ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λύση για τα σιτηρά της Ουκρανίας ψάχνει η ΕΕ

"Φωτιά" παίρνει η Οδησσός μία μέρα μετά την συμφωνία για τα σιτηρά
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, προκειμένου να διαμορφώσουν τις βασικές γραμμές της ατζέντας του Συμβουλίου Κορυφής που θα γίνει στις 23-24 Ιουνίου, με βασικό θέμα τα σιτηρά της Ουκρανίας, τον πόλεμο και την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας. Η αίτηση αξιολογήθηκε θετικά ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται, εκτός απροόπτου να πάρει την έγκριση για τα περαιτέρω από τους 27.

Στην ατζέντα είναι επίσης το θέμα της Μολδαβίας και της Γεωργίας, αν και δεν είναι ξεκάθαρο ότι οι αιτήσεις τους θα κινηθούν παράλληλα με την αίτηση της Ουκρανίας. Επιπλέον σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών αναμένεται να φανεί πως βλέπει η ΕΕ τα σχέδια εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία, που εκτιμάται ότι είναι πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι και επί του θέματος αναζητεί συντονισμένη λύση με όλες τις πλευρές ο ΟΗΕ, όμως ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία ούτε επί της αρχής.

Η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ με σκοπό να κλειστεί συμφωνία για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές της Ουκρανίας διά θαλάσσης, με αντάλλαγμα τη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.O eκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενoς στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων κάλεσε την Μόσχα να ανοίξει τα ουκρανικά λιμάνια ενώ επισήμανε ότι το Κρεμλίνο δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται την πείνα των ανθρώπων. Επανέλαβε ότι δεν είναι οι κυρώσεις της ΕΕ οι οποίες δημιουργούν την επισιτιστική κρίση και την κρίση στην ενέργεια, αλλά ο πόλεμος. Οι κυρώσεις δεν στοχεύουν τα τρόφιμα και τα λιπάσματα, υπογράμμισε ο Μπορέλ.

Η Μόσχα αποποιείται κάθε ευθύνη για την εξελισσόμενη επισιτιστική κρίση. Επιρρίπτει την ευθύνη στη Δύση και στις κυρώσεις που επέβαλε για τις ελλείψεις σιτηρών που οδήγησαν σε αλματώδη αύξηση των τιμών των τροφίμων εν μέσω προειδοποιήσεων των Ηνωμένων Εθνών ότι οι φτωχότερες χώρες, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές για να θρέψουν τους πληθυσμούς τους, είναι αντιμέτωπες με απειλή μαζικού λιμού.

Και στο θέμα αυτό ενεπλάκη η Τουρκία, προτείνοντας μία λύση δύιο φάσεων, να αρχίσουν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια που έχει υπό τον έλεγχό της η Ρωσία (Μαριούπολη) και σε δεύτερη φάση οι εξαγωγές να συμπεριλάβουν το λιμάνι της Οδησσού, μετά την αποναρκοθέτησή του. Ωστόσο, έντονες είναι οι επιφυλάξεις του Κιέβου, καθώς δεν μπορούν να δοθούν διεθνείς εγγυήσεις ότι η Μόσχα δεν θα επιχειρήσει μία αποβατική επίθεση στην Οδησσό.

Στην πρόσφατη επίσκεψη Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι στο Κίεβο και στις συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ρουμανίας Γιοχάνις και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί γραμμή εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών μέσω Ρουμανίας (από τον Δούναβη και οδικώς) στο λιμάνι της Κωνστάντζας και από εκεί να φορτώνονται σε πλοία για τις χώρες που έχουν ανοιχτές παραγγελίες. Σε συνδυασμό με την μεταφορά και προς την Βαλτική (κυρίως μέσω Πολωνίας) εκτιμάται ότι μπορεί να εξαχθεί το μεγαλύτερο μέρος των αποθηκευμένων ουκρανικών σιτηρών ακόμα και χωρίς συμφωνία με την Ρωσία.

  Ο αμφιλεγόμενος ρόλος του Πεκίνου στην Ουκρανία

Ερωτηματικό στην σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών είναι αν θα τεθεί θέμα και 7ου πακέτου κυρώσεων, μετά την δυστοκία που διαπιστώθηκε στο 6ο πακέτο λόγω των έντονων αντιρρήσεων της Ουγγαρίας η οποία πέτυχε εξαίρεση από τις κυρώσεις στο πετρέλαιο και θα έχει ανοιχτό τον πετρελαϊκό αγωγό από την Ρωσία για τα άλλα δύο χρόνια, τουλάχιστον. Επιπλέον το πρόβλημα στην αγορά φυσικού αερίου, με τις νέες περικοπές από τις ρωσικές εταιρείες, εντείνει το πρόβλημα σε Γερμανία και Ιταλία, αλλά και στη Γαλλία (παρότι έχει μικρότερη ενεργειακή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο). H Eπιτροπή έως και χθες δεν είχε υποβάλει νέες προτάσεις, πέραν της εισήγησης για έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για την Ουκρανία.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι