ΑΠΟΨΗ

Λύση στο πολιτικό πρόβλημα με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις

Λύση στο πολιτικό πρόβλημα με αμεσο-δημοκρατική μεταρρύθμιση, Θεόδωρος Στάθης

Οι δημοκρατίες που γνωρίζουμε, ενώ διακηρύττουν πίστη στο δημοκρατικό πολίτευμα, στην πράξη έχουν αποτύχει να ικανοποιήσουν τις πρόνοιες του. Το πολιτικό πρόβλημα οφείλεται στο ότι η ανάδειξη αξιωματούχων σε κομματικά όργανα ή σε όργανα του κράτους, γίνεται κατ’ αρχήν δια της εκλογικής διαδικασίας, όπου συμμετέχουν τα μέλη του κόμματος ή οι πολίτες αντίστοιχα. Η δε δυνατότητα ανανέωσης της θητείας των πολιτικών αξιωματούχων συμβάλλει έτι περισσότερο στην υπονόμευση της δημοκρατίας.

Με αφορμή το άρθρο του Σταύρου Λυγερού “Τα κανάλια-θεραπαινίδες και ο διαδικτυακός όχλος” θεώρησα πως η περιγραφή του Δημοκρατικού Κόμματος που ακολουθεί, είναι αυτό που χρειαζόμαστε για τη θεραπεία του πολιτικού συστήματος. Σκοπός ενός δημοκρατικού κόμματος είναι η εμβάθυνση της δημοκρατίας. Ενώ η εκλογική διαδικασία, που φαίνεται να είναι δημοκρατική πράξη, αφού τα μέλη του κόμματος ή οι πολίτες αντίστοιχα εκλέγουν ελεύθερα τους πολιτικούς αξιωματούχους, στην πράξη, όπως από τα αποτελέσματα αποδεικνύεται, αδυνατεί να υπηρετήσει πιστά τις αξιωματικές αρχές της δημοκρατίας. Αυτό οφείλεται στο ότι η εκλογική διαδικασία συμβιώνει, αντικειμενικά, με τον ανταγωνισμό των υποψηφίων ο οποίος παράγει διαπλοκή και συγχρόνως δημιουργεί τομείς για επενδύσεις, σε ΜΜΕ και οργανισμούς από εκείνους που διαθέτουν κεφάλαια με σκοπό τον έλεγχο της πολιτικής.

Κληρωτοί εκπρόσωποι

Η θεραπεία αυτής της νόσου της δημοκρατίας επιτυγχάνεται με αντικατάσταση του μέσου: εκλογική διαδικασία με το κατάλληλο μέσο που είναι η κλήρωση. Για κάθε πολιτικό αξίωμα καθορίζονται τα απαραίτητα προσόντα, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοκρατία και το ήθος του αξιωματούχου, καθώς και η απαραίτητη εμπειρία -επαγγελματική και ενασχόληση του με τα κοινά.

Η θητεία όλων των πολιτικών αξιωματούχων περιορίζεται σε μία. Οι εξαιρέσεις αφορούν στους προέδρους των κομμάτων, περιφερειάρχες και δημάρχους, που είναι δυνατόν να έχουν δύο θητείες και αναδεικνύονται ως πρόεδροι ή ως υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι του κόμματος δια της εκλογικής διαδικασίας που γίνονται σε νομαρχιακές συνελεύσεις, όπου οι ψηφοφόροι είναι οι κληρωτοί πολιτικοί αξιωματούχοι της περιοχής. Ο τρόπος αυτός αφαιρεί την εξάρτηση κάθε κληρωτού από οποιονδήποτε άλλον πολιτικό αξιωματούχο ή όργανο αξιωματούχων και καταργεί τα αρχηγικά κόμματα. Κανένα όργανο δεν διορίζει πολιτικό αξιωματούχο, ούτε καν ο πρόεδρος του κόμματος.

Τα βουλευτικά, περιφερειακά και δημοτικά ψηφοδέλτια καθορίζονται με τις διαδικασίες που προαναφέραμε και όσοι υποψήφιοι εκλέγονται στις βουλευτικές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές εκλέγονται για μια θητεία. Όλοι πρέπει να εργάζονται στις περιοχές τους για να κληρωθούν στα τοπικά ψηφοδέλτια. Αξιωματική αρχή του Δημοκρατικού Κόμματος είναι η κατάργηση του σταυρού, η δε σειρά εκλογής τους στο ψηφοδέλτιο γίνεται μετά τις εκλογές δια της κλήρωσης. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται το ενδιαφέρον και η αγωνιστικότητα όλων των υποψηφίων κατά την προεκλογική περίοδο.

Αλλαγή αντίληψης και καταστατικών

Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις γίνονται με αλλαγές νόμων και καταστατικών κομμάτων. Απαιτείται μια αλλαγή του συντάγματος σε ότι αφορά τους βουλευτές που τους θεωρεί ως βουλευτές της επικρατείας. Αξιωματική αρχή του Δημοκρατικού Κόμματος είναι: Οι βουλευτές να είναι του κόμματος της περιοχής όπου εκλέγονται, να μην προβλέπεται ύπαρξη ανεξάρτητων ή μετακινούμενων βουλευτών σε άλλα κόμματα παρά μόνον παραίτησής τους και η κενή θέση συμπληρώνεται από τον επόμενο στη σειρά κατάταξης που καθορίζεται με βάση την κατάργηση του σταυρού και την εκλογή δια της κλήρωσης που προαναφέραμε. Με τον τρόπο αυτό τερματίζεται και η ύπαρξη αποστατών.

Η ιδεολογία του Δημοκρατικού από τις αξιωματικές αρχές της δημοκρατίας που την ορίζουν είναι:

  • Η ελευθερία του κάθε πολίτη είναι αυτονόητη και μπορεί ελεύθερα να να εκφράζεται και να ενεργεί με την προϋπόθεση ότι τα λεγόμενα και οι πράξεις του δεν περιορίζουν την ελευθερία του διπλανού του να κάνει το ίδιο. Αυτό ορίζει και την ανάγκη ύπαρξης υποχρεώσεων.
  • Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι μπροστά στο νόμο και έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες, εφόσον πληρούν τα προαπαιτούμενα για κάθε περίπτωση.

Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και που έχουν ως στόχο την ευημερία όλων των πολιτών πρέπει να ικανοποιούν στην πράξη όλα τα οριζόμενα από τις αξιωματικές αρχές της δημοκρατίας. Τα μέσα δεν ορίζουν το πολίτευμα. Τα μέσα υπηρετούν το δημοκρατικό πολίτευμα. Στους τομείς της ανάπτυξης τον πρώτο λόγο έχουν οι τοπικές κοινωνίες και επειδή η πολιτική διεξάγεται μέσω των πολιτικών κομμάτων οι τοπικές οργανώσεις τους, για θέματα τοπικής ανάπτυξης, διαθέτουν απόλυτη εξουσία και λειτουργούν και αποφασίζουν καθ’ εικόνα και ομοίωση της εκκλησίας του δήμου σε ότι αφορά τα μέλη των τοπικών κομματικών οργανώσεων.

Με τις αρχές και λειτουργίες του Δημοκρατικού Κόμματος μηδενίζεται το κόστος για την ανάδειξη των βουλευτών και συμβούλων Περιφέρειας και Δήμου, γιατί τώρα δεν έχουν ανάγκη της διαφήμισης των ΜΜΕ. Η χρηματοδότηση των κομμάτων της βουλής και οι ανάγκες τους σε είδος, γραφεία κτλ. προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Απαγορεύονται όλες οι χορηγίες, ακόμα και αυτές των μελών τους. Αυτός είναι ο πιο οικονομικός τρόπος χρηματοδότησης της πολιτικής για τους πολίτες. Οι χορηγίες βγαίνουν από τα κέρδη των προϊόντων που πουλάνε οι εταιρείες στους καταναλωτές. Ακόμα και τα κόστη της διαφήμισης των προϊόντων τους οι πολίτες τα πληρώνουν γιατί είναι ενσωματωμένα στην τιμή των προϊόντων τους που αγοράζουν.

Δημοκρατικές αρχές και εκλογές 

Συνοψίζοντας, δημοκρατία και εκλογές δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η δημοκρατία ορίζεται από τις πανανθρώπινες αξιωματικές της αρχές, ενώ οι εκλογές είναι μια διαδικασία που σκοπεύει να ικανοποιήσει μόνον ορισμένες αρχές της δημοκρατίας. Οι εκλογές για ανάδειξη πολιτικών αξιωματούχων σε όργανα –κομματικά ή κρατικά – σε μια δημοκρατία, όπως επίσης μας επισημαίνει και ο Αριστοτέλης, δεν είναι το κατάλληλο μέσο, γιατί στις εκλογές, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 5, δεσπόζει ο ανταγωνισμός των υποψηφίων και λόγω αυτού παράγεται πολύμορφη διαπλοκή και δημιουργούνται πολλές δεσμεύσεις για ρουσφέτια που πρέπει να ικανοποιηθούν. Τέτοιες πρακτικές, όμως, βάλουν κατά των αξιωματικών αρχών της δημοκρατίας.

Οι εκλογές δεν αποκλείονται τελείως, αλλά χρησιμοποιούνται μόνον σε συνελεύσεις όπου όλοι οι ψηφοφόροι, χωρίς εξαίρεση, δεν προκύπτουν δια της μεθόδου παραγωγής διαπλοκής, δηλαδή δια της εκλογής, αλλά δια της μεθόδου της κλήρωσης που εξασφαλίζει την ανάδειξη ψηφοφόρων απαλλαγμένων από διαπλοκή που εκφράζεται δια της ύπαρξης των φέουδων και κλικών.

Σήμερα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι μόνες περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κλήρωση είναι αυτές του πρωθυπουργού, του περιφερειάρχη και του δημάρχου. Για όλες τις άλλες περιπτώσεις η κλήρωση είναι εφικτή και είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο αναδεικνύεται η αξιοκρατία και προστατεύεται η ισχύς των αξιωματικών αρχών της δημοκρατίας. Με τον τρόπο αυτό τελειώνουμε και με τα αρχηγικά κόμματα. Πολίτες που σήμερα απέχουν από τα κοινά, γιατί θεωρούν πως με τη συμμετοχή τους δεν αλλάζει τίποτα, τώρα με ένα ΔΚ μπορούν να ενεργοποιήσουν τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, γιατί τώρα θα παράγονται αποτελέσματα. Με ένα τέτοιο μέσο η συμμετοχή δεν πάει στράφι.

Πολίτες που ακολουθούν τους ήρωές τους θα πρέπει να έχουν καταλάβει ότι οι καλές προθέσεις των ηρώων τους δεν άλλαξαν τον κόσμο, παρά τις καλές τους προθέσεις, χρησιμοποιώντας τα ίδια αμαρτωλά μέσα. Γι’ αυτό το μόνο που απομένει γι’ αυτούς είναι να αγκαλιάσουν τους παραπάνω θεσμούς αντί πρόσωπα, για να υπάρξει διέξοδος στα πολιτικά αδιέξοδα. Ο τρόπος είναι απλός πιέζοντας τα κόμματά τους να ενστερνιστούν τις παραπάνω αρχές. Πάντως, όλα μέχρι σήμερα αδιαφορούν να υιοθετήσουν αυτές τις μεταρρυθμιστικές αρχές και εάν επιμείνουν ύστερα και από τις δικές σας ενέργειες, έχετε την εναλλακτική να ξεκινήστε νέα κόμματα με βάση τις παραπάνω αρχές. Αυτός ο δρόμος είναι πάντα ανοιχτός για μια μεγάλη ειρηνική αλλαγή. Στο χέρι των πολιτών είναι.

Για περισσότερα βλ. Δούρειος Ίππος της Δημοκρατίας, εκδόσεις Άμμων. Είναι, γι’ αυτό το θέμα, ό,τι χρειάζεται να διαβάσει κανείς στις διακοπές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι