Κρίσιμα θεσμικά ερωτήματα με πολλούς αποδέκτες – Ο διακομματικός κ. Μιωνή!
22/06/2020Κρίσιμα ερωτήματα με πολλούς αποδέκτες προκύπτουν από τη συνομιλία του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή με τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, την οποία ο επιχειρηματίας κατέθεσε στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ερευνά καταγγελίες για παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε δικαστικές υποθέσεις με πολιτικό ενδιαφέρον. Ερωτήματα που εστιάζουν κυρίως στη θεσμική λειτουργία της όποιας κυβέρνησης.
Το πρώτο από αυτά είναι η ίδια η συνάντηση του τότε υπουργού Επικρατείας, ενός υπουργού που βρισκόταν στον κεντρικό πυρήνα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δίπλα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με έναν επιχειρηματία, “αμφιλεγόμενο”, ο οποίος ήδη ελεγχόταν για μια σειρά θεμάτων. Η συνάντηση έγινε στην Κύπρο, ενώ όπως προκύπτει, από τις πρώτες στιχομυθίες, ο Νίκος Παππάς βρέθηκε εκεί για ιδιωτική επίσκεψη, όχι όμως κρυφή.
Ο ίδιος ο υπουργός λέει στη συνομιλία, ότι είχε ενημερώσει τις πολιτειακές αρχές της Κύπρου για την παρουσία του σε μία “βάφτιση”, προκειμένου αυτή (η παρουσία του) να μην ερμηνευτεί πολιτικά, καθώς Κύπρος βρισκόταν σε εκλογές. Αυτό που δεν ξεκαθαρίζεται, ωστόσο, είναι αν η συνάντηση με τον επιχειρηματία ήταν τυχαία, ή αν είχε γίνει σχετική προετοιμασία.
Κυβέρνηση στα μέτρα του
Σοκ προκαλούν, πάντως, οι απαιτήσεις του επιχειρηματία από τον υπουργό. Ο Μιωνή, στη διάρκεια της συνομιλίας, ζητάει από τον Νίκο Παππά, και μάλιστα με επιτακτικό τρόπο, να του βρει τα ονόματα των πρακτόρων του FBI που διερευνούν την δράση του. Ακόμη πιο σοκαριστικό είναι όμως το γεγονός ότι, μέσα από τη συνομιλία, δείχνει να γνωρίζει όχι μόνον για την έλευση των πρακτόρων, αλλά και για την προέλευσή τους και την σύνθεση του κλιμακίου.
Ισχυρίζεται, επίσης ότι τις πληροφορίες τού τις έχει μεταφέρει ο τότε γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με αρμοδιότητα την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (και ειδικά τη διερεύνηση των λιστών Λαγκάρντ, Φαλτσιανί κλπ) και μετέπειτα υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης. Ο Μιωνή ζητά τα ονόματα για «να σκοτώσει», όπως λέει, την υπόθεση στις ΗΠΑ. Υποστηρίζει, επίσης, ότι ο Βασιλειάδης δεν μπόρεσε να τα πάρει, γιατί δεν του τα έδωσαν, αλλά και ότι συνεχίζει να τα ψάχνει.
Γενικώς, μέσα από τη συνομιλία, ο επιχειρηματίας εμφανίζεται να μπορεί να κυκλοφορεί με ιδιαίτερη άνεση μεταξύ των υπουργών της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με υπηρεσίες επιφορτισμένες με την κρατική ασφάλεια, αφού εμφανίζεται να μεταφέρει κρίσεις για τον Παπαγγελόπουλο, ακόμη και του τότε επικεφαλής της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη.
Ερωτήματα, ωστόσο, προκαλεί και η “ευκολία”, με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη “εμπιστεύεται” σήμερα τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, εισάγοντας στη Βουλή, κατά τρόπο αντιθεσμικό, όπως καταγγέλλει ο Νίκος Παππάς, «προϊόντα εγκλήματος». Η νέα ανακοίνωση του Μιωνή και κυρίως το αντίγραφο της συνομιλίας που είχε το 2016 με τον Νίκο Παππά έχουν προκαλέσει, πάντως πολιτικό σεισμό.
“Η ατζέντα του μαγαζιού”
Στη συνομιλία που κατέθεσε ο Μιωνή, ο Νίκος Παππάς αναφέρει ότι «ο Παπαγγελόπουλος έχει τη δική του ατζέντα», η οποία «κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού», εννοώντας προφανώς τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του. Φέρεται, επίσης, να αναφέρει ότι «κάποιοι βγάζουν λεφτά» και μάλιστα «πολλά λεφτά». Κάτι που δείχνει –πάντα κατά τη συνομιλία η οποία έγινε στις 21 Μαΐου του 2016– να αντιμετωπίζει με κατανόηση ο υπουργός σε αυτό το επίπεδο της πολιτικής, αλλά όχι και την επιβολή ατζέντας στο «μαγαζί».
Στην ανακοίνωσή του πάντως, ο Μιωνή σημειώνει, ότι από την πρώτη στιγμή είχε καταθέσει ενόρκως, ότι «ο Νίκος Παππάς δεν έχει απολύτως καμία σχέση με οποιαδήποτε πράξη εκβίασης». Το επαναλαμβάνει μάλιστα, τονίζοντας ότι ο πρώην υπουργός «προσπάθησε να είναι μέρος της λύσης, χωρίς να έχει οποιαδήποτε σχέση με το πρόβλημα». Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι ο Νίκος Παππάς «γνώριζε, όπως και πολλοί άλλοι, ότι ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος και η ομάδα του “είχαν τη δική τους ατζέντα”».
Παραλλήλως, ο Μιωνή εξηγεί ότι πήρε την απόφαση να καταγράψει τη συνομιλία του με τον Νίκο Παππά τον Μάιο του 2016 για να προστατεύσει τον εαυτό του, τους συνεργάτες του και την οικογένειά του, αλλά και για να αποδείξει, «ελλείψει άλλου μέσου έννομης προστασίας» του, τον «εκβιασμό», που όπως λέει, δεχόταν. Ο επιχειρηματίας αναφέρει επίσης ότι «δύο μήνες νωρίτερα, στις 10 Μαρτίου 2016, ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος με είχε εκβιάσει, ευθέως, στο γραφείο του Νίκου Παππά, ζητώντας να πληρώσω δήθεν “έξοδα” στον Ιωάννη Φιλιππάκη, όταν δεν του όφειλα τίποτα». Υποστηρίζει τέλος ότι από τη στιγμή που αρνήθηκε κατηγορηματικά να πληρώσει, σε λιγότερες από σαράντα ημέρες, συνέβησαν διάφορες ενέργειες στοχοποίησής του.
Οι καταγγελίες Μιωνή
Αναφέρει μάλιστα συγκεκριμένα ότι:
α) Μέσα σε 7 ημέρες, οι εισαγγελείς Χρ. Ντζούρας και Γ. Καλούδης, υπό την εποπτεία της εισαγγελέως Ελ. Τουλουπάκη, ταξίδεψαν στο Παρίσι, για να συναντήσουν για δεύτερη φορά τον Ερβέ Φαλτσιανί, προκειμένου να συνεχίσουν προκαταρκτική εξέταση σε βάρος μου και των συνεργατών μου. Μια προκαταρκτική εξέταση, που όπως αναφέρει, ξεκίνησε από ψευδή καταγγελία του Ιωάννη Φιλιππάκη, η οποία τελικά μπήκε στο αρχείο τον Ιούνιο του 2019. Υποστηρίζει επίσης ότι, «στο πλαίσιο αυτής της αρχειοθέτησης, αξιολογήθηκε και η από 4/1/2019 έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία στηρίχτηκε στους ψευδείς ισχυρισμούς των μελών της εγκληματικής συμμορίας, Ιωάννη Φιλιππάκη και Αλέξανδρου Τάρκα».
β) Την 23.03.2016, δεκατρείς ημέρες μετά, οι ίδιοι Εισαγγελείς, Ελ. Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρας και Γ. Καλούδης, παραγγέλλουν προκαταρκτική εξέταση σε βάρος μου και σε βάρος του δικηγόρου μου, Σταύρου Παπασταύρου, για το αδίκημα της χρήσης ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του Δημοσίου κ.λπ.
γ) Τριάντα οκτώ ημέρες μετά την άρνησή μου να υποκύψω στον εκβιασμό, γίνεται έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στο σπίτι που διέμεναν οι υπερήλικες γονείς μου, την παραμονή του εβραϊκού Πάσχα, προφανώς για εκφοβισμό, από την οποία δεν προέκυψε τίποτα επιλήψιμο.
δ) Σαράντα ημέρες μετά, “θάβεται” δικαστική συνδρομή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου, η οποία αθώωνε τόσο εμένα όσο και τον δικηγόρο μου Σταύρο Παπασταύρου, καταρρίπτοντας τις σε βάρος μας στημένες κατηγορίες.
Ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι, εξαιτίας όλων των παραπάνω «ήταν μονόδρομος η καταγραφή της συνομιλίας με τον Νίκο Παππά, ούτως ώστε να αποκαλύψω αυτά που συνέβαιναν και να προστατεύσω τον εαυτό μου και την νομιμότητα». Σημειώνει τέλος ότι είναι προς τιμήν του Νίκου Παππά το ότι «στην κατάθεσή του ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής, συναίνεσε ρητώς στη δημοσιοποίηση του σχετικού ηχητικού υλικού».
Η υπόθεση Μαρέβα
Στην ίδια συνομιλία, ο Νίκος Παππάς φέρεται να θίγει, για άλλη μία φορά το θέμα “να βγει να μιλήσει” ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου για την κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Σημειώνει μάλιστα ότι η άρνηση του Παπασταύρου να μπει σε αυτήν την συλλογιστική «ίσως να ήταν ένας από τους λόγους που, στην περίπτωσή του, υπήρξε πλήρης κατάλυση του τεκμηρίου αθωότητας και δημιουργία ουσιαστικά τεκμηρίου ενοχής, σε σωρεία διαδικασιών, στις οποίες τελικώς δικαιώθηκε».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είπε ότι «ο κ. Παππάς φέρεται να παραδέχεται ότι γνώριζε την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος με τη συμμετοχή του κ. Παπαγγελόπουλου». Έθεσε μάλιστα το ερώτημα αν ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γνώριζε για όλα αυτά και τον κάλεσε να απαντήσει σήμερα.
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στις καταγγελλόμενες προτροπές να “μιλήσει” ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου εναντίον της Μαρέβα Γκραμπόφσκι, συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, και σημείωσε ότι «αν όσα περιγράφονται σε αυτή την ανακοίνωση και στο σχετικό υλικό που κατέθεσε ο κ. Μιωνής είναι πραγματικά τότε βρισκόμαστε μπροστά στην αποκάλυψη ενός αδίστακτου παρακράτους».
Θύελλα αντιδράσεων
Η ΝΔ πρότεινε να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα το ηχητικό απόσπασμα της συνομιλίας του Νίκου Παππά με τον Σάμπυ Μιωνή, αλλά και η κατάθεση που είχε δώσει στην ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης ο Νίκος Παππάς. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βουλευτών της που μετέχουν στην Επιτροπή, «οι διάλογοι που κατέθεσε σήμερα ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή διαφέρουν σημαντικά από όσα είχε πει στην επιτροπή ο κ. Παππάς». Με την πρόταση της ΝΔ συντάχθηκε και το ΚΙΝΑΛ.
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και νυν τομεάρχης Οικονομίας έκανε λόγο για «γελοίο αντιπερισπασμό της ΝΔ μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για Ράϊκου και Σαμαρά». Ο Νίκος Παππάς, αφού αναφέρθηκε σε «κατασκευασμένες συνομιλίες -προϊόντα εγκλήματος» και σε «μαφιόζικες μεθόδους», υποστήριξε ότι όλα αυτά έρχονται «μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις ότι ο σύζυγος της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, εμπλέκεται στο μεγάλο σκάνδαλο του φαρμάκου και ότι η ίδια δεχόταν σε λογαριασμό της χρήματα από τη Novartis».
Ο Νίκος Παππάς ανέφερε επίσης ότι θα αποκαλυφθεί σύντομα «για ποιον δουλεύει και έναντι ποιών ανταλλαγμάτων» ο Σάμπυ Μιωνή, ενώ χαρακτήρισε ανησυχητικό το φαινόμενο να προσκομίζονται στη Βουλή «προϊόντα εγκλήματος σε βάρος υπουργών νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της ελληνικής δημοκρατίας». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι την αποκλειστική ευθύνη για αυτό την φέρει η ΝΔ, καθώς και όσοι έστησαν, όπως είπε «αυτή την ιλαροτραγωδία στην απελπισία τους να εμφανίσουν το σκάνδαλο Novartis ως σκευωρία και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως αρχιτέκτονα της».
Νωρίτερα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σχολίασε ότι «ο Μιωνής προέβη σήμερα σε αυτή την κίνηση για να σώσει τον Σαμαρά, την Ράικου και τον ίδιο». Υποστήριξε, επίσης, ότι αυτό έγινε μετά τις αποκαλύψεις για τις διαδρομές του χρήματος και τις αποκαλύψεις για τον σύζυγο της κ. Ράικου. «Αυτό είναι το πραγματικό κύκλωμα. Ένα διεθνές κύκλωμα που διακινεί χρήμα παγκοσμίως σε βάρος αδύναμων χωρών όπως ο Άγιος Δομίνικος και η Βόρεια Μακεδονία. Και σε αυτό ήταν πρωταγωνιστής ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού» δήλωσε ο Παπαγγελόπουλος.