Μαίνεται ο πόλεμος, ‘πληγώνεται’ η Δικαιοσύνη
31/05/2019Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία κάνει λόγο για αντισυνταγματικές ενέργειες, το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε τελικά στην επιλογή νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θέσεις που θα μείνουν κενές στις 30 Ιουνίου. Η κυβέρνηση δέχθηκε, όλες τις προηγούμενες ημέρες, τα πυρά της αντιπολίτευσης, ενώ οι πληροφορίες θέλουν και δύο υπουργούς να διαφωνούν για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα.
Μετά από μια δραματική συνεδρίαση, η οποία κράτησε τεσσερισήμισι ώρες, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον διορισμό της Ειρήνης Καλού στην θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου και της Δήμητρας Κοκοτίνη στην θέση της εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αιτιολογήσει τους χειρισμούς του και, επικεντρώνοντας στην χθεσινή πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης προς τον Μητσοτάκη, υποστήριξε ότι ζήτησε τη συναίνεση της ΝΔ. Ο Τσίπρας τόνισε ότι η ενέργεια αυτή είχε ως στόχο «να μην μπορεί κανείς να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης».
Στην συνέχεια επέκρινε την αρνητική απάντηση της ΝΔ και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι η άρνησή της «φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες». Απευθυνόμενος μάλιστα στους υπουργούς του είπε ότι η ΝΔ «ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί».
Τουλάχιστον δύο υπουργοί όμως, οι Στέργιος Πιτσιόρλας και Γιώργος Σταθάκης, φέρονται να διαφώνησαν με την χρονική συγκυρία που επέλεξε η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, αλλά και με τα πρόσωπα που επελέγησαν. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν άλλους δύο υπουργούς, τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Δημήτρη Βίτσα, να εξέφρασαν επιφυλάξεις στο Υπουργικό Συμβούλιο για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα η κυβέρνηση.
Ο Δημήτρης Βίτσας πάντως, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε «χυδαιότητες και αθλιότητες» όσα αναφέρονται για δήθεν διαφωνία του και σημείωσε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη. Για «ομόφωνη απόφαση» μετά από μια «συνήθη διαδικασία διαλόγου» έκανε λόγο και ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που τον έφεραν να εκφράζει διαφωνίες.
Παιχνίδια και με τον Πρόεδρο
Η ΝΔ, με ανακοίνωσή της, επέμεινε στον αντισυνταγματικό χαρακτήρα της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, επιμένοντας, παρότι υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις ειδικών, ότι η κυβέρνηση, εφόσον ανακοίνωσε εκλογές δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων. Παραλλήλως έκανε λόγο για «θεσμικά πρωτοφανή απόφαση» που, όπως υποστηρίζει εμπλέκει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει, αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια». Για να προσθέσει βεβαίως ότι η ίδια (η ΝΔ) «έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Η ανακοίνωση της ΝΔ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μαξίμου, το οποίο κατηγορεί με την σειρά του την Πειραιώς ότι «αφού έπαιξε αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια, πλήττοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επιχειρεί τώρα να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας». Χαρακτηρίζει μάλιστα την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πρωτοφανώς αλαζονική και αντισυνταγματική», υποστηρίζοντας πως «επιβεβαιώνει ότι επιχειρεί (η ΝΔ) μία ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς».
Ο διορισμός της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου θα τεθεί βεβαίως σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, αφού η σημερινή ηγεσία του συνταξιοδοτείται στις 30 Ιουνίου. Έτσι, πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στις οποίες τέθηκε το σχετικό ερώτημα, απάντησαν ότι «όταν έρθει το σχέδιο θα μάθετε τι θα κάνει ο ΠτΔ». Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Παυλόπουλο να μην υπογράφει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος πριν την συνταξιοδότηση της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου, δηλαδή τις 30 Ιουνίου. Έτσι όμως προκύπτει το ερώτημα τι θα πράξει ο ΠτΔ παραμονές εκλογών, και μάλιστα μόλις μία εβδομάδα πριν στηθούν οι κάλπες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όλες τις προηγούμενες ημέρες, η αντιπολίτευση, και κυρίως η ΝΔ, επέμενε ότι από την στιγμή που ο πρωθυπουργός εξήγγειλε εκλογές, αναγνωρίζοντας την δυσαρμονία λαϊκής βούλησης και κυβερνητικής πλειοψηφίας, έχει αρχίσει ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος και το Υπουργικό Συμβούλιο δεν μπορεί να ασκήσει το συνταγματικό δικαίωμά του και να προχωρήσει στην αντικατάσταση ανώτατων δικαστικών λειτουργών.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση υιοθετούσε την άποψη ότι δεν έχει κανένα νομικό κώλυμα και για να προσπεράσει το πολιτικό και ηθικό ζήτημα ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε την ΝΔ σε μια συζήτηση συναίνεσης επί των προσώπων. Η Πειραιώς ωστόσο αρνήθηκε, συνεχίζοντας να χαρακτηρίζει την κυβέρνηση υπηρεσιακή. Ο καβγάς όμως και τα παιχνίδια εξουσίας με αντικείμενο την ηγεσία της Δικαιοσύνης τραυματίζει τον Θεσμό και όπως έχουν επισημάνει οι δικαστικές ενώσεις προσβάλλουν τους δικαστές.