Είμαστε στο τέλος της αρχής, αλλά έχουμε κι άλλα όπλα…
02/04/2020Σε συναινετικούς τόνους κινήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Βουλή για την κύρωση της ΠΝΠ με τα περιοριστικά μέτρα, σε μία προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει τα πολιτικά οφέλη από τον πρώτο μήνα αντιμετώπισης της επιδημίας, ενώ προσπάθησε να εμφυσήσει συγκρατημένη αισιοδοξία στους πολίτες για την έκβαση στο υγειονομικό και οικονομικό πεδίο.
Χωρίς να εγκαταλείπει τον αγαπημένο του ιδιωτικό τομέα και τις ΣΔΙΤ, και ενώ απέρριψε τις αναλύσεις για το τέλος του νεοφιλελευθερισμού, ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε να μετατοπίζεται, τονίζοντας τον ρόλο της δημόσιας υγείας και του εν γένει της αποτελεσματικότητας του κράτους και τονίζοντας ότι τα εργαλεία που αναπτύσσονται σήμερα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης θα αποτελέσουν και αύριο όπλα για την οικονομική ανάκαμψη.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που έχει πάρει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, προβάλλοντας την ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση της κυβέρνησης. Ο Απρίλιος θα αποδειχθεί καθοριστικός για την εξέλιξη και την αντιμετώπιση της επιδημίας είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε “στα αυστηρά και πρωτόγνωρα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και τα οποία στήριξε η κοινωνία στην συντριπτική της πλειονότητα”. Ξεκαθάρισε ότι “Όλοι πιστεύουμε στον κοινοβουλευτισμό, και απορρίπτω κάθε αυταρχισμό όπως συνέβη στην Ουγγαρία. Ο δικός μας δρόμος είναι ο δρόμος της αλήθειας και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας”.
Είπε ακόμη ο πρωθυπουργός: “Στην Ελλάδα πήραμε μέτρα πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες” και επανέλαβε ότι η επιδημία ενέσκηψε όταν “στον Έβρο και στο Αιγαίο μενόταν ένα δεύτερο μέτωπο, η υπεράσπιση των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων που οργάνωνε η Τουρκία και η οποία κερδήθηκε”.
Η επιδημία είναι παγκόσμια αλλά η αντιμετώπισή της είναι εθνική είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η κρατική ευαισθησία, ο συντονισμός, η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα δεν είναι θέμα οικονομικής δυνατότητας. Έφερε σαν παράδειγμα την Ολλανδία όπου οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 700 ενώ στο Βέλγιο με πληθυσμό ίσο με τη Ελλάδα οι νεκροί είναι δεκαπλάσιοι. Εδώ κινηθήκαμε με διορατικότητα και με τόλμη, είπε.
Είμαστε στο τέλος της αρχής
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι “Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, ίσως είμαστε όμως στο τέλος της αρχής, στόχος μας ήταν να κερδίσουμε χρόνο ώστε να μην υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας. Η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος. Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας και αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε”.
Αναφερόμενος στο οικονομικό σκέλος είπε: “Η επόμενη ημέρα θα πρέπει να βρει τους Έλληνες όρθιους και έτοιμους να αντιμεωπίσουν την οικονομική κρίση. Μέλημά μας είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα… Σε πολλά κράτη οι αποζημιώσεις ήταν ποσοστιαίες επί των αμιβών. Εμείς επιλέξαμε μία οριζόντια ενίσχυση των 800 ευρώ για το σύνολο των εργαζομένων και αυτοί που ζημιώνονται λιγότερο είναι τα χαμηλά στρώματα. Οι απολύσεις έχουν απαγορευτεί, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν τα 800 ευρώ διατηρώντας τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται με τηλεεργασία”.
Σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις θα ενισχυθούν με 8 δις από κρατικές και ευρωπαικές πιστώσεις. Για τους εργαζόμενους, σημείωσε ότι επεκτείνεται σε 1,7 εκατομμύρια το επίδομα των 800 ευρώ και θα συνοδεύονται από αναστολη στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις. “Κανείς δεν χάσει το δώρο του Πάσχα”, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι μέχρι τις 10 Απριλίου ένα επίδομα ηθικής αναγνώρισης θα καταβληθεί σε 108.000 γιατρούς και νοσηλευτές. Επίσης ανακοίνωσε ακόμη 150 εκ. για τους αγρότες.
Για τις κινήσεις του στο ευρωπαϊκό πεδίο είπε ότι “Πετύχαμε και διεκδικήσαμε το προφανές: μέγιστη δημοσιονομική ευελιξία για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενταχθήκαμε το νέο πρόγραμμα πιστωτικής χαλάρωσης και ανεστάλησαν οι δεσμεύσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2020. Αύριο ανακοινώνεται το νέο πλαίσιο ευελιξίας της χρήσης των πόρων του ΕΣΠΑ που έχει ενσωματώσει τις προτάσεις μου”.
Συνεχίζοντας ανέφερε: “Προσυπογράφω τα λόγια του Ντελόρ ότι η έλλειψη αλληλεγγύης θέτει την ΕΕ σε θανάσιμο κίνδυνο. Υποστηρίζω το μέσο κοινού δανεισμού και την έκδοση του ομολόγου και υπέγραψα μαζί με τους άλλους οκτώ πρωθυπουργούς την κοινή πρόταση…Σε αυτή την κρίση δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Δεν υφίσταται η διάσταση του ηθικού κινδύνου. Μιλάμε για ένα συμμετρικό σοκ που χτυπά ταυτόχρονα την προσφορά και την ζήτηση σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες….Ανεξάρτητα από τις διαφωνίες στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής είμαι ότι μία λύση θα προκύψει, σκοπός όμως είναι να μην έλθει πολύ αργά, όταν θα έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα οι αξίες της ΕΕ”.
Προτροπές προς τους πολίτες
Κανένα κυβερνητικό μέτρο δεν μπορεί να αποδώσει αν δεν το αγκαλιάσουν οι πολίτες, αν δεν πιστέψουμε ότι οι περιορισμοί είναι προς το καλό μας. Προσωπικά δεν μου αρέσει να κουνάω το δάχτυλο. Είμαι οπαδός της συναίνεσης πιστεύω στην δημοκρατία της πειθούς. Επιμένω να ασκώ αυστηρότατη κριτική που πλήττουν. Καλώ τους πολίτες να ακολουθήσουν τους κανόνες που έκαναν την Ελλάδα θετικό παράδειγμα. Αν χαλαρώσουμε τώρα θα το πληρώσουμε αύριο. Έχουμε κι άλλα βέλη στην φαρέτρα μας αλλά στο χέρι μας είναι να μην τα χρησιμοποιήσουμε. Κλείνοντας είπε ότι δεν είναι ώρα.
Για την στάση της αντιπολίτευσης
Δεν είναι σωστό ο ΣΥΡΙΖΑ να μας εγκαλεί για τις προσλήψεις στον υγειονομικό τομέα ενώ ακούως τις προτάσεις του κ. Ξανθού για την πρωτοβάθμια υγεία…Για τις τιμές των ΜΕΘ συγκρίνεται μήλα με πορτοκάλια, αγνοείτε ότι η τιμή της ΜΕΘ είναι σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα που καθορίσαμε. Δεν πρόκεται να ανεχθώ φθηνές απειλές ότι “όταν γυρίσουμε θα λογαριαστούμε”, αλλά ούτε και fake news από βουλευτές. Απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα είπε “Είναι ευκαιρία να διαλέξετε ποιο πρόσωπο θέλετε να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ”.
Από την πλευρά του ξεκαθάρισε “Δεν θα παρασυρθώ σε εύκολες υποσχέσεις, κινούμαστε αποφασιστικά αλλά συνετά. Όσοι σήμερα σπεύδουν να ζητούν ατελείωτες παροχές είναι σαν να στέλνουν την Ελλάδα σε νέο μνημόνιο.
Απέρριψε δε αναλύσεις για το τέλος του νεοφιλελευθερισμού, λέγοντας ότι “οι αναλύσεις αυτές είναι εκτός θέματος. Η μόνη ιδεολογία είναι η σωτηρία των πολιτών και της πατρίδας. Το κράτος μας μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Όλα τα εργαλεία που αναπτύσσουμε τώρα θα γίνουν τα όπλα για την ανοικοδόμηση του αύριο”. Από την περιπέτεια θα βγουμε λαβωμένοι αλλά και ενισχυμένοι κατέληξε ο πρωθυπουργός.