Μάχη για τη νεολαία στα κομματικά επιτελεία
16/09/2021Μήλο της έριδος έχει γίνει για τα κόμματα η νεολαία και κυρίως οι νέοι ψηφοφόροι, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να συνεχίζουν την αντιπαράθεση στον απόηχο των εξαγγελιών για τη νέα γενιά, που έκανε από τη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός έδωσε άλλωστε ιδιαίτερη βαρύτητα στους νέους, στην ομιλία του, ενώ πέρασε παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις και την επιλογή του να καθίσει η νεολαία στις πρώτες σειρές στο Βελλίδειο.
Σήμερα, και ενώ συνεχίζεται η κριτική για τις πολιτικές της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού σχετικά με τη νεολαία, κοινοποιήθηκε υλικό από τη συνάντηση που είχε προ ημερών, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τις νέες και τους νέους ελληνικών start-up που κατέκτησαν Πανευρωπαϊκά Βραβεία Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. «Μας κάνετε περήφανους ως χώρα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους βραβευμένους, ενώ παραλλήλως εξήρε την σημασία της επιτυχίας τους και τόνισε ότι μπορεί όλα να ξεκινούν από μια ιδέα, ωστόσο απαιτείται στενή συνεργασία και πάρα πολύ δουλειά για να φτάσει στο σημείο της υλοποίησης.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι αυτή η συνεργασία γίνεται «μια χαρά, όταν το θέλουμε και όταν αντιλαμβανόμαστε ότι μόνον μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να προχωρήσουμε κοινούς στόχους». Παραλλήλως πρόσθεσε ότι για την κυβέρνηση «είναι πάρα πολύ δημιουργικό να βλέπουμε, ειδικά στα σχολεία μας, να αναπτύσσεται η έννοια της δημιουργικής επιχειρηματικότητας» και υπενθύμισε ότι έχει μιλήσει «σε πολλές ομάδες νέων παιδιών που έχουν ασχοληθεί με αυτή τη διαδικασία».
Κριτική στον Μητσοτάκη για τη νεολαία
Σημειώνεται ότι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ασκείται έντονη κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για όσα εξήγγειλε στη ΔΕΘ σχετικά με τις κυβερνητικές πολιτικές στήριξης της νεολαίας, με τα περισσότερα κόμματα να κάνουν λόγο για «κοροϊδία» και ψηφοθηρική νοοτροπία. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα τον κατηγορεί ότι αφού πρώτα στοχοποίησε την νεολαία για την πανδημία και «κυνήγησε» τους νέους και τις νέες στα πάρκα και τις πλατείες και αφού απέκλεισε χιλιάδες από τα πανεπιστήμια με την βάση εισαγωγής, συνειδητοποιώντας ότι του γύρισαν την πλάτη, «προχώρησε άρον άρον» στο πάγωμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας και τώρα δείχνει όψιμο ενδιαφέρον για την νεολαία.
Ο Μητσοτάκης έβαλε πάντως τους νέους στο επίκεντρο της ομιλίας του στην ΔΕΘ, στην οποία αναγνώρισε ότι το πολιτικό σύστημα αντιμετωπίζει συνολικά δυσκολίες στο να τους προσεγγίσει. Παραλλήλως συνεχίζει, ο ίδιος και το επιτελείο του, τις απόπειρες να φανεί ότι είναι κοντά στη νεολαία.
Τη νεολαία έβαλε στο επίκεντρο της ομιλίας της στη ΔΕΘ και η Φώφη Γεννηματά. Αφού κατηγόρησε τον Μητσοτάκη, γενικώς, για «παροχολογία και αλαζονεία», τόνισε ότι το ΚΙΝΑΛ έχει προτάσεις για τους νέους, για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας, αλλά και για την ενίσχυση των νέων ζευγαριών. Ανέφερε μάλιστα ότι σε αυτές περιλαμβάνονται η απαλλαγή από την φορολογία για 1500 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ που πληρώνει μια επιχείρηση για την πρόσληψη νέων εργαζομένων.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πρότεινε επίσης την απαλλαγή από φόρους και εισφορές, για τρία χρόνια, για κάθε νέο μέχρι 30 ετών που ξεκινά επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά και επιδότηση ενοικίου νέων ζευγαριών ιδίως στα αστικά κέντρα. Σε ό,τι αφορά δε τους νέους που έφυγαν από τη χώρα τα χρόνια της κρίσης και θέλουν να επιστρέψουν, είπε ότι το κόμμα της έχει επεξεργαστεί ειδικό σχέδιο, το οποίο, εκτός από διευκολύνσεις για τις διαδικασίες εξεύρεσης εργασίας στην Ελλάδα, περιλαμβάνει και οικονομική στήριξη της μετεγκατάστασης τους, επιδότηση μισθού και φορολογικά κίνητρα.
Με προτάσεις για τη νεολαία αναμένεται ότι θα μεταβεί το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ και ο Αλέξης Τσίπρας. Το κόμμα του, άλλωστε, συνεχίζει την κριτική στις πολιτικές Μητσοτάκη για τους νέους, με τον εκπρόσωπο Τύπου του να επαναλαμβάνει σήμερα, ότι ο Μητσοτάκης πήγε στη Θεσσαλονίκη «προσπαθώντας να απαντήσει στην κατάρρευση της ΝΔ στη νεολαία, στήνοντας στην πρώτη γραμμή ΟΝΝΕΔίτες, δίνοντας δωρεάν data και ανακοινώνοντας ένα αστείο πρόγραμμα για την ανεργία των νέων, που τελικά είναι 100 ευρώ τον μήνα για έξι μήνες».