ΘΕΜΑ

Μαζί με την ψήφο ας αναθέσουμε και καθήκοντα στους απόδημους

Μαζί με την ψήφο ας αναθέσουμε και καθήκοντα στους απόδημους, Σωτήρης Θεοδωρόπουλος

Η συναισθηματική σχέση των ομογενών και η διατήρηση της ελληνικότητας στους απόδημους δεύτερης και τρίτης γενιάς στα μεγάλα χωνευτήρια πολιτισμών, όπως είναι η Βόρεια Αμερική, απαιτεί την συνεχή ανάληψη και πραγματοποίηση πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κέντρο σε θέματα ελληνικού εθνικού ενδιαφέροντος, όπως είδαμε και στο προηγούμενο άρθρο.

Ο κίνδυνος πλήρους αφομοίωσης και συνεχούς συρρίκνωσης της ισχύος των δεσμών με το Μητροπολιτικό Κέντρο είναι ορατός, ενώ συγχρόνως όμως η επιτυχής ενσωμάτωση των oμογενών στις κοινωνίες των κρατών υποδοχής, αποτελεί στοιχείο δυναμικής και δυνατοτήτων των oμογενών προς αξιοποίηση. Η προσπάθεια διατήρησης και συνοχής τους, πρέπει να έχει στόχους και να κινητοποιεί σε συγκεκριμένες δράσεις.

Βλέπουμε με ικανοποίηση, αξιέπαινες πρωτοβουλίες των oμογενών μας στις ΗΠΑ, όπου με το ειδικό βάρος και κύρος τους στην αμερικανική κοινωνία, στηρίζουν τις ελληνικές εθνικές θέσεις εξωτερικής πολιτικής, προσπαθώντας να επηρεάσουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής μίας υπερδύναμης, απέναντι στην τουρκική απειλή και τη συνεχιζόμενη εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Όπου για μας μία και μόνη είναι η διαφορά: Οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας. Μιλάμε για οριοθέτηση, όχι για διανομή και μοιρασιά. Το ζήτημα είναι νομικό δεν είναι πολιτικό.

Όλα τα άλλα θέματα, απ’ τον καθημερινά αυξανόμενο κατάλογο του τουρκικού επεκτατισμού σε βάρος της χώρας μας, είναι λυμένα απ’ τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Γι’ αυτό δεν έχουμε κανένα λόγο να τα συζητάμε. Σε ότι αφορά την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου, η ελληνική θέση στηρίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη μία κυριαρχία, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που αφορά τις τέσσερεις ελευθερίες, ελεύθερη διακίνηση προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων, με ταυτόχρονη απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής.

Με τις εθνικές μας θέσεις διατυπωμένες με σαφήνεια και καθαρότητα, το εγκατεστημένο σ’ όλες τις χώρες, αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό υψηλού κύρους της ομογένειας, πρωτοστατούντος του Μητροπολιτικού μας Κέντρου, μπορεί να στρατευθεί σε μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και επιρροής στην κοινή γνώμη και τα κέντρα λήψης αποφάσεων των χωρών που βρίσκεται. Ο ρόλος του επίσης, με ποικίλες δράσεις και παρεμβάσεις για την εικόνα της χώρας μας, “the country image”, στον κόσμο, σε συνεργασία με τις διπλωματικές μας αρχές θα είναι πολύτιμος.

Η δεξαμενή του απόδημου Ελληνισμού

Το πρώτο μέγα πρόβλημα της χώρας μας σήμερα είναι το δημογραφικό, η δημογραφική μας κατάρρευση και γήρανση, σε συνθήκες πρωτοφανούς μεταπολεμικά υπογεννητικότητας. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε στα χρόνια της κρίσης, με τη φυγή στο εξωτερικό πάνω από μισό εκατομμύριο νέων μας. Και επειδή όσοι φεύγουν δύσκολα γυρίζουν, χρειαζόμαστε συγκεκριμένα κίνητρα και πολιτικές παλινόστησης, καταργώντας τις εστίες της αναξιοκρατίας, τους διαδεδομένους αναχρονισμούς, τον νεποτισμό, όλων αυτών που αποτρέπουν την επιστροφή, δημιουργώντας συγχρόνως μήτρες υποδοχής, με προτάσεις απασχόλησης και οικογενειακής στήριξης.

Η τεράστια δεξαμενή του απόδημου Ελληνισμού, μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο αρωγό στο μεγάλο μας πρόβλημα. Με την αμέριστη στήριξη μας και προβολή μίας φιλικής προς την οικογένεια κουλτούρας, αποτελεί ευθύνη της νέας γενιάς να το λύση. Με τη γενναία πολύπλευρη στήριξη της πολιτείας, που θα πρέπει επιτέλους να επενδύσει στη γενιά της κρίσης και όχι στη γενιά της δανεικής ευμάρειας, και των ατέλειωτων αναδρομικών της ψηφοθηρίας.

Και βέβαια ποτέ το προσφυγικό, δεν θα μας λύσει το δημογραφικό. Η Ελλάδα δεν είναι ποδοσφαιρική ομάδα, όπου δεν έχει σημασία πόσοι ξένοι παίζουν. Τα Ελληνόπουλα θα είναι οι συνεχιστές, που θα κουβαλήσουν στην πλάτη τους, την τεράστια ιστορική κληρονομιά του Ελληνισμού. Μέσα απ’ την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στον κόσμο, αυτόν τον άρρηκτο κρίκο της συνέχειας του Ελληνισμού στα σημερινά δεδομένα, θα ενδυναμώσουν οι σχέσεις της ομογένειας με τη χώρα, θα διαδοθεί ο Φιλελληνισμός.

Ένα πλήθος Ιδρυμάτων Ελληνικού Πολιτισμού σε όλες τις χώρες, με τη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας, θα υπηρετήσουν και προστατεύσουν αυτόν το μεγάλο εθνικό πλούτο, αυτή την τεράστια συνεισφορά της χώρας μας στον πολιτισμό της ανθρωπότητας, που διαφορετικά κινδυνεύει να ατονίσει και χαθεί για τη χώρα. Μέσα από ένα θεσμοθετημένο Όργανο ανάπτυξης και σύσφιξης, σταθερών και καθολικών σχέσεων με τους αποδήμους, σε κάθε Δήμο και Περιφέρεια, σε αποκεντρωμένη βάση και σύνδεση με τις αντίστοιχες ομογενειακές οργανώσεις κάθε περιοχής, ποικίλες πρωτοβουλίες μπορούν να οργανωθούν τόσο εκεί όσο και εδώ, πλήθος συνεργασιών με τους ομογενείς, όπου και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αναπτύξει σημαντικούς ρόλους.

Τί υπενθύμισαν οι πρόσφατες εκλογές

Πρέπει να δημιουργήσουμε γέφυρες συνεργασίας, με το τεράστιο δυναμικό της ομογένειας στον οικονομικό τομέα και την επιχειρηματικότητα, που μπορεί να αξιοποιηθεί με συγκεκριμένες προτάσεις επενδυτικών δυνατοτήτων, σε κάθε περιοχή. Έχουμε ήδη πολλά παραδείγματα επενδυτικών σχεδίων με επιτυχή κατάληξη. Χρειαζόμαστε προτάσεις εφικτές, υλοποιήσιμες, μελετημένες, με τη δημιουργία υπηρεσιών μίας στάσης, “one stop shop”, απ’ την Πολιτεία, που θα απαλλάσσουν απ’ τα τεράστια κόστη και ταλαιπωρίες της γραφειοκρατίας, τη διαφθορά και τα αντικίνητρα των διαδεδομένων αναχρονισμών μας.

Οι πρόσφατες εκλογές, μας υπενθύμισαν ένα μεγάλο πρόβλημα της χώρας, την προκλητικά μίζερη στάση της Ελληνικής Πολιτείας στο αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα ψήφου των ομογενών. Απ’ τα εκατομμύρια των ομογενών μας, μπόρεσαν να ψηφήσουν μόνον 18.000. Δεν ξέρω ποια άλλη χώρα τηρεί τέτοια στάση περιφρόνησης απέναντι στους ομογενείς της, που τους κάνει να νιώθουν πικρία, τους ζητά να αποδείξουν την ελληνικότητά τους μέσα από πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες, όταν θέλουν να συμβάλλουν με την ψήφο τους στην πρόοδο της πατρίδας τους.

Αποτελεί ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων, η ανάληψη πρωτοβουλίας, για να αποκατασταθεί αυτή η τραυματική στάση προς τους ομογενείς μας, που τόσο εύκολα τους εκθειάζουμε στα λόγια και τους περιφρονούμε στην πράξη. Πιστεύουμε πως η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη επιλογή. Προικισμένοι πάντα οι ομογενείς μας με υψηλή συνείδηση κοινωνικής αλληλεγγύης και αγάπης για την πατρίδα, τις πατρογονικές τους εστίες, την εκπλήρωση ηθικού χρέους στον τόπο τους, τον εθνικό τους καημό, προσέφεραν πάντοτε έμπρακτα δείγματα ανιδιοτελούς προσφοράς και αγαθοεργίας.
Θα διευκολύνουμε το έργο τους με συλλογικές προσπάθειες, αν διατυπώσουμε συγκεκριμένες προτάσεις συνεισφοράς, όπου η ανταπόκριση των ομογενών μας μπορεί να είναι συγκινητική και να μας εκπλήξει.

Οι τεράστιες δυνατότητες της ακμάζουσας ελληνικής ομογένειας στον κόσμο, το τεράστιο εθνικό κεφάλαιο που δημιούργησαν οι Έλληνες στα πέρατα του κόσμου, με τον ιδρώτα και την αξιοσύνη τους, μπορεί και πρέπει να διατηρηθεί και αξιοποιηθεί για το έθνος. Από εμάς εξαρτάται, όλοι θα κριθούμε μόνον από αυτό που αφήσαμε στον τόπο. Είναι και το μόνο τελικά που έχει σημασία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι