Κυρίαρχος ο Μητσοτάκης, αλλά …

Δημοσκόπηση για τα κόμματα και την πανδημία

Αντέχει δημοσκοπικά η ΝΔ και παραμένει κυρίαρχος ο Μητσοτάκης, σύμφωνα και με τη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis. Πέρα όμως από την πρόθεση ψήφου και την καταλληλότητα για πρωθυπουργία, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και στα μηνύματα που στέλνουν μέσα από αυτά οι πολίτες, προς πάσα κατεύθυνση.

Η δημοσκόπηση παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και αναλύθηκε από τον επικεφαλής της εταιρείας, Στράτο Φαναρά. Διενεργήθηκε δε, από τις 18 έως τις 24 Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι περιλαμβάνει τις αντιδράσεις των πολιτών και για γεγονότα, όπως η καταστροφική φωτιά στην Κορινθία, οι εχθροπραξίες στη Γάζα και η πρόσφατη υπόθεση της “κρατικής αεροπειρατίας”στη Λευκορωσία.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μεγάλη και καταγράφεται περίπου στις 14 μονάδες. Η ΝΔ προηγείται, συγκεντρώνοντας το 34%, ποσοστό αυξημένο κατά 0,5 μονάδες από την έρευνα του προηγούμενου μήνα. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ενισχυμένος κατά 0,8 μονάδες, φαίνεται όμως ότι αδυνατεί να κάνει το “μεγάλο άλμα”, καθώς καταγράφεται στο 20,1% από 19,3%.

Μπροστά ΝΔ και Μητσοτάκης 

Δυστοκία υπάρχει και για το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο παραμένει στο  6%, ακολουθούμενο από το ΚΚΕ 5,3% και την Ελληνική Λύση με 4%. Οι εκπλήξεις έρχονται από την συγκριτικά μεγάλη άνοδο του Μέρα25, το οποίο από 2,8% που συγκέντρωνε τον Απρίλιο δείχνει να ανεβαίνει στο 4,7%, περνώντας μπροστά από το κόμμα του Βελόπουλου. Αίσθηση προκαλεί και το ξεμύτισμα που κάνει με 1,4% το κόμμα του καταδικασμένου και φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη “Έλληνες για την Πατρίδα”.

Σχεδόν ένας στους δέκα δεν ξέρει πάντως τι θα ψηφίσει, καθώς η αδιευκρίνιστη ψήφος έχει καταγραφεί στο 9,7%.ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και τα όρια εκλογικής επιρροής, με το 46% να λέει ότι δεν θα ψήφιζε ποτέ ΝΔ και το 53% ότι θα μπορούσε να το κάνει. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 57% και 42%. Σε ό,τι αφορά το ΚΙΝΑΛ, έξι στους δέκα, ποσοστό 62% λένε ότι δεν θα το ψήφιζαν, ενώ “πόρτα ρίχνουν” το 71% στο Μέρα25, το 74% στο ΚΚΕ και το 79% στην Ελληνική Λύση.

Την εμφανή αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί τμήμα των κεντρώων ψηφοφόρων δείχνουν τα ευρήματα σχετικά με την συσπείρωση των ψηφοφόρων, ανάλογα με τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό τους. Η ΝΔ εμφανίζει συσπείρωση 74% στους κεντρώους, 88% στους κεντροδεξιούς και 92% στους δεξιούς. Αντιστοίχως, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι 60% στους κεντρώους, 69% στους κεντροαριστερούς και 80% στους αριστερούς.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 46%, ποσοστό που είναι και το υψηλότερο των τελευταίων μηνών. Δεύτερος παραμένει ο κανένας με 24% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 16%. Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να μειώσει τη διαφορά και η πρωτοπορία της ΝΔ δεν σημαίνουν, ωστόσο ότι όλα είναι “ρόδινα” για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Κουρασμένοι οι πολίτες

Προχωρώντας στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας βλέπει κάποιος ότι τα ευρήματά της δείχνουν πως οι απόψεις για το που πάει η χώρα είναι μοιρασμένες, με το 46% να λέει ότι πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά το 44% να βλέπει την πορεία λάθος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκτίμηση των πολιτών για την προσωπική κατάστασή τους, με το 45% των πολιτών να λέει ότι είναι ίδια σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν και το 35%, κάτι περισσότερο από έναν στους τρεις, να λέει ότι είναι χειρότερα. Καλύτερα δηλώνει μόνο το 20%, δηλαδή ένας στους πέντε.

Σε ό,τι αφορά την ιεράρχηση των προβλημάτων της χώρας η πανδημία και η ιατρική περίθαλψη παραμένουν στην πρώτη θέση, υποχωρεί ωστόσο κατά 16 μονάδες από τον Απρίλιο και καταγράφεται στο 33%. Την ίδια ώρα ανεβαίνουν ιεραρχικά στην αξιολόγηση η οικονομία (31% έναντι 27% τον Απρίλιο) και η ανεργία (11% έναντι 7% τον Απρίλιο).

Η στροφή αυτή σχετίζεται άμεσα με το άνοιγμα της οικονομίας και ιδιαίτερα με την επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος, γεγονός που αναμένεται να μετατοπίσει και την κρίση για την κυβέρνηση από την αντιμετώπιση της πανδημίας στην εφαρμογή πολιτικών για την οικονομία. Στην αξιολόγηση πάντως των προβλημάτων για τη χώρα ακολουθούν οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα με 5% και η εξωτερική πολιτική με μόλις 3%.

Κρίσιμη αξιολόγηση

Η δημοσκοπική αντοχή του κυβερνώντος κόμματος δεν σημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχει φθορά στην κυβέρνηση και αυτό γιατί, μπορεί το 45% των πολιτών να εξακολουθεί να αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση (σε ό,τι αφορά συνολικά το έργο της), το ποσοστό αυτό όμως είναι 4 μονάδες χαμηλότερο από τον Ιανουάριο.

Αντιθέτως οι αρνητικές κρίσεις για την κυβέρνηση είναι στο 49% και εδώ φαίνεται η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει μια πειστική πρόταση. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφεται να αξιολογείται θετικά μόλις από το 15% με την αρνητική αξιολόγηση να βρίσκεται στο 72%. Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνεται θετικά σε ποσοστό 52% και αρνητικά από το 44%. Την ίδια ώρα οι θετικές κρίσεις για τον Αλέξη Τσίπρα είναι στο 21% και οι αρνητικές στο 70%.

Ειδικά για τους χειρισμούς στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το 50% αξιολογεί μάλλον θετικά την κυβέρνηση και το 45% μάλλον αρνητικά. Οι θετικές γνώμες ήταν βέβαια τον Ιανουάριο πέντε μονάδες πάνω και δεν υπήρχε η σημερινή αισιοδοξία ότι τα χειρότερα πέρασαν που καταγράφεται από τη δημοσκόπηση στο 63%, σε αντίθεση με την άποψη ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας που καταγράφεται στο 29%.

Για το θέμα του εμβολιασμού, το 43% των πολιτών λέει ότι έχει εμβολιαστεί και το 57% όχι. Η συντριπτική πλειοψηφία ωστόσο, το 91% αυτών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, είναι στην ηλικία 17-34, ενώ στην ηλικία 65 και πάνω το ποσοστό των εμβολιασμένων φτάνει στο 76%. Παραλλήλως, δύο στους τρεις (67%) λέει ότι θα κάνει το εμβόλιο, ενώ παραμένει στο 23% το ποσοστό εκείνων που δεν θα το κάνουν για διάφορους λόγους. Έξι στους δέκα πολίτες πάντως είναι ικανοποιημένοι από τον ρυθμό του εμβολιασμού, ενώ αυτοί που δεν είναι καταγράφονται στο 34%.

Με την αξιολόγηση της εξωτερικής πολιτικής ως πρόβλημα για τη χώρα να καταγράφεται μόλις στο 3%, επτά στους 10 πολίτες (71%) λέει ότι οι αμερικανικές θέσεις επί Μπάιντεν είναι πιο κοντά στην Ελλάδα. Υπάρχει βέβαια ένα 5% που βλέπει ίσες αποστάσεις και ένα 10% που θεωρεί ότι οι σημερινές αμερικανικές θέσεις είναι πιο κοντά στην Τουρκία.

Για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, το 60% των ερωτηθέντων λέει ότι πρέπει να αφορούν μόνο όσα θέματα πιστεύουμε εμείς ότι είναι ανοικτά. Ένας στους πέντε, το 20%,  λέει ότι πρέπει να συζητήσουμε και θέματα που θέτει η Άγκυρα, ενώ ελαφρά μικρότερο ποσοστό, το 17%, δεν θέλει καμιά διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι