ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρτύριο της σταγόνας οι υποκλοπές για την κυβέρνηση

Σε παρακολούθηση του Κωστή Χατζηδάκη αναφέρεται το "Documento"
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Το μαρτύριο της σταγόνα περνά η κυβέρνηση μετά την νέα τροπή που παίρνει το σκάνδαλο των υποκλοπών, με την δημοσιοποίηση ονομάτων από την εφημερίδα “Documento”. Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι ότι ο πρωθυπουργός δίνει συνέντευξη σήμερα το βράδυ στο δελτίο του Ant1. Μέχρι τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να μπει στο κάδρο, δεν πήγε στην Βουλή στην συζήτηση της Εξεταστικής Επιτροπής, δεν προσήλθε για να απαντήσει στην ερώτηση που του κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά ούτε και στην αρμόδια επιτροπή Pega του ευρωκοινοβουλίου.

Επιπλέον, σε όλες τις θεσμικές διαδικασίες που άνοιξαν, η κυβέρνηση επικαλέστηκε το απόρρητο για εθνικούς λόγους, εμποδίζοντας την διερεύνηση της υπόθεσης. Το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε με μία αμήχανη και ενοχική ανακοίνωση στην νέα τροπή που πήρε η υπόθεση. Δίχως να διαψεύδει το περιεχόμενο του δημοσιεύματος (αντίθετα ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρει ότι θα πρέπει να διερευνηθεί από την δικαιοσύνη), επιτίθεται με εξαιρετικά σκληρό τρόπο στον εκδότη της εφημερίδας γιατί θεωρεί τον πρωθυπουργό υπεύθυνο των παρακολουθήσεων.

Επιπλέον ο κ. Οικονόμου συνδέει τον εκδότη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με τις πολιτικές στοχεύσεις του. Προφανώς απευθύνεται στους βουλευτές της ΝΔ που είναι ανήσυχοι για το τι άλλο θα αποκαλυφθεί γύρω από αυτή την δύσοσμη υπόθεση στο κέντρο της οποίας βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος περνά το μαρτύριο της σταγόνας.

Μαρτύριο της σταγόνας

Παρά τις προσπάθειές της η κυβέρνηση δεν ξεμπλέκει από την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Ήδη έκανε παρέμβαση ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος κάλεσε τον εκδότη της εφημερίδας να προσέλθει και να καταθέσει τα στοιχεία που διαθέτει. Παράλληλα πληροφορίες στο δημοσιογραφικό και πολιτικό παρασκήνιο αναφέρουν ότι η λίστα όσων παρακολουθούνταν με το Predator δεν έχει εξαντληθεί και είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ημέρες να έλθουν στην δημοσιότητα και άλλα ονόματα, ενδεχομένως και μαγνητοφωνημένοι διάλογοι.

Η κυβέρνηση φυσικά θα επιμείνει στην γραμμή να αρνείται κάθε ευθύνη και εμπλοκή στην διακίνηση και λειτουργία του Predator, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να παραιτηθεί. Ωστόσο πριν το “Documento” υπήρξαν τα δημοσιεύματα των εφημερίδων “ΝΕΑ” και “Βήμα”, τα οποία αφενός έκαναν λόγο για παρακολούθηση υπουργού και επιχειρηματιών και αφετέρου κατονόμαζαν ως υπεύθυνο του δικτύου που έφερε το σύστημα παρακολούθησης στην χώρα τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης και ανεψιό του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη.

  Η επιστροφή Πολάκη και το ρίσκο του Τσίπρα

Αντίδραση Δένδια και σιωπή Σαμαρά

Από τους πολιτικούς που σύμφωνα με το δημοσίευμα παρακολουθούνταν μόνο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αντέδρασε με μία διαρροή κύκλων, στην οποία αναφέρει ότι «θα ήταν αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον υπουργό Εξωτερικών». Η διαρροή παραπέμπει στην αρχική τοποθέτηση Καραμανλή ο οποίος είχε πάρει καθαρές αποστάσεις από τον πρωθυπουργό, ζητώντας πλήρη διερεύνηση δίχως την επίκληση του απορρήτου, κάτι που φυσικά ο κ. Μητσοτάκης δεν έπραξε.

Η προσοχή πλέον στρέφεται στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που σύμφωνα με το δημοσίευμα ήταν υπό παρακολούθηση. Ο κ. Σαμαράς, αντίθετα με τον Κώστα Καραμανλή, δεν αντέδρασε στην πρώτη φάση του σκανδάλου των υποκλοπών, προκειμένου να πάρει και εκείνος αποστάσεις υπερασπιζόμενος την παράταξη. Παρά και τις νέες αποκαλύψεις προς το παρόν σιωπά και τηρεί στάση αναμονής.

Φυσικά το πρόβλημα είναι ευρύτερο για τη ΝΔ η οποία είναι εγκλωβισμένη. Μέχρι στιγμής υπάρχει η βεβαιότητα ότι το περιβάλλον του πρωθυπουργού, είτε εμπλέκεται, είτε η ηγεσία της κυβέρνησης είναι ανίκανη να προστατεύσει την χώρα και το πολιτικό σύστημα, εάν δεν είναι υπεύθυνη για την συγκάλυψη του σκανδάλου. Είναι ενδεικτικό ότι τρεις μήνες μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης δεν υπάρχει καμία πρόοδος στην έρευνα γύρω από την εταιρεία που διέθεσε και ενεργοποίησε το παράνομο λογισμικό.

Οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ βρίσκονται σε δύσκολη θέση: Eίτε θα συνεχίσουν να καλύπτουν και να στηρίζουν τον πρωθυπουργό (με την ευθύνη ή αναποτελεσματικότητά του) και έτσι γίνονται συνένοχοι και συμμέτοχοι, είτε θα αντιδράσουν και θα κινδυνεύουν να κατηγορηθούν ότι αποσταθεροποιούν την κυβέρνηση, ενισχύοντας την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές. Η αποχώρηση Μητσοτάκη από την πρωθυπουργία επανέρχεται στην συζήτηση όσο ακόμη υπάρχει καιρός. Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν στον πρωθυπουργό και φιλικά συστήματα στα ΜΜΕ, που υποβάλλουν τον πρωθυπουργό στο μαρτύριο της σταγόνας.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι