ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λίστες και μετεγγραφές ετοιμάζει ο Ανδρουλάκης

Λίστες και μετεγγραφές ετοιμάζει ο Ανδρουλάκης, Αλφόνσος Βιτάλης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Επιταχύνει τον βηματισμό του για την αναδιάρθρωση του κόμματος ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς εκτός από το επικείμενο συνέδριο, υπάρχει μπροστά ανοικτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Αφού πρώτα τοποθέτησε τα πρόσωπα που θα έχουν κεντρικούς ρόλους στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ανοίγει και το θέμα της συγκρότησης των ψηφοδελτίων. Ένα έμπειρο στέλεχος ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Αργύρης, έχει την ευθύνη για το θέμα της συγκρότησης των ψηφοδελτίων, σε συνεργασία προφανώς με τον πρόεδρο του κόμματος και τους στενούς του συνεργάτες.

Με την απλή αναλογική άλλωστε και εφόσον τα σημερινά δημοσκοπικά ποσοστά επιβεβαιωθούν πάνω κάτω, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ διεκδικεί, μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών που ίσως να φτάσουν και τους 50. Γεγονός που δίνει “κίνητρα” και σε στελέχη και σε προσωπικότητες που κινούνται στον ευρύτερο χώρο αλλά δεν έχουν ενταχθεί στο κόμμα, να βρουν θέση στα ψηφοδέλτια και να δώσουν με αξιώσεις την μάχη του “σταυρού”.

Για την ώρα τουλάχιστον καταγράφεται μια πρώτη κινητικότητα προσέγγισης και συνεννόησης με προσωπικότητες που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και τις χειρίζεται ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης και κάποιοι από τους πολύ στενούς συνεργάτες του. Είναι δε πολύ πιθανόν κάποιοι από αυτούς να “κλειδώσουν” και στα ψηφοδέλτια. Τέτοιες περιπτώσεις για την ώρα τουλάχιστον είναι αυτή του καθηγητή και πρώην υπουργού Γιάννη Πανούση.

Μεταγραφές απ’ τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ίδιος υπήρξε μέλος του ΠΑΣΟΚ την περίοδο1978-2001 στη συνέχεια αποχώρησε και εκλέχτηκε βουλευτής με την ΔΗΜΑΡ (2012-2014) και στη συνέχεια αξιοποιήθηκε σε υπουργική θέση από τον Α. Τσίπρα. Με τον κ. Πανούση οι συζητήσεις θεωρούνται “προχωρημένες” και το πλέον πιθανό είναι πως θα μετέχει στα ψηφοδέλτια του Κόμματος. Επίσης “προχωρημένες” θεωρούνται και οι ζυμώσεις και συζητήσεις με τον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον καθηγητή Κώστα Χρυσόγονο.

Ο κ. Χρυσόγονος ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της “Ενωτικής Κίνησης” το 2011, εκλέχτηκε στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια εκλέχτηκε ευρωβουλευτής (2014) για να ανεξαρτητοποιηθεί το 2017 από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κ.κ. Ανδρουλάκης και Χρυσόγονος γνωρίζονται καλά από τις Βρυξέλλες και την θητεία τους στο Ευρωκοινοβούλιο και διατηρούν άριστες προσωπικές σχέσεις. Ήδη οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει πολύ και το πιο πιθανό είναι ο κ. Χρυσόγονος να μετέχει στο ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

  Εκτός από την γυναίκα του σούζα και στον Τσίπρα ο Πολάκης...

Αν και έχουν γίνει συζητήσεις και επαφές και με ένα άλλο πρόσωπο που διαγράφτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω διαφωνιών, τον πρώην υπουργό Σταύρο Κοντονή για την ώρα τουλάχιστον η “μεταγγραφή” του στα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να “κολλάει”. Ο κ. Κοντονής προέρχεται από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ, διετέλεσε υπουργός των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα (υφυπουργός Αθλητισμού και από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι το 2018 υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Σημαντικό πρόβλημα που δεν προχωράει, για την ώρα τουλάχιστον, η υπόθεση Κοντονή, είναι οι πολλές γκρίνιες και ενστάσεις που υπάρχουν από στελέχη και βουλευτές του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ για το πρόσωπο του, λόγω του θέματος της υπόθεσης “Novartis”, την οποία χειρίστηκε ως υπουργός.

Τα ραντεβού με τους υποψηφίους

Πάντως ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, πέραν των ανεπίσημων φιλικών συναντήσεων που είχε με τους ανθυποψηφίους του για την ηγεσία του Κινήματος, προγραμματίζει επίσημα ραντεβού μαζί τους πρωτίστως για να συζητηθούν οι ρόλοι που θα έχουν και η θέση τους στα ψηφοδέλτια. Για τον Γιώργο Παπανδρέου το θέμα είναι λυμένο θεσμικά καθώς ως πρώην πρωθυπουργός εκλέγεται χωρίς σταυρό, αν το κόμμα εκλέξει βουλευτή στη περιφέρεια που θα είναι υποψήφιος και πλην απροόπτου θα είναι πάλι στην Αχαΐα.

Με τον Παύλο Χρηστίδη εκκρεμεί επίσημη συνάντηση για να καθοριστούν μια σειρά από θέματα, μεταξύ των οποίων και η υποψηφιότητα του. Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ το πλέον πιθανόν είναι να κατέβει υποψήφιος στο Νότιο Τομέα της Β’ περιφέρειας Αθηνών. Εκεί εκλέχτηκε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά στις τελευταίες εκλογές και μετά τον θάνατο της, την έδρα της στη Βουλή κατέλαβε η Τόνια Αντωνίου. Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες ο κ. Χρηστίδης να μπει στο ψηφοδέλτιο της Αργολίδας όπου είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του (Ναύπλιο).

Ο Παύλος Γερουλάνος (ο άλλος ανθυποψήφιος στις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος) , πλην απροόπτου θα κατέλθει στην Α’ Αθηνών όπου έχει ενισχύσει τα ερείσματα του λόγω της υποψηφιότητας του για τον Δήμο της Αθήνας. Για τον Ανδρέα Λοβέρδο τα πράγματα είναι πιο καθαρά καθώς είναι ήδη εκλεγμένος βουλευτής και αυτοδίκαια θα μετέχει στο ψηφοδέλτιο της περιφέρειας του εκτός και αν ο ίδιος ζητήσει κάποια άλλη περιφέρεια κάτι που δεν φαίνεται πιθανόν.

Οι εκσυγχρονιστές και το μήνυμα Ανδρουλάκη

Όσο αφορά μια σειρά από στελέχη από το περίφημο “ρεύμα των εκσυγχρονιστών” που σε κάποια φάση ήταν θετικά προς πολιτικές και κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και κυρίως στο άνοιγμα του προς το Κέντρο και στη συνέχεια πήραν αποστάσεις και επιστρέφουν στον χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης κ.α, ναι μεν δεν έχουν κεντρικούς ρόλους στο κόμμα, ωστόσο μπορούν να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια, στην περιφέρεια που επιθυμούν και να δώσουν την μάχη του σταυρού.

  Αντί για το Καπιτώλιο, θα το βρει από την πορνοστάρ ο Τραμπ;

Σε ό,τι αφορά μια σειρά από συνεργάτες της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά (Μ. Όθωνας, Μ. Χριστοδουλάκης κ.α.), από την στιγμή που θελήσουν να είναι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν περιφέρεια και να δώσουν και αυτοί την μάχη του “σταυρού”. Πάντως ο κ. Ανδρουλάκης, διαμορφώνει ένα σαφές πλαίσιο για να αποφευχθούν “βέτο” για αποκλεισμούς από τα ψηφοδέλτια, πιέσεις αλλά και γκρίνιες ότι προωθεί τους δικούς του συνεργάτες.

Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει σε δικούς του συνεργάτες και στελέχη του επιτελείου του, ότι θα υπάρξουν ασυμβίβαστα, ώστε όποιος είναι σε καίριες θέσεις στο κόμμα να μην μπορεί να θέσει και υποψηφιότητα για βουλευτής. Προκειμένου να περιοριστούν οι κόντρες και οι τάσεις εσωστρέφειας, ο κ. Ανδρουλάκης, έχει ήδη διαμηνύσει, ότι όποιος θέλει να είναι υποψήφιος στα ψηφοδέλτια του κόμματος, μπορεί και να να επιλέξει περιφέρεια, όμως υπό τον όρο ότι δεν θα βάζει “βέτο” και καμία προϋπόθεση για την σύνθεση του ψηφοδελτίου στη περιφέρεια του και το ποιος θα συμμετέχει σε αυτό και ποιος όχι.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι