Μανιφέστο Σαμαρά για Νέα Δεξιά – Δύο κόμματα σε συσκευασία ενός η ΝΔ

Γκουτζάνης Σπύρος
2748

Έκλεψε την παράσταση στο κλείσιμο του 13ου Συνεδρίου της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς, καταθέτοντας την δική του πολιτική πλατφόρμα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή τάση της Νέας Δεξιάς, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα, απέναντι στη νεοφιλελεύθερη διακήρυξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είχε αφήσει εκτός του πολιτικού και ιδεολογικού στίγματος της ΝΔ το εθνικό στοιχείο.

Ο πρώην πρωθυπουργός, δεν χαρίστηκε στην ηγεσία της κυβέρνησης. Άσκησε σκληρή κριτική στους χειρισμούς της σε μεταναστευτικό, Μακεδονικό, ελληνοτουρκικά, αλλά και για την αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στην προοπτική συναίνεσης, που άφησε ανοικτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς διευκρίνισε επίσης, ότι τις απόψεις του δεν τις διαπραγματεύεται για αξιώματα εντός ή εκτός χώρας, εννοώντας την θέση Επιτρόπου που χάθηκε και κυρίως την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η πρώτη εκτίμηση κομματικών παραγόντων είναι ότι η συνολική ατζέντα και η κριτική που άσκησε ο Αντώνης Σαμαράς είναι προαναγγελία ρήξης. «Η ΝΔ στην πραγματικότητα είναι δύο κόμματα στην συσκευασία ενός», έλεγε κομματικό στέλεχος και πρόσθετε ότι «είναι διασκεδαστική η αμηχανία των καραμανλικών, που απουσία του δικού τους ηγέτη χειροκρότησαν τον Αντώνη Σαμαρά».

Αποδέσμευση από την Συμφωνία των Πρεσπών

Ξεκινώντας από το “Σκοπιανό”, για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα στις δύο ομιλίες του στην έναρξη και στο κλείσιμο του Συνεδρίου, ο Αντώνης Σαμαράς είπε: «Δεν μπορούμε και να ωραιοποιούμε μια Συμφωνία που εμείς οι ίδιοι την έχουμε καταγγείλει ως επιζήμια και απαράδεκτη», ερχόμενος σε πλήρη διάσταση με την γραμμή του Μαξίμου που πλέον στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός συνέχισε, λέγοντας ότι «το ερώτημα είναι, βέβαια, τι κάνουμε από δω και στο εξής… Να πω πριν απ’ όλα κάτι προσωπικό: Όταν δίνεις μια μάχη, δεν έχει σημασία αν δίπλα σου πολλοί έχουν κουραστεί. Σημασία έχει αν εσύ συνεχίζεις να νοιάζεσαι για μια μάχη που –το ξέρεις– έχει τη μεγάλη αξία της… Το πολιτικό ερώτημα είναι πώς θα αποδεσμευτούμε, χωρίς να πληρώσουμε κόστος. Κι αυτό δεν είναι εύκολο, δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη – πάντως γίνεται. Γιατί πρόκειται για συμφωνία που δεν περπατάει, ούτε μέσα, ούτε έξω, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε στην Ευρώπη…».

Κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης άσκησε και για το μεταναστευτικό, λέγοντας ότι επί της δικής του κυβέρνησης το θέμα είχε αντιμετωπιστεί με την πολιτική της αποτροπής και τα κλειστά κέντρα και άλλη λύση δεν υπάρχει. «Σε ένα μόνο κυριαρχεί μια γενική δυσαρέσκεια. Πρόκειται για το λαθρομεταναστευτικό» είπε απερίφραστα και αφού μίλησε για λαθροεισβολή, πρόσθεσε:

«Τότε, φυλάγαμε τα σύνορα. Και όσοι πέρναγαν από δω –ή όσοι βρίσκονταν ήδη εδώ και παρανομούσαν– πήγαιναν κατευθείαν στην Αμυγδαλέζα και σε ένα-δύο ακόμα κλειστά κέντρα… Κι από εκεί, μετά από σύντομο χρόνο, έφευγαν οικειοθελώς για τις πατρίδες τους. Απευθείας, όχι μέσω Τουρκίας!... Κλειστά κέντρα χρειαζόμαστε, λοιπόν,  διαχωρισμό των παρανόμων κι όσων παρανομούν από τα γυναικόπαιδα... Αυτή η πολιτική εφαρμόστηκε, αυτή η πολιτική απέδωσε. Αυτή η πολιτική μπορεί να αποδώσει ξανά. Και άλλη δεν υπάρχει».

Ελληνοτουρκικά: Οι κινήσεις κατευνασμού δεν ωφελούν

Ο Αντώνης Σαμαράς άσκησε κριτική στην πολιτική Μητσοτάκη και για τα ελληνοτουρκικά, συνδέοντάς την και με το “Σκοπιανό”. «Είχα πει λίγο πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι σήμερα ζητούν να υποχωρήσουμε στις αλυτρωτικές απαιτήσεις της πιο αδύναμης, δηλαδή των Σκοπίων! Και αύριο θα μας ζητήσουν να υποχωρήσουμε απέναντι στον επεκτατισμό της πιο ισχυρής χώρας, της Τουρκίας! Αυτά είχα πει τότε… Κι αυτό ακριβώς ακούγεται σήμερα!», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αφού αναφέρθηκε στην κλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας πρόσθεσε: «Χρειάζεται νέα πολιτική απέναντι στην Τουρκία… Η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, από μόνη της, δεν αρκεί… Και κινήσεις κατευνασμού, δεν ωφελούν!». Και για να μην μείνει αμφιβολία κατέληξε: «Θέλουν την Ελλάδα, να γίνει ο εύκολος σάκος του μπόξ για κάθε απαίτηση, κάθε γείτονα! Μήπως αυτή η σχολή σκέψης υπονοεί “φινλανδοποίηση” της Ελλάδας; Τους το λέω: Η “φινλανδοποίηση” δεν θα περάσει εδώ!

»Κάποιοι φαντάζονται ότι θα “λύσουν” και τις διαφορές μας με την Τουρκία, με τον ίδιο τρόπο που δήθεν “έλυσαν” και το Μακεδονικό! Πέρσι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ μας έλεγαν να μην είμαστε "μονοχοφάηδες". Στα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα! Δηλαδή μίλαγαν για πλήρη υποχώρηση της Ελλάδας!». Τα παραπάνω ήταν και μία απάντηση στις δηλώσεις του αναπληρωτή Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνου Ντόκου, ο οποίος περιέγραψε μία συμβιβαστική πολιτική που δεν αφήνει εκτός την συνεκμετάλλευση.

Κλείνοντας, ο Αντώνης Σαμαράς, απέναντι στον “πολιτικό φιλελευθερισμό με κοινωνική αλληλεγγύη”, που ήταν το στίγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, έβαλε την πατριωτική συνιστώσα της ΝΔ, που ο πρωθυπουργός άφησε εκτός του πλαισίου του. «Είμαστε φιλελεύθεροι και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό! Είμαστε πατριώτες και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό!», υπογράμμισε με νόημα ο πρώην πρωθυπουργός.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.