ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριαρχία Τσίπρα έβγαλαν οι κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ

Κυριαρχία Τσίπρα έβγαλαν οι κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η τριήμερη εσωκομματική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή των συνέδρων του 3ου Συνεδρίου του κόμματος, επιβεβαίωσε το αναμενόμενο: την άνετη επικράτηση των προεδρικών έναντι της εσωκομματικής “Ομπρέλας” και την απόλυτη κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα. Προοιωνίζεται ανάλογη συνέχεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Κουμουνδούρου, στην διαδικασία πήραν μέρος 41.500 μέλη ενώ τα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος είναι 61.000. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους οι προεδρικοί απέσπασαν την πλειοψηφία περί το 75%- 80% λένε οι ίδιοι, 70% αποδέχονται στελέχη της “Ομπρέλας”. Η αναμέτρηση, όπως συμφωνούν όλοι, ήταν σκληρή, καθώς αποτέλεσε το προοίμιο για το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών στο Συνέδριο. Ο αριθμός των οργανωμένων μελών πάντως είναι πολύ κάτω από τα 90.000-100.000 μέλη, που ήταν ο φιλόδοξος στόχος της Κουμουνδούρου.

Στελέχη των προεδρικών λένε ότι υπήρχαν φίλοι του κόμματος που θέλησαν να εγγραφούν και να ψηφίσουν την τελευταία στιγμή, κάτι που δεν επιτρεπόταν. Εκτιμούν, όμως, ότι καθώς οι εγγραφές θα συνεχιστούν ο αριθμός θα αυξηθεί και θα προσεγγίσει τον στόχο για την εκλογή του προέδρου του κόμματος και της Κεντρικής Επιτροπής. Όλο το προηγούμενο διάστημα η εσωκομματική αντιπολίτευση έβαζε προσκόμματα και, εν πολλοίς, συνεχίζει να βάζει στην διεύρυνση του κόμματος. Αλλά και κατά την διάρκεια της τριήμερης εκλογικής διαδικασίας υπήρξε σκληρή μάχη μηχανισμών για την σταυροδοσία.

Τα κουκιά και η… δυσφορία

Η διαφορά μεταξύ προεδρικών και της αντιπολίτευσης είναι μεγαλύτερη στην περιφέρεια, αφού η “Ομπρέλα” διατηρεί τις σημαντικότερες δυνάμεις της στο Λεκανοπέδιο, όπου όμως και εκεί κατέγραψε απώλειες. Έχασε τον Πειραιά, την Α΄ Αθήνας, τον Βόρειο Τομέα (λόγω Σπίρτζη λένε οι εσωκομματικές διαρροές) αλλά και την Α΄ Θεσσαλονίκης, που είχε κερδίσει οριακά στις προηγούμενες εκλογές, λόγω συσπείρωσης αυτή την φορά των προεδρικών. Ενδιαφέρον έχει ότι δεν εξελέγη ο Κώστας Πουλάκης, από τους κορυφαίους της “Ομπρέλας”, ενώ “χαμηλωμένος” βγήκε -λόγω των εσωτερικών ανταγωνισμών μέσα στους προεδρικούς-, ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Το ίδιο και ο εκπρόσωπος, Νάσος Ηλιόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό είναι αναμενόμενη η έντονη δυσαρέσκεια που φέρεται να εκφράζουν οι πλέον προβεβλημένοι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί την απόλυτη κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στο εξής θα μπορεί να δώσει την κατεύθυνση που επιθυμεί στο κόμμα μέσω της αναμενόμενης επικράτησής του στο Συνέδριο.

  Κύπρος: Φαβορί ο Χριστοδουλίδης αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί

Συμπερασματικά τελειώνει με την επιδίωξη των κορυφαίων στελεχών για “συλλογική ηγεσία” με τον Αλέξη Τσίπρα υπό επιτροπεία, κάτι σαν “πρώτο μεταξύ ίσων” όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Με την σύνθεση αυτή των συνέδρων, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί στο επικείμενο συνέδριο να περάσει τις αποφάσεις του με συντριπτική πλειοψηφία, όπως την εκλογή αρχηγού και Κεντρικής Επιτροπής από την βάση. Και να καθορίσει πότε ακριβώς θα γίνει, με ενδεχόμενη παράταση για την εγγραφή περισσότερων νέων μελών. Το εάν η αντιπολίτευση θα πετύχει κάποια απόφαση υπέρ της, θα εξαρτηθεί από την διαπραγμάτευση με τον Αλέξη Τσίπρα. Εκεί θα κριθεί εάν θα της παραχωρήσει κάτι.

Στο πλαίσιο αυτό η αντιπαράθεση στο Συνέδριο θα επικεντρωθεί στα πολιτικά ζητήματα και, κυρίως, γύρω από την φυσιογνωμία του κόμματος. Η εσωκομματική αντιπολίτευση δείχνει να επιδιώκει πιο έντονα αριστερά χαρακτηριστικά και αντίστοιχη συμπεριφορά στα συγκεκριμένα πολιτικά ζητήματα τακτικής και στρατηγικής, δίχως πάντως να εξηγεί γιατί η δική της άποψη, που είναι μειοψηφική στην κοινωνία, είναι περισσότερο αριστερή.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι