε “το παιδί” και “το παιδί”. Εσύ φοράς το κράνος σου; Τι θες εδώ;  Άντε φύγε από δω. Εξαφανίσου». Αυτά ακούει ο μοτοσικλετιστής, ο οποίος  βρισκόταν πιθανότατα στο αντίθετο ρεύμα της Βασιλίσσης Σοφίας την ώρα του δυστυχήματος. Και το αμείλικτο ερώτημα φυσικά είναι γιατί ο τροχονόμος δεν πήρε κατάθεση από το συγκεκριμένο άτομο, αλλά αντιθέτως έκανε τα πάντα για το διώξει;

Ερωτήματα υπάρχουν όμως και για την ίδια τη Βουλή. Για το περιστατικό λογικά πρέπει να ενημερώθηκε αμέσως ο Φρούραρχος και κατ’ επέκτασή ο πολιτικός του προϊστάμενος, ο πρόεδρος της Βουλής. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία αντίδραση (δεν έγινε γνωστή τουλάχιστον) από την πλευρά του κ. κ. Τασούλα. Υπάρχει βέβαια το επιχείρημα ότι, την Παρασκευή, το τροχαίο δεν ήταν ακόμα θανατηφόρο. Ήταν όμως από την αρχή πολύ σοβαρό, όπως σοβαρά είναι και όσα καταγγέλθηκαν σήμερα για τον χειρισμό του από τις αστυνομικές αρχές.

Η κ. Μπακογιάννη αντέδρασε δημοσίως, αλλά μετά από διήμερη καθυστέρηση κι αφού εν τω μεταξύ τα σόσιαλ μίντια είχαν πάρει “φωτιά” και η υπόθεση δεν μπορούσε να “πνιγεί”. Το ότι έγινε σχετική προσπάθεια αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι κατεστημένα Μίντια “έθαψαν” την είδηση, αποφεύγοντας την οποιαδήποτε αναφορά στο περιστατικό. Προφανώς, η κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας δημοσιογραφικής δεοντολογίας δεν έγινε τυχαία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι