ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η συνέντευξη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – Τι είπε για εκλογές και αυτοδυναμία

LIVE Η συνέντευξη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, slpress

Μήυμα ότι η κυβέρνηση θα εξαντ΄λήσει την τετραετία και ότι στις επόμενες εκλογές θα ζητήσει αυτοδυναμία έστειλε με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για όλα τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας και έδωσε τις απαντήσεις του αναδεικνύοντας, με αφορμή και την πρόσφατη υπόθεση Αποστολάκη, το χάσμα ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με τη πορεία της πανδημίας και στην ερώτηση αν θα επηρεαστούν τα μέτρα ο πρωθυπουργός είπε ότι θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και ότι θα έχουμε τις μάσκες μαζί μας για καιρό ακόμη.  Ανέφερε επίσης ότι θα επιμείνουμε σε πολλά τεστ, ενώ για την στρατηγική του εμβολιασμού είπε, χωρίς να αποκλείει τίποτε, ότι δεν είναι στις προθέσεις του η επέκταση της υποχρεωτικότητας. Είπε πάντως ότι η τρίτη δόση θα είναι υποχρεωτική για τους κλάδους στους οποίους ισχύει ήδη η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Παραλλήλως τόνισε ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία αλλά υπογράμμισε ότι οι βαθμοί αβεβαιότητας δεν έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας. Η χώρα δεν θα ξανακλείσει καθώς ό,τι κι αν γίνεται δεν θα υπάρξει περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε LIVE τη συνέντευξη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Σε ερώτηση για την κρατική στήριξη στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων και αν υπάρχει ευρύτερος σχεδιασμός στην περίπτωση που η ακρίβεια επιμείνει, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο είναι ως επί το πλείστον εισαγόμενο και είναι ένα πρόβλημα το οποίο το αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Στη χώρα μας είχαμε πληθωρισμό στο 1,9% έναντι 3% στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «πέρα από το ότι είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, ενισχύσαμε σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα. Εκεί ακριβώς αποσκοπούσε και αποσκοπεί η μείωση των φόρων».

Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της εργαλεία, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, τα οποία σχεδιάζεται να  ενεργοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Παραλλήλως τόνισε ότι «η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι ο έλεγχος της αγοράς για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του ανταγωνισμού». «Υπάρχει η σχετική νομοθεσία της αισχροκέρδειας», είπε. Ειδικά για το ηλεκτρικό ρεύμα ανέφερε ότι γίνεται από την κυβέρνηση μια «πολύ σημαντική παρέμβαση» για να περιοριστούν στο ελάχιστο οι αυξήσεις. Προανήγγειλε επίσης ότι τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν «τα μέτρα και μαζί τους η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που δίνεται πολύ πιο στοχευμένα».

Γι αυτό έκανα τον ανασχηματισμό

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον ανσχηματισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης παρέμεινε άθικτος και η κυβέρνηση πάει καλά». Κάλυψε πλήρως για άλλη μια φορά τον Νίκο Χαρδαλιά, ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση Αποστολάκη. «Σε ένα αντικείμενο όπως η πολιτική προστασία δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Θεώρησα πως επέλεξα έναν άνθρωπο, το βιογραφικό του οποίου πληρούσε τα κριτήρια» είπε, προσθέτοντας ότι τα υπόλοιπα είναι γνωστά και δεν θέλει να επεκταθεί.

Ωστόσο, αφού σημείωσε ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι ένας επιχειρησιακός υπουργός και έχει μαζί του έναν ακόμη πιο επιχειρησιακό υφυπουργό «για να συνεχίσουν το σημαντικό έργο του Νίκου Χαρδαλιά», ξέκοψε το ενδεχόμενο συναινετικών διαδικασιών. «Θεωρώ πως έχω εξαντλήσει τη διάθεση μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους και πολιτικούς χώρους που δεν δείχνουν καμία διάθεση συναίνεσης» είπε, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι συνομιλεί με την κοινωνία και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. «Με ανθρώπους, που μου ζητάνε συναίνεση από τη Βουλή και μία εβδομάδα μετά κάνουν αυτά που έκαναν δεν έχω και πολλά να πω» τόνισε, απαντώντας ουσιαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κληθείς να απαντήσει σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και την κάμψη που καταγράφεται για την κυβέρνηση, αλλά και για το αν με τον ανασχηματισμό έστριψε προς τα δεξιά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη “συγγνώμη” για τις καταστροφικές πυρκαγιές, τονίζοντας παραλλήλως ότι «η συγγνώμη πρέπει να ακολουθείται από απτά αποτελέσματα». Είπε ουσιαστικά ότι γι αυτό έκανε τον ανασχηματισμό, προσθέτοντας όμως ότι «η μεγάλη εικόνα είναι ότι η κυβέρνηση στα δύο χρόνια που είναι σημείο καμπής προηγείται με διψήφιο αριθμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Δυσαρέσκεια και νέα γενιά

Σε ότι αφορά την δυσαρέσκεια των πολιτών είπε ότι «αν κάπου εκφράζεται μια λογική δυσαρέσκεια, οφείλουμε να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και από κει και πέρα να βελτιωθούμε». Για το αν έκανε δεξιά στροφή με το ανασχηματισμό, σημείωσε ότι δεν χρησιμοποιεί «δεξιόμετρα ούτε αριστερόμετρα» και ότι αυτό που τον νοιάζει «είναι η κυβέρνηση να γράφει πολλά χιλιόμετρα δουλειάς και να μπορεί να εκφράζει πολιτικά, αυτό για το οποίο μίλησα χθες, μια πλατιά ευρεία κοινωνική συμμαχία της Ευρώπης, της λογικής, του ορθολογισμού, που απεχθάνεται την πόλωση, που θέλει έργα και όχι λόγια».

Για τα σχολεία ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν ανοιχτά και πρόσθεσε ότι είναι βέβαιο πως πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12 ετών. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τους νέους που ανακοίνωσε το Σάββατο, αφού αναγνώρισε ότι συνολικά το πολιτικό σύστημα έχει σήμερα μια δυσκολία επικοινωνίας μαζί τους, απάντησε στην σκληρή κριτική που δέχεται για την πολιτική που ασκεί απέναντι στη νέα γενιά.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε στοχευμένα τα μέτρα, προσθέτοντας ότι δεν θέλει να σχολιάσει τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης, «γιατί από τη μια επικρίνει την κυβέρνηση ότι τα δίνει όλα κι από την άλλη ότι δίνει ψίχουλα». Σημείωσε πάντως ότι θα περίμενε από την αντιπολίτευση «να σχολιάσει αυτά που εξαγγείλαμε όπως το «πρώτο ένσημο». 

Απαντώντας σε άλλες σχετικές ερωτήσεις είπε πάντως ότι «η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια είναι μέτρο που ήρθε για να μείνει». Οι πολιτικές δεν αλλάζουν ήταν η απάντησή του και στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, για την οποία είπε ότι θα χρησιμοποιηθεί όταν θα είμαστε απολύτως έτοιμοι και ότι θα χρειαστεί χρόνος και  βοήθεια των πρυτάνεων.

Εθνικά και μεταναστευτικό 

Σε ερωτήσεις για τα εθνικά θέματα και για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών», προσθέτοντας ότι «τα προγράμματά μας δεν συμπίπτουν». Για την πολιτική έναντι της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «δεν αλλάζει», τονίζοντας ότι επιζητούμε καλές σχέσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

«Γνωρίζουν όλοι ότι το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο» σημείωσε, προσθέτοντας ότι θεωρεί θετικό το ότι το 2021 δεν είχαμε τις εντάσεις του 2020. Εμφανίστηκε επίσης πεπεισμένος ότι μπορεί να υπάρξει περισσότερη συνεργασία στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι σε αυτό το θέμα εστιάστηκε και η πρόσφατη συζήτηση που είχε με τον Ερντογάν. «Υπάρχει, άλλωστε, και η βασική συμφωνία Ευρώπης-Ελλάδας και Τουρκίας» συμπλήρωσε.

Τονίζοντας δε ότι η Ελλάδα ακολουθεί στρατηγική ενεργούς φύλαξης των συνόρων, είπε ότι έχουμε μείωση ροών και έχουμε προστατεύσει πολλές ζωές στη θάλασσα. Για τον φράχτη στον Έβρο, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρακτικά έχει ολοκληρωθεί, αλλά αν χρειαστεί επέκταση θα γίνει. «Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Με αυτό τον τρόπο προφυλάσσουμε τη δυτική κυριαρχία» πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι δεν έχει καμία ένδειξη για κάποιο κύμα μετανάστευσης από το Αφγανιστάν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ σημείωσε ότι έχει ζητήσει από διακομματική επιτροπή να ολοκληρώσει το πόρισμα για τη Θράκη και ότι πολλές από τις σημαντικές επενδύσεις στη χώρα αφορούν τη Θράκη και τον Έβρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι πλέον γίνεται σε πενταετή και όχι σε ετήσια βάση η συζήτηση για ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό. Εκτίμησε επίσης ότι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ, λόγω της βούλησης Μπάιντεν αλλά και της στήριξης του Κογκρέσου για τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας.

Οι πρόωρες εκλογές και οι γαλοπούλες

Στην ερώτηση δε, αν αυτή η εξέλιξη επηρεάζει τις σχέσεις με τη Γαλλία, είπε ότι «αυτή συνεργασία, σε καμία περίπτωση, δεν κλείνει την πόρτα σε άλλες στρατηγικές συμφωνίες». Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τη Γαλλία και ότι η συζήτηση που γίνεται για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια συζήτηση που θέλουμε να βρει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια.

Ερωτηθείς κατά πόσο η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ακόμη μπροστά της άλλη μια διετία ή αν είναι μια κυβέρνηση σε αποδρομή που δεν θα εξαντλήσει την τετραετία, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία. «Ξέρω ότι πάντα θα υπάρχει η συζήτηση για πρόωρες εκλογές, όμως θα ήθελα να μείνετε στις δικές μου διαβεβαιώσεις» είπε, για να προσθέσει ότι αυτό που ξέρει καλά είναι ότι «κατά κανόνα οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα».

Φράση που είχε προφανώς στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβλεψε νίκη της ΝΔ και στις επόμενες εκλογές. Στην ερώτηση μάλιστα για το τι θα συμβεί, αν η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία ήταν κατηγορηματικός: «Θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη. Αν δεν την πετύχουμε η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές. Η απλή αναλογική δεν επιτρέπει ουσιαστικά το σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο με συνεργασία πρώτου με δεύτερου κόμματος κάτι το οποίο αποκλείω κατηγορηματικά».

Χθες, με την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε σειρά μέτρων με φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά και ένα πρώτο πακέτο για την αντιμετώπιση του κύματος των ανατιμήσεων. Η ομιλία του πρωθυπουργού προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία κάνουν λόγο για ομιλία με άρωμα εκλογών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx