Μαξίμου: “Ουδέν σχόλιο” για την ομιλία Καραμανλή
23/11/2024“Ουδέν σχόλιο” είναι η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου και η αντίστοιχη γραμμή προς τους βουλευτές της ΝΔ, στην χθεσινή τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή.
Ο Κώστας Καραμανλής από την πλευρά του δεν απέφυγε να τοποθετηθεί στα τεκταινόμενα της ΝΔ, έδειξε όμως ότι δεν επιθυμεί να γίνει μέρος του προβλήματος που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διάσπαση του κόμματος.
Με την απάντηση του το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει ότι έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά ως προς την αντιμετώπιση των δύο πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ. Τον μεν Σαμαρά τον διαγράφει για την κριτική του, για τον δε Καραμανλή, ο οποίος αποδοκιμάζει την διαγραφή, περιορίζεται σε ένα “ουδέν σχόλιο” ωσάν να του αναγνωρίζει το δικαίωμα να κάνει κριτική στον πρωθυπουργό και στην κυβερνητική πολιτική. Το Μέγαρο Μαξίμου ακολουθεί την τακτική του διαχωρισμού των δύο πρώην πρωθυπουργών για να μην έχει απέναντί του και την καραμανλική πτέρυγα. Από την άλλη και επιβεβαιώνει την θέση Σαμαρά ότι «η διαγραφή του ήταν προαποφασισμένη».
Η διαφορά μεταξύ Καραμανλή και Σαμαρά είναι διαφορά τόνων. Στο περιεχόμενο της κριτικής τους συμπίπτουν, σε όλο το φάσμα: εξωτερική πολιτική, δικαιωματισμός, διεύρυνση των ανισοτήτων, κριτική στις ελίτ για την ενοχοποίηση της διαφορετικής άποψης, πόλεμος στην Ουκρανία. Εκεί που έχουν διαφορετική προσέγγιση είναι στο θέμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Η τοποθέτηση του για την αυξανόμενη απόσταση των ελίτ από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες θα μπορούσε να έχει την φωτογραφία του Μεγάρου Μαξίμου.
Συνολική κριτική Καραμανλή
Ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής: «…Αποτέλεσμα είναι να υπονομεύεται η κοινωνική συνοχή αλλά και η πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα. Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες αμφισβητούν το ισχύον οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Αν σε αυτά προστεθεί και ο άκρατος δικαιωματισμός που θίγει πατροπαράδοτες αξίες, τις ίδιες τις ρίζες της Ευρωπαϊκής ταυτότητας, το μείγμα τείνει να καταστεί εκρηκτικό. Η ενόχληση, η δυσαρέσκεια γίνονται αγανάκτηση και θυμός. Και ρίχνουν λάδι στη φωτιά όσοι από καθ΄ έδρας κουνούν περιφρονητικά το δάχτυλο στους πολίτες. Η αποστροφή προς τις αλαζονικές ελίτ κινδυνεύει να μετασχηματιστεί σε απονομιμοποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος στα μάτια των πολιτών, με τους μεγάλους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Δεν πρόκειται για σενάρια του απώτερου μέλλοντος. Η κρίση είναι ήδη εδώ. Το πιστοποιούν τα εκλογικά αποτελέσματα στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, το επιβεβαίωσε με τρόπο εκκωφαντικό η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ».
Και φυσικά είναι σαφές ότι απορρίπτει την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά καθώς διολισθαίνει σε συζήτηση για ζητήματα που θέτει η Τουρκία όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών.
Παράλληλα είπε ότι η κριτική ακόμη και έντονη δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα ενώ αρνήθηκε την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η άρνηση δεν είναι προς τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, όπως λέει σε συνομιλητές του, έχει κοπεί ο ψυχικός του δεσμός με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο Κώστας Καραμανλής θα μπορούσε να είναι πιο σαφής και πιο αιχμηρός απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβερνητική πολιτική. Αρκετοί στο εσωτερικό της ΝΔ θα ήθελαν και ενδεχομένως το περίμεναν. Μία τοποθέτηση όμως σε σκληρούς τόνους που δεν θα άφηνε στον Κυριάκο Μητσοτάκη περιθώρια, ότι “δεν κατάλαβε” τι του είπε θα έριχνε λάδι στην εσωκομματική φωτιά και θα αποσταθεροποιούσε την κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι στην παρούσα φάση ο Κώστας Καραμανλής δεν θέλει να πάρει θέση μεταξύ των “εμπόλεμων” και να γίνει μέρος του εσωκομματικού προβλήματος της ΝΔ. Στην πορεία βέβαια και εφόσον ο Αντώνης Σαμαράς αρχίσει να ξεδιπλώνει τις κινήσεις του δύσκολα θα το αποφύγει.