ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επεισοδιακό το κλείσιμο της αντιπαράθεσης – Ερωτήματα και υπεκφυγές (upd)

Κρίσιμα ερωτήματα και Πρωθυπουργικές υπεκφυγές, Σπύρος Γκουτζάνης

Επεισοδιακό ήταν το κλείσιμο της αντιπαράθεσης Τσίπρα-Μητσοτάκη στην Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών: Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε το ερώτημα για το αν ήταν υπό παρακολούθηση οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ερώτημα έμεινε να αιωρείται, με ενδεχόμενη θετική απάντηση να αναδεικνύει θέμα παραμονής της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας στην δευτερολογία του επέστρεψε στο ερώτημα που είχε θέσει προς τον πρωθυπουργό: «Δεν κατάλαβα, στο κρίσιμο ερώτημα που έθεσα “αν μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Φλώρο;”, ποια ήταν η απάντησή σας. Τα υποκλαπέντα στοιχεία από την παρακολούθηση του κ. Φλώρου που βρίσκονται για ποιανού λογαριασμό. Εσείς μου διαβάσατε ένα κείμενο σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να ξέρει ο πρωθυπουργός τι κάνει η ΕΥΠ. Η απάντησή σας είναι ότι “δεν ξέρω ή όχι;”. Στο σημείο εκείνο ο κ. Τσίπρας διέκοψε την αγόρευσή του και κατέβηκε από το βήμα της βουλής, δίνοντας τον λόγο στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αφού ο κ. Μητσοτάκης πήρε τον λόγο για την τριτολογία του και δεν απάντησε στο επιτακτικό ερώτημα, ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε στο βήμα της βουλής κάνοντας μία δήλωση: «Εκφράζω την βαθύτατη ανησυχία μου γιατί έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα στον πρωθυπουργό -αν παρακολουθούνταν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων-, αλλά φρόντισε να μην απαντήσει και να εξέλθει της αίθουσας. Με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν παίζουμε. Ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε, ίσως φοβήθηκε γιατί του έθεσα το ερώτημα περί παραίτησης. Η εικόνα της αποχώρησης από την αίθουσα δίχως να απαντήσει θα τον ακολουθεί για πάντα».

Υπεκφυγές και ερωτήματα

Κάπως έτσι το ερώτημα το οποίο προσπάθησε να αποφύγει ο πρωθυπουργός έμεινε να αιωρείται πάνω από την πολιτική ζωή της χώρας, αφήνοντας ανοικτή την συνέχεια ανάλογα με την εξέλιξη της διερεύνησης από την δικαιοσύνη. Ο μεν Αλέξης Τσίπρας έδειξε να έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν την νόμιμη παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ από την ΕΥΠ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ρώτησε από που διαθέτει το στοιχείο, εάν το διαθέτει, κάτι που μπορεί να έχει μόνο η Δικαιοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση στην πρόκληση-πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσουν μαζί τα στοιχεία για την παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, από την ΑΔΑΕ και από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανταποκρίθηκε. Εν τέλει έμεινε η εικόνα ότι πρωθυπουργός φοβάται ότι πράγματι, ανεξάρτητα από την προσωπική του ευθύνη, μπορεί να υπάρχουν τα αντίστοιχα στοιχεία. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας έχει την δυνατότητα να φέρει σε δεύτερο χρόνο τα σχετικά στοιχεία, κάτι που θα αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση, αν δεν οδηγήσει στην πτώση της.

Για τις νόμιμες παρακολουθήσεις τόσο επί των ημερών του, που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και επί ΝΔ είπε ότι «μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα δίχως εμείς να επικαλεστούμε το απόρρητο». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία για τα οποία τον είχε ενημερώσει ο τότε διοικητής της ΕΥΠ. Ακολούθως απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Όλα τα στοιχεία για την περίοδο 2015-2019 υπάρχουν και μπορείτε να τα ερευνήσετε. Μπορείτε κύριε Μητσοτάκη να πείτε κι εσείς το ίδιο;

Δεν απαντήσατε για το αν η πρωτοβουλία που πήρα χθες -που ζήτησε τα στοιχεία από την ΑΔΑΕ-, είναι σύμφωνη με το νόμο; Πάμε μαζί στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να ρωτήσουμε αν υπάρχουν τα στοιχεία παρακολουθήσεων. Σας καλώ να πάμε μαζί αύριο το πρωί. Υπήρχε εισαγγελική διάταξη που αφορούσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, υπήρχε διάταξη που αφορούσε υπουργό σας; Πάμε αύριο το πρωί να το διαπιστώσουμε. Αλήθεια τώρα θυμηθήκατε τι κάναμε εμείς με τις παρακολουθήσεις; Εδώ και 3,5 χρόνια τι κάνατε ενώ είχατε όλα τα στοιχεία; Σας προειδοποιώ, μην επιβαρύνετε την θέση σας με κατασκευές».

Τί παρουσίασε ο Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν ήταν μόνο το Documento που έκανε αποκαλύψεις αλλά και άλλες εφημερίδες όπως το Βήμα και τα ΝΕΑ. Σημείωσε ότι σύμφωνα με τις αποκαλύψεις υπήρχε ενιαίο κέντρο μεταξύ του παράνομου λογισμικού Predator και των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ. Υποστήριξε ότι δεν έχουν ασκηθεί μέχρι τώρα μηνύσεις γιατί τότε οι δημοσιογράφοι θα μπορούν για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους παρουσιάζοντας τα  στοιχεία που διαθέτουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την αποκάλυψη των New York Times ότι η ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε την άδεια στην Intellexa στις  15-11-2021  να εξάγει το λογισμικό Predator, κάτι που επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Είπατε ότι «ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο που λειτουργούσε το Predator και προσθέσατε ότι δεν γνωρίζατε από ποιον γίνονταν οι παρακολουθήσεις. Ενώ δεν γνωρίζατε δίνατε άδεια για εξαγωγή του Predator;».

Τέλος αναφέρθηκε στο επεισόδιο στο οποίος πρωταγωνίστησε νωρίτερα η Φωτεινή Πιπιλή, λέγοντας: «Πολλές φορές έχουν γίνει συνεδριάσεις με ένταση, είναι μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας. Θέλω να πιστεύω ότι το περιστατικό που προκάλεσε μία συμπαθής σε μένα συνάδελφος που σηκώθηκε και κατευθύνθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης δεν θα επαναληφθεί».

Η απάντηση για την παρακολούθηση Φλώρου

Προηγουμένως, με μία κατηγορηματική και έντονη άρνηση απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόκληση-ερώτημα που του έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, (ερώτημα στο οποίο επανήλθε, όπως αναφέραμε στην εισαγωγή) αν ήταν υπό παρακολούθηση ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος και ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, απέφυγε όμως να απαντήσει αν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που αποκαλυφθεί ότι γίνονταν νόμιμες επισυνδέσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ή υπουργών του.

«Προφανώς και όχι, είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ υπουργό της κυβέρνησής μου; Παρακολουθούσα εγώ ή γνώριζα ότι παρακολουθείται ο κ. Φλώρος; Δεν ντρέπεστε λίγο», είπε σε μία έκρηξη ο κ. Μητσοτάκης. Ακολούθως επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι κανείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος ήταν υπό παρακολούθηση και ποιος όχι, που είχε πει και παλαιότερα στην Βουλή. Επέστρεψε δε το ερώτημα στον Αλέξη Τσίπρα ρωτώντας εάν επί των ημερών του γίνονταν παρακολουθήσεις.

 

Στο σημείο εκείνο υπήρξε έντονη αντιπαράθεση από τα έδρανα μεταξύ και των βουλευτών των δύο κομμάτων και το επεισόδιο με τη Φωτεινή Πιπιλή. Η βουλευτής της ΝΔ κινήθηκε απειλητικά κατά βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την σταμάτησε συνάδελφός  της από τη ΝΔ. Η αναταραχή συνεχίστηκε με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να διακόπτουν τον πρωθυπουργό σε έντονο ύφος.

Ο πρωθυπουργός επανήλθε στο παλαιότερο επιχείρημά του, προκαλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας: «Αν θεωρείτε ότι υπάρχει ζήτημα κοινοβουλευτικής συνοχής της ΝΔ κάντε πρόταση δυσπιστίας για να διαπιστώσετε πόσο ομοιογενής είναι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ», είπε ο κ. Μητσοτάκης σε μία επίδειξη εσωκομματικής ισχύος.

Απάντησε σε ερωτήματα των πολιτικών αρχηγών: «Η ΕΥΠ δεν θα πρέπει να υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γιατί η εθνική υπηρεσία πρέπει να είναι προσανατολισμένη στο εξωτερικό». Όσο για το ποια είναι η έννοια της εθνικής ασφάλειας είπε ότι «η ΕΥΠ δεν πρέπει να μετατραπεί σε μη κυβερνητική οργάνωση». Είπε ακόμη ότι ως πολιτικός δεν έχει κάνει ποτέ μήνυση  ή αγωγή σε  δημοσιογράφο  και δεν πρόκειται να αλλάξει στάση. Στράφηκε όμως ξανά εναντίον του Κώστα Βαξεβάνη για την υπόθεση της χρηματοδότησης από ρωσικά κεφάλαια ρωτώντας μάλιστα «που πήγαν τα 10 εκ. δολάρια», ενώ χαρακτήρισε την υπόθεση με τον 16χρονο Ρομά ως «τραγικό περιστατικό», συστήνοντας «προσοχή και σεβασμό στην Αστυνομία».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι