ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μερτς: Τί ειπώθηκε για άμυνα και μεταναστευτικό

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μερτς: Τί ειπώθηκε για άμυνα και μεταναστευτικό

«Η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη διπλωματικά και στρατιωτικά» είπε ο πρωθυπουργός

Στο Βερολίνο συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο, Φρίντριχ Μερτς, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώτος επισκέπτης, από τους ηγέτες της ΕΕ, στη γερμανική πρωτεύουσα. Μετά τις κατ΄ιδίαν συνομιλίες που διεξήχθησαν σε θερμό κλίμα και με έμφαση στην αμυντική συνεργασία και το μεταναστευτικό, οι δύο αρχηγοί κρατών προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Γερμανός καγκελάριος ξεκινώντας τις δηλώσεις του, αναφέρθηκε στη θετική πορεία των διμερών σχέσεων, δίνοντας έμφαση σε θέματα άμυνας ενώ υπογράμμισε την κοινή γραμμή Βερολίνου και Αθήνας όσον αφορά στην κατάρτιση συνθήκης ειρήνευσης στην Ουκρανία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, στη συνέχεια, στάθηκε στην ενθαρρυντική πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη συρρίκνωση του δημόσιου χρέους, σε ζητήματα αύξησης των αμυντικών δαπανών, ενώ υπογράμμισε τη στήριξη της Αθήνας στο σχέδιο για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών στην Ουκρανία. Στις πρώτες του δηλώσεις ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη φιλοξενία στη γερμανική πρωτεύουσα, μιλώντας μάλιστα στα γερμανικά, και στη συνέχεια εστίασε στη νέα εποχή στις σχέσεις Αθήνας Βερολίνου.

Ο Γερμανός καγκελάριος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αναφερθήκαμε στον πόλεμο της Ουκρανίας, που δήλωσε πρόθυμη για εκεχειρία 90 ημερών. Αν δεν γίνει δεκτή από τη Ρωσία, θα συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο περαιτέρω κυρώσεων, το 17ο πακέτο, στην ενέργεια και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Η μπάλα είναι μόνο στην πλευρά της Ρωσίας. Δεν είναι αυτονόητες η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ευρώπη. Αναφερθήκαμε στο ζήτημα της τριτογενούς μετανάστευσης, που είναι θέμα Ελλάδας και Γερμανίας. Κατέστησα σαφές πως πρέπει να μειωθεί η δευτερογενής μετανάστευση από την Ελλάδα στη Γερμανία, να αυξηθούν οι επανεισδοχές και πρέπει να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Συμφωνήσαμε να επεκτείνουμε την οικονομική συνεργασία, χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι σήμερα ο πρώτος φιλοξενούμενος ηγέτης».

O Γερμανός καγκελάριος μιλώντας για το ουκρανικό τόνισε ότι αν ο «Πούτιν δεν δεχθεί την εκεχειρία 30 ημερών με τις προτάσεις της ΕΕ από κοινού θα επιβάλουμε ευρωπαϊκές κυρώσεις. Η μπάλα είναι στην πλευρά της Ρωσίας». «Γερμανία και Ελλάδα εργαζόμαστε στην εμβάθυνση της άμυνας. Συζητήσαμε για το μεταναστευτικό» τόνισε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του για να υπογραμμίσει στη συνέχεια τα εξής: «Κατέστησα σαφές ότι δευτερογενής μετανάστευσης από Ελλάδα σε Γερμανία πρέπει να μειωθούν».

«Να συνεργαστούμε σε οικονομία και ενέργεια. Έχουμε μία βαθιά και μακροχρόνια συνεργασία με την Ελλάδα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος επισκέπτης από τους ηγέτες της ΕΕ» συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Με δηλώσεις για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη νέα εποχή για την Ελλάδα και τις σχέσεις με το Βερολίνο ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Έκανε ειδική αναφορά στη συρρίκνωση του δημοσίου χρέους, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που «συνεχίζονται», λέγοντας χαρακτηριστικά πως η «Ελλάδα γυρίζει σελίδα».

Μίλησε για την Ελλάδα ως ελκυστικό πόλο για γερμανικές επενδύσεις, ενώ στάθηκε στην επενδυτική βαθμίδα που «είναι εφαλτήριο για περισσότερες επενδύσεις».

Εστίασε τόσο στην ενίσχυση αμυντικών σχέσεων Αθήνας-Γερμανίας, όσο και στην αύξηση αμυντικών δαπανών με τη ρήτρα διαφυγής. Στο μέτωπο του μεταναστευτικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Γερμανία «αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις» και αναγνωρίζει την προσπάθεια «να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, είναι θέμα μείζονος ασφάλειας».

Στην αρχή των δηλώσεών του, ο κ.Μητσοτάκης τόνισε: «Μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ και είμαι ο πρώτος εταίρος που υποδέχεστε στο Βερολίνο ως καγκελάριος. Σήμερα οι σχέσεις έχουν ωριμάσει. Εχουμε πολύ στενή συνεργασία. Η Ελλάδα και η Ευρώπη αισθάνεται ανακούφιση που η Γερμανία έχει πλέον ισχυρή κυβέρνηση».

«Η οικονομία μας σήμερα είναι από τις πιο σταθερές στην Ευρωζώνη. Στον τουρισμό καταρρίπτουμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και είναι ελκυστικός προορισμός για γερμανικές επενδύσεις» συμπλήρωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Το μεταναστευτικό

Να σημειωθεί πως η συνάντηση επισκιάζεται από την απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Γερμανίας που επιτρέπει τις επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα και έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις και από την ελληνική κυβέρνηση. Η απόφαση προβλέπει επιστροφές προσφύγων-αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Επενδύει καποιος στην Ελλάδα? τρελλος είναι? Να μπλέξει με αυτό το σάπιο, διαλυμένο κράτος? Οι μόνες “επενδύσεις” είναι για βρχυπρόθεσμα ωφέλη, όπως εξαγορές εταιριών, ξενοδοχεία και συναφή. Α, ναί: ξέχασα τα data center. Tα οποία όμως καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ρεύματος. Ετοιμασθείτε για τον λόγο αυτόν να πληρώνετε πιο ακριβούς λογαριασμούς.… Διαβάστε περισσότερα »

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx