ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μητσοτάκης: “Δεν κάνω πίσω” – Καταθέστε πρόταση μομφής (update)

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Δεν κάνω πίσω", Σπύρος Γκουτζάνης

Στην γραμμή του μικρού λάθους που το διορθώνει με τις πρωτοβουλίες του επέμεινε  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για τις παρακολουθήσεις. Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκαν όρθιοι με χειροκρότημα οι βουλευτές του, οι οποίοι είχαν ενημερωθεί να είναι στην Βουλή, ενώ χειροκρότησαν αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ομιλία του, κυρίως στα σημεία που έκανε πολιτική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τα πεπραγμένα του.

Ήταν μια προσπάθεια της ηγεσίας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας και να εμφανίσει τη ΝΔ ενωμένη και συσπειρωμένη. Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να μεταφέρει το πεδίο της συζήτησης από την προσωπική του ευθύνη για τις παρακολουθήσεις, στο θεσμικό θέμα της  λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, και της ενίσχυσης των θεσμικών εγγυήσεων.

«Είναι απαράδεκτο ένα μικρό σφάλμα να μετατρέπεται σε πρόβλημα της δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης κρύφτηκε πίσω από τον εθνικό ρόλο της ΕΥΠ και έπαιξε το εθνικό και μεταναστευτικό χαρτί κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσφατο περιστατικό στον Έβρο όπου όπως είπε η νησίδα ήταν σε τουρκικό έδαφος.

Ο πρωθυπουργός κινήθηκε στην μέχρι τώρα γραμμή του, επιχείρησε να εμφανιστεί συναινετικός ωσάν να είναι αμέτοχος τρίτος και όχι ο πολιτικά υπεύθυνος τα τελευταία τρία χρόνια για την ΕΥΠ και ωσάν την πολιτική ευθύνη να μπορεί να μεταφερθεί στον αποπεμφθέντα Γρηγόρη Δημητριάδη. Επανέλαβε ότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη αλλά μη αποδεκτή πολιτικά και γι’ αυτό απομακρύνθηκε ο διοικητής της ΕΥΠ και ο γραμματέας του.

Πετώντας το μπαλάκι στον ΠΑΣΟΚ είπε προς τον Μιχάλη Κατρίνη «καλώ τον κ. Ανδρουλάκη να προσφύγει στα ελληνικά ή ευρωπαικά δικαστήρια αν θεωρεί ότι η παρακολούθησή του ήταν παράνομη». Υπερασπίστηκε την γραμμή ότι κανένας «δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις», επικαλούμενος το παλαιότερο παράδειγμα της Χρυσής Αυγής.

Δεν κάνω πίσω

Χαρακτήρισε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη μία επιχειρησιακή αστοχία και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να εργαλειοποιήσει ένα σημαντικό θέμα ώστε να το μετατρέψει σε πολιτική κρίση. Επικαλέστηκε και την θεωρία του εξωτερικού εχθρού που και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δίνει επιχειρήματα στους εχθρούς της χώρας.

Εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξη Τσίπρα για την συνολική στάση του στα  θέματα που αντιμετώπισε η κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια από την πανδημία μέχρι την ενεργειακή κρίση. Τον κατηγόρησε ότι και τώρα είναι απέναντι στην αναβάθμιση της ΕΥΠ. Στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη υπήρξε σφάλμα αλλά η κυβέρνηση είχε την τόλμη να αναλάβει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη. «Πάει πολύ να με αποκαλείται αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης, εσείς που σας έχουν καταγγείλει πέντε πρώην συνεργάτες σας για παρακολουθήσεις». Απευθύνθηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας ότι θα περιμένει την τοποθέτησή του, καθώς ήταν  ένας από εκείνους που είχαν μιλήσει στο παρελθόν για υποκλοπές.

Απευθύνθηκε και προς το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνήθηκε την συνάντηση μαζί του και θύμισε ότι «δεν θα δεχόταν την παρουσία μου σαν πρωθυπουργό σε μία κυβέρνηση συνεργασίας» για να προσθέσει ότι «τους πρωθυπουργούς τους εκλέγει ο ελληνικός λαός». Θέλησε να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ για συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει ότι πολλοί ψηφοφόροι του κόμματος απορούν για το αν ψηφίζοντας Ανδρουλάκη τους προκύψει Τσίπρας.

Κλείνοντας είπε ότι «εγώ δεν κάνε πίσω και οι Έλληνες δεν γυρίζουν πίσω. Ζητάτε σε αυτό το κλίμα αστάθειας να μπει η χώρα σε μία τρίμηνη περιπέτεια εκλογών. Ζητάτε εκλογές για να κάνετε το χατήρι σε  εκείνους που δεν θέλουν τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ σε εκλογές. Θα περάσουμε μαζί τον Χειμώνα, στο τέλος της τετραετίας θα πάμε σε εκλογές. Αυτή η κυβέρνηση δεν υποτάσσεται».

Δευτερολογία

Στο δικό του πεδίο κινήθηκε στην δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος απέφυγε να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη που του έθεσαν οι Αλέξης Τσίπρας και Μιχάλης Κατρίνης. Στην κατηγορία του Αλέξη Τσίπρα απάντησε: «Δεν έδωσα εντολή παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Είτε εσάς θα πιστέψουν ή εμένα». Ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να διαβεβαιώσει ότι επί των ημερών  του δεν γίνονταν παρακολουθήσεις και πρόσθεσε: «εγώ δεν γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ».

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η ΕΥΠ λειτουργεί σε καθεστώς αδιαφάνειας ώστε να μην γνωρίζει η εκλεγμένη κυβέρνηση ποιοι παρακολουθούνται. «Δεν μπορώ να απαντήσω γιατί παρακολουθήθηκε το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτή την απάντηση θα μπορούσε να την πάρει ο κ. Ανδρουλάκης μόνο μέσα από μία ειδική διαδικασία. Η διαδικασία ήταν νόμιμη. Τα φίλτρα δεν ήταν επαρκή για τεκμηριώσουν την παρακολούθηση γι’ αυτό και απομακρύνθηκαν ο διοικητής της ΕΥΠ και ο γραμματέας του πρωθυπουργού».

Θέλησε να επεκτείνει την έρευνα της Εξεταστικής επαναλαμβάνοντας την απειλή προς την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου: «Να έλθει και ο κ. Ρουμπάτης να καταθέσει, να έλθει και ο κ. Δραβίλας που ήταν διοικητής επί της κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου. Κύριε Τσίπρα τώρα τελευταία ξεχνάτε ότι ήταν και ο κ. Βενιζέλος».

Στο ερώτημα εάν πρέπει ή δεν πρέπει να εξαιρούνται οι πολιτικοί από τις παρακολουθήσεις απάντησε ότι «κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται. Κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από την εθνική ασφάλεια. Οι υπηρεσίες πρέπει να έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν όποιον κρίνουν. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρχουν φίλτρα και στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη τέτοιο φίλτρο δεν υπήρξε». Τέλος απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε : «Εάν πιστεύετε ότι δεν απολαμβάνω την εμπιστοσύνη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ελάτε τώρα να  καταθέσετε πρόταση μομφής. Εάν δεν την καταθέσετε είστε ένας θρασύδειλος πολιτικός αν την καταθέσετε θα βρείτε 157 βουλευτές».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι