Κυβερνητική δραστηριότητα - Συσκέψεις και επισκέψεις

Λυγερού Νεφέλη
275
Κυβερνητική δραστηριότητα - Συσκέψεις και επισκέψεις, Νεφέλη Λυγερού

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί (13- Ιουλίου) σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα και τους υφυπουργούς Απόστολο Βεσυρόπουλο, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Γιώργο Ζαββό. Κεντρικό θέμα η σύνταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση στοχεύει να ψηφίσει ως τις 10 Αυγούστου.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας, η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 2020 στο 9% από 22% που είναι σήμερα για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Επίσης, η μείωση το 2020 του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 24% από 28% και η άμεση επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στο 13% για όλα τα ήδη της εστίασης.

Χθες Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Στην είσοδο του υπουργείου Παιδείας τον περίμενε η υπουργός Νίκη Καραμέως, όπου τον ξενάγησε μαζί με την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη, ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση για την εκπαίδευση.

«Είναι μεγάλη χαρά που ξεκινώ τον κύκλο των επισκέψεων από το υπουργείο Παιδείας, θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία και καλή δύναμη στη νέα ηγεσία του υπουργείου. Δεν έχω κρύψει ποτέ ότι η παιδεία αποτελεί για μένα απόλυτη πολιτική προτεραιότητα. Θα προχωρήσουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του σχεδίου μας για ποιοτική δημόσια παιδεία και διασύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας», ανέφερε.

Κυβερνητική δραστηριότητα

Αργότερα, επισκέφτηκε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η συνάντησή του με την πολιτική ηγεσία του διήρκεσε περίπου μια ώρα. Κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν οι νομοθετικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε διεξοδικά για τη δοκιμή αποστολής μηνύματος από το σύστημα 112 που έλαβε χώρα νωρίτερα στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας.

Αναφερόμενος στον αριθμό 112 είπε ότι θα έπρεπε να λειτουργεί εδώ και καιρό και πως θα ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. «Ζήτησα από τον υπουργό να συνεννοηθεί με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για μια ενδιάμεση λύση η οποία θα πρέπει να έχει δοθεί το αργότερο μέσα σε ένα μήνα. Με αυτή τη λύση θα μπορούμε να επικοινωνούμε άμεσα σε περίπτωση επικίνδυνων καταστροφών οι οποίες μπορεί να είναι προβλέψιμες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για την αποστολή SMS σε γεωγραφικές περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη. «Δεν μπορώ να δεχθώ ότι εν έτει 2019 μπορεί να χαθεί έστω και μία ζωή επειδή κάποιος δεν μπόρεσε να ειδοποιηθεί», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης δίνει τα πρώτα δείγματα γραφής στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όπως φαίνεται επιλέγει να σηκώσει τους τόνους, μόλις λίγες ημέρες μετά τις εκλογές. Εξ ου και ασκεί κριτική για τον αριθμό γυναικών που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, για την πρώτη συνέντευξη του πρωθυπουργού σε διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο και για τον χειρισμό της φονικής κακοκαιρίας στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι εμφανές ότι η αντιπαράθεση θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Σύμφωνα πάντως με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research, θετική είναι η πρώτη εντύπωση των πολιτών από τη νέα κυβέρνηση. Το 51% των ερωτηθέντων κρίνει θετικά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις υπουργών. Ο υπουργός Υγείας βρέθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο, το οποίο εφημέρευε αργά χθες το βράδυ. Είχε προηγηθεί η επίσκεψή του στον Ευαγγελισμό. Στόχος του είναι να καταγράψει την πραγματική εικόνα που βιώνουν οι ασθενείς και οι συγγενείς τους. «Η καθημερινότητα του πολίτη, οι αναξιοπαθούντες, αυτοί που βρίσκονται σε δυσκολίες με προβλήματα υγείας και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, θα είναι στην καρδιά της πολιτικής μας», είχε δηλώσει. Απροειδοποίητη επίσκεψη στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΦΚΑ έκανε και ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης. Προσπαθούσε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με το 1555, αλλά κανείς δεν ανταποκρινόταν.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.