Τι εξήγγειλε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ – Ποιοί φόροι μειώνονται
11/09/2021Με αναφορά στους νέους, όπως ήταν ήδη γνωστό, ξεκίνησε την ομιλία του στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Νέες και νέοι φέτος είστε στην πρώτη σειρά γιατί είστε προτεραιότητα για την πατρίδα, είστε η γενιά που δοκιμάστηκε πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα, με το άγχος ότι θα ζήσετε μία ζωή χειρότερη από αυτήν των γονιών σας» είπε στο ξεκίνημα του ο πρωθυπουργός.
«Καμία χώρα δεν έχει μέλλον αν τα νέα παιδιά αισθάνονται ότι ο δρόμος τελικά θα κρύβει ευκαιρίες για λίγους και παγίδες για πολλούς» πρόσθεσε και απευθυνόμενους στους νέους που κάθονταν στις πρώτες σειρές είπε: «η νέα Ελλάδα χρειάζεται νέους πρωταγωνιστές και αυτοί είστε εσείς».
«Εδώ ανακοίνωσα πέρσι την αγορά των 18 Ραφάλ που σύντομα θα γίνουν 24. Φέτος βρίσκομαι και πάλι εδώ για να ενώσω και να δώσω προοπτική, για να περιγράψω το σχέδιο μας για την Ελλάδα που αλλάζει, βαδίζει μπροστά και κοιτάζει ψηλά. Για να παρουσιάσω τα ακόμα περισσότερα που μπορούμε να επιτύχουμε μαζί από το 2022 και μετά. Η φετινή έκθεση καθοριστικός σταθμός επανεκκίνησης και σημείο αφετηρίας μίας συναρπαστικής δεκαετίας» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο απολογισμός της διετίας
«Δεσμεύτηκα προσωπικά πως κανείς δεν θα αντιμετωπίσει μόνος αυτήν τη θύελλα και με δίκαιο τρόπο. Κάναμε πράξη αυτήν μας τη δέσμευση» είπε αναφερόμενος στην πανδημία και τα μέτρα που έλαβε κυβέρνησή του. «Δίπλα στην προστασία του εισοδήματος προστίθεται η ρεαλιστική ελπίδα βελτίωσης του» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «οι Έλληνες πληρώνουν πλέον λιγότερους φόρους παντού και εργαζόμενοι και επιχειρήσεις καταβάλλουν λιγότερες εισφορές».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στα χαμηλότερα επιτόκια με τα οποία δανείζεται πλέον η χώρα από τις αγορές, αλλά και στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ σημείωσε άλμα 16,2%. Με βάση αυτά τα στοιχεία έκανε μάλιστα και την πρώτη εξαγγελία. Αναθεώρησε τον στόχο για ανάπτυξη το 2021 από το 3,6 στο 5,9%.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πώληση του μειοψηφικού πακέτου του ΔΕΔΔΗΕ για 2,1 δισ. ευρώ, η οποία ανακοινώθηκε την Παρασκευή, προκαλώντας τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Μας εξέπληξε όλους το ύψος του τιμήματος» είπε, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά αποτυπώνουν την εμπιστοσύνη των ξένων θεσμικών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».
Παραλλήλως ανέφερε ότι το έργο της ανάπλασης του Ελληνικού ξεκίνησε και ότι ο ΒΟΑΚ(ο οδικός άξονς στην Κρήτη) δημιουργεί 35.000 νέες θέσεις εργασίας. Επανέλαβε επίσης ότι το Μετρό θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2023 και ότι η γραμμή 4 στην Αθήνα θα εξυπηρετεί περίπου ένα εκατομμύριο επιβάτες, όταν ολοκληρωθεί.
Οι εξαγγελίες
Η Ελλάδα αλλάζει είπε, υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι ο απολογισμός της πρώτης διετίας της κυβέρνησής του και αμέσως μετά πέρασε στις εξαγγελίες, ξεκινώντας από τους νέους. Από την 1η Ιανουαρίου του 2022 μηδενίζεται για τους κάτω των 29 το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data, είπε, προσθέτοντας ότι όσοι έφηβοι 15 έως 17 ετών εμβολιαστούν θα πάρουν δωρεάν 50 gb data στο κινητό τους. Ανακοίνωσε επίσης ότι από το 2022 καθιερώνεται η μόνιμη ψηφιακή κάρτα για τους νέους.
Εξήγγειλε επίσης ότι ιδιώτες και επιχειρήσεις θα πληρώνουν τέλη κινητής τηλεφωνίας 10% από το 2022, αλλά και ότι από την 1η Ιανουαρίου καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ και ότι η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης, όπως και μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών, θα ισχύσει και για το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα. Παραλλήλως ανακοίνωσε ότι στις επιχειρήσεις ο φόρος πέφτει στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση, υποστηρίζοντας ότι έτσι, μειώνεται αμέσως στο μισό ο φόρος για τη συγκέντρωση κεφαλαίου.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι καθιερώνονται υπερεκπτώσεις για πράσινο κεφάλαιο και ότι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται, στο εξής θα φορολογούνται μόνο με 15,5%. Διευκρίνισε βέβαια ότι το μέτρο θα ισχύσει για τρία χρόνια και το αξιολόγησε ως σημαντικό για την ισχυροποίηση των μικρών και μεσαίων ς επιχειρήσεων. Σε ότι αφορά το πρόγραμμα “Γέφυρα” είπε ότι επεκτείνεται για άλλους τρεις μήνες, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ σημείωσε ότι το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης θα παρουσιαστεί κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Είπε πάντως, ότι «τα περισσότερα νοικοκυριά θα πληρώσουν το 2022 μικρότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021».
Τι θα γίνει με το ρεύμα
Τονίζοντας ότι όλα τα παραπάνω συμβάλουν στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, αναφέρθηκε και στο κύμα ανατιμήσεων, το οποίο απέδωσε και πάλι στη διεθνή συγκυρία. «Σίγουρα δεν θα μείνουμε παρατηρητές» είπε για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «τρεις θα είναι οι απαντήσεις μας: στοχευμένα μέτρα χαμηλού ΦΠΑ σε καφέ και μεταφορές, δεύτερον αυστηρότατη τήρηση του νόμου περί ανταγωνισμού και αισχροκέρδειας, τρίτον η παροχή κρατικής στήριξης απέναντι σε ανατιμήσεις που επηρεάζουν κάθε νοικοκυριό».
Ειδικά για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα είπε ότι «η Ελλάδα συγκροτεί ταμείο ενεργειακής μετάβασης, όπου θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ» και υποστήριξε ότι «αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος». Διευκρίνισε μάλιστα ότι η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους και ότι σε αυτήν θα ενταχθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης.
Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα πως το μέλλον της οικονομίας είναι μόνο πράσινο, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα ακολουθεί συγκεκριμένη πολιτική για κλιματική αλλαγή, με πολλές εκφάνσεις, όπως οι πράσινες επενδύσεις ύψους 24 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ». «Θα κάνω τη συζήτηση με τους πολίτες και την ίδια την κοινωνία για την κλιματική κρίση» πρόσθεσε.
Αισιόδοξος όσο ποτέ ο Μητσοτάκης
Συνεχίζοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα δοθεί έμφαση στην πρόληψη και τη δημόσια υγεία και ανέφερε ως πρώτο βήμα τις δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για βασικές ασθένειες στο σύνολο του πληθυσμού, αλλά και «ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της μάστιγας της παιδικής παχυσαρκίας».
Άφησε, ωστόσο, για την συνέντευξη της Κυριακής «τις μεταρρυθμίσεις» που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα. Αναφερόμενος πάντως στην πανδημία είπε πως ο επίλογος της γράφεται με σκληρά γράμματακαι τόνισε ότι «το μοναδικό όπλο είναι το εμβόλιο και ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν».
Τέλος, αφού ανακοίνωσε ότι μειώνεται στο 13% ο ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού, ότι από τον επόμενο μήνα ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή πέφτει στο 6% και ότι τον Δεκέμβριο όλοι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα δουν διπλάσιο ποσό, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σήμερα πιο ισχυρή απ’ ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Έκλεισε δε, όπως ήταν αναμενόμενο, διαβεβαιώνοντας ότι είναι σήμερα περισσότερο αισιόδοξος από ποτέ και ότι «από σήμερα ξεκινά μια νέα, συναρπαστική διαδρομή που θα διανύσουμε όλοι μαζί κάνοντας πράξη το σύνθημα της φετινής έκθεσης: Για μια πατρίδα που ξέρει, μπορεί και τολμά».