ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έτοιμος να κυβερνήσει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ – Μετωπική στον Μητσοτάκη

Έτοιμος να κυβερνήσει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ – Μετωπική στον Μητσοτάκη
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

«Η πατρίδα έχει ανάγκη από μία νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή» είπε στο ξεκίνημα της ομιλίας του στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να είναι «μία νέα αρχή για το κράτος και τη διακυβέρνηση και για την οικονομία και το παραγωγικό μοντέλο». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «απαιτείται μία ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση που θα κλείσει τις πληγές που άνοιξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Από το βήμα της ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το κυρίαρχο συναίσθημα των πολιτών είναι η ανασφάλεια και ότι την κοινωνική ανασφάλεια την αυξάνει η πολιτική της κυβέρνησης που διευρύνει και μάλιστα ραγδαία, όπως είπε, τις κοινωνικές ανισότητες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «χρειάζεται επιστροφή της πολιτικής και τολμηρές αποφάσεις».

 

Με έντονη κριτική διάθεση προς την κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι κάποιοι γεννήθηκαν πορφυρογέννητοι και δεν προσπάθησαν ποτέ. Για να αντιπαραθέσειστη συνέχεια ότι «η Ελλάδα δεν χτίστηκε από αυτούς που ακόμη και τώρα βγάζουν τα λεφτά τους σε offshore για να μην φορολογούνται, αλλά από τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής».

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Συνεχίζοντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «εξαπάτησε τη μεσαία τάξη», σημειώνοντας ότι «η μεσαία τάξη δεν είναι οι συνδαιτυμόνες του κ. Μητσοτάκη». Υποστήριξε επίσης ότι «οι λιγότεροι φόροι έγιναν λιγότερα χρήματα και οι καλύτερες δουλειές έγιναν κακοπληρωμένες δουλειές, όπως η ασφάλεια έγινε γενικευμένη ανασφάλεια».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών» και ότι «κυβερνά για τον κομματικό του στρατό», αναφέροντας ότι «το επιτελικό κράτος διπλασίασε τους μετακλητούς υπαλλήλους». «Ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά μόνος, σαν άλλος καίσαρας και επιστρατεύοντας τον αυταρχισμό και το δόγμα του νόμου και της τάξης» υποστήριξε.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν κυβερνά για την πλειοψηφία των Ελλήνων, ούτε για εκείνους που τον εξέλεξαν αλλά για μία ελίτ λίγων και ισχυρών που τρέφεται από το δημόσιο χρήμα και επιβάλλει ρυθμίσεις για τα ιδιοτελή της συμφέροντα. Κάθε μέρα που περνά ο κ. Μητσοτάκης κάνει δυσκολότερη τη ζωή των Ελλήνων», υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε ότι «ο μόνος άνεμος που θα φυσά όλο και πιο δυνατά είναι της κοινωνικής οργής και της αποδοκιμασίας».

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Παρουσιάζοντας το νέο ΕΣΥ που, όπως είπε, «θα σέβεται τον κάθε πολίτη και θα τον αντιμετωπίζει με βάση τις ανάγκες του και όχι με βάση το πορτοφόλι», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι θα αυξήσει την χρηματοδότηση κατά 2 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό και 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο το 7% του ΑΕΠ για την Υγεία. Είπε επίσης ότι θα καθιερωθεί μισθός 2.000 ευρώ μισθό για τον νεοεισερχόμενο γιατρό και ότι θα προχωρήσει σε 5.500 προσλήψεις υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν. Ανέβασε μάλιστα τον αριθμό των προσλήψεων μόνιμων υγειονομικών στις 10.000 σε βάθος τριετίας .

  Στο χορό των εκλογών οι επαγγελματίες κινδυνολόγοι...

Μετά την Υγεία, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε με τον τομέα της Υγείας, αναφέροντας ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπει τον διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων. «Αυξάνουμε τις προσλήψεις καθηγητών στα πανεπιστήμια και όχι αστυνομικών» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι θα καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η πανεπιστημιακή αστυνομία που «έχει γίνει ανέκδοτο».

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά εξέφρασε «οργή και αποτροπιασμό για την εταιρεία που εκμεταλλεύτηκε τον άθλιο νόμο για τα εργασιακά και να οδηγήσει τους εργαζόμενους σε καθεστώς δουλείας» και ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπει «αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ». «Θα καταργήσουμε το νόμο Χατζηδάκη και θα δημιουργήσουμε ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων» τόνισε, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαταστήσει «το ιερό δικαίωμα στην απεργία και θα εφαρμόσει πιλοτικά το 35ωρο».

Τι είπε για την οικονομία

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «εγκληματικές τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που δεν παρεμβαίνει για την συγκράτηση της ακρίβειας» και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προχωρήσει σε ανασχεδιασμό της κατεύθυνσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Να μην κατευθύνονται σε λίγους αλλά να ενισχύσουν την εγχώρια προστιθέμενη αξία» είπε, αναφέροντας ότι «οι τράπεζες στην χώρα μας δεν δανείζουν εκείνους που έχουν ανάγκη» και για αυτόν τον λόγο θα προχωρήσει «σε αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος».

Πρόσθεσε επίσης ότι θα προχωρήσει σε διαγραφή μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε στην διάρκεια της πανδημίας και στην κατάργηση του πτωχευτικού νόμου Μητσοτάκη, ενώ αναφερόμενος στις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είπε ότι θα υπάρξει μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα κατώτατα όρια της ΕΕ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ και ότι θα μειώσει προοδευτικά τον συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 65.000. Εξήγγειλε τέλος την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και την ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση, ειδικά στις πυρόπληκτες περιοχές

Τέλος σε μια ειδική αναφορά στη Βόρεια Ελλάδα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι την αγνοεί τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα θα ξαναμπούν στον χάρτη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας». Κλείνοντας την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος και παράλληλα πιο έμπειρος και ώριμος να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε ότι «το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι νίκη και προοδευτική κυβέρνηση ή νέες εκλογές περιπέτειας και εκβιασμού;».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι