Λευκωσία: Δεν θα γίνει πολεμικό ορμητήριο η Κύπρος
30/10/2023Η Λευκωσία διεκδίκησε ρόλο στην κρίση του Μεσανατολικού και σε συνδυασμό με διάφορες κινήσεις που γίνονται, τον εξασφάλισε. Η γεωγραφική γειτνίαση και οι καλές σχέσεις με όλους τους εμπλεκόμενους έχει προφανώς βοηθήσει. Η Κύπρος θέλει να αναδείξει το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας και μόνο. Ένα εγχείρημα, το οποίο και δεν είναι εύκολο, καθώς αντιμετωπίζει πρακτικές δυσκολίες.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε την πρόταση να καταστεί η Κύπρος η αφετηρία για την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας. Να δημιουργηθεί ένας θαλάσσιος διάδρομος από το λιμάνι της Λεμεσού μέχρι τη Γάζα, ή ενδεχομένως και σε κάποια άλλη κοντινή περιοχή. Η πρόταση έτυχε θετικής υποδοχής. Στα πλαίσια αυτά, χθες ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, αναχώρησε για το Αμμάν της Ιορδανίας, για να έχει διμερή συνάντηση με τον Ιορδανό ομόλογό του κ. Ayman Al-Safadi.
Σημειώνεται συναφώς ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σε χθεσινές δηλώσεις του, ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει ήδη ενεργήσει ως το κράτος μέλος της ΕΕ που βρίσκεται γεωγραφικά πιο κοντά στο σημείο συγκρούσεων, με άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, έτσι ώστε να βοηθήσουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα τον άμαχο πληθυσμό».
Πρόσθεσε, εξάλλου, ως άξιο αναφοράς «το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα, η ΕΕ όσο και τα εμπλεκόμενα μέρη στην κρίση, αναγνωρίζουν και χαιρετίζουν την πρωτοβουλία και τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε και ελπίζω τις επόμενες μέρες να καταφέρουμε αξιοποιώντας τους λιμένες της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποστείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Είναι μέσα από τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες που αναβαθμίζεται και ο ρόλος της χώρας μας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ευελπιστώντας μέσα και από τέτοιες δράσεις να ενισχυθεί και η προσπάθεια μας για επίλυση του Κυπριακού», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες
Την ίδια ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία τρίτη χώρα να χρησιμοποιήσει το έδαφος της ως ορμητήριο για ενδεχόμενη εμπλοκή της στον πόλεμο στο Ισραήλ. Αυτό η Λευκωσία το έχει καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση σημειώνοντας, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ότι δεν αποδέχεται η χώρας μας να εμπλακεί, έστω και έμμεσα, στο θέατρο του πολέμου, που εξελίσσεται στην περιοχή.
Αρμόδιες πηγές σημείωναν πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διαμηνύσει ότι η μόνη περίπτωση να χρησιμοποιηθεί το έδαφος της χώρας, μετά από συνεννοήσεις, είναι για ανθρωπιστικούς σκοπούς, όπως, δηλαδή, ήδη συμβαίνει. Αυτό ισχύει και για τις βρετανικές βάσεις, οι οποίες ναι μεν δεν είναι νομικά υποχρεωμένες να μας ενημερώνουν, ωστόσο, για πολιτικούς λόγους θεωρείται δεοντολογικό να γνωστοποιούν στην Κυπριακή Δημοκρατία τους σκοπούς τους και τις κινήσεις τους. Κινήσεις που έχουν να κάνουν, στην προκειμένη περίπτωση με τον πόλεμο στο γειτονικό Ισραήλ.
Εξ’ όσων γίνεται αντιληπτό, αν και έχουν συγκεντρωθεί δυνάμεις – αμερικανικές κατά κύριο λόγο – στη στρατιωτική βάση Ακρωτηρίου, ωστόσο ο στόχος, όπως έχει αναφερθεί, είναι η ενίσχυση των ανθρωπιστικών αποστολών. Άλλωστε υπάρχει μεγάλος αριθμός ξένων υπηκόων (των ΗΠΑ οι περισσότεροι), που θα χρειαστεί να μεταφερθούν εκτός του Ισραήλ ή του Λιβάνου. Αμερικανοί υπάρχουν πάρα πολλοί στο Λίβανο, οι οποίοι μεταφέρονται με πλοία στην Κύπρο και από εκεί στη χώρα τους. Η παραμονή τους στο νησί είναι μικρή.