ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με 175 “ναι” πέρασε ο γάμος των ομόφυλων – Τα “όχι” και οι ηχηρές αποχές στην ψηφοφορία

Με 176 "ΝΑΙ" πέρασε ο γάμος των ομόφυλων – Οι απουσίες και οι εκπλήξεις στην ψηφοφορία

Η Eλλάδα είναι η 37η χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ισότητα στο γάμο, με την τροποποίηση του άρθρου 1350 του Αστικού Κώδικα και την εισαγωγή του κανόνα ότι ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων ίδιου ή διαφορετικού φύλου. Το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», έγινε δεκτό, επί της αρχής, από την ολομέλεια με 175 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών».

Συνολικά ψήφισαν 254 βουλευτές, εκ των οποίων 175 «ναι», 77 «όχι» και 2 παρών. Απουσίασαν συνολικά 45 βουλευτές, με όλα σχεδόν τα κόμματα που επισήμως το στήριξαν (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά) να μετρούν τις δικές τους απώλειες, εκτός της Πλεύσης Ελευθερίας που υπερψήφισαν και οι έξι της κοινοβουλευτικής της ομάδας.

Οι διαρροές στη ΝΔ ήταν μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες. Καταψήφισαν 20 βουλευτές, οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλης Γιόγιακας, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Κώστας Καραγκούνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καραογλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιάννης Πασχαλίδης, Μάριος Σαλμάς, Αντώνης Σαμαράς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Μίλτος Χρυσομάλλης.

Απείχαν οι εξής 31 γαλάζιοι βουλευτές: Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανός, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος, Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης και Άγγελος Συρίγος.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς απείχε από την ψηφοφορία ο Παύλος Πολάκης και ο Όθωνας Ηλιόπουλος. Επιπλέον, η Νίνα Κασιμάτη ψήφισε “παρών”, αν και και υπερψήφισε κάποια άρθρα. Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, έχει προαναγγείλει ότι θα υπάρξουν συνέπειες για όσους δεν υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Ο Αλέξης Τσίπρας που έδωσε το παρών, ψήφισε και αμέσως μετά αποχώρησε.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κανείς δεν καταψήφισε, ενώ οι αποχές είναι 11 (Λιακούλη, Χνάρης, Καζάνη, Πουλας, Μιχαηλίδης, Παρασκευαΐδης, Σταρακα, Κωνσταντινόπουλος, Μπαραν, Πανας και Νικολαΐδης). Οι δύο μειονοτικοί βουλευτές της Νέας Αριστεράς απουσίασαν από την ψηφοφορία.

Δήλωση Πολάκη

Η δήλωση-ανάρτηση Πολάκη: «Σχετικά με τη σημερινή μου αποχή από τη ψηφοφορία του Σ/Ν για την ισότητα στον πολιτικό γάμο θα ήθελα να τονίσω ότι:

1. Δεν δέχομαι μαθήματα προοδευτικότητας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία μόλις πριν μια εβδομάδα καταδικάστηκε με ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να ξεπλύνει τις παρακολουθήσεις, την έλλειψη πολυφωνίας στα ΜΜΕ, τις απειλές και τις αγωγές σε δημοσιογράφους, την επαναπροώθηση μεταναστών κλπ, μέσω του Σ/Ν για την ισότητα στο γάμο, χωρίς όμως να τολμά να συγκρουστεί με το ακροδεξιό κομμάτι της ΝΔ.

2. Αναγνωρίζω ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και έχω αγωνιστεί στη ζωή μου για αυτό. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι δυνατό να διαχωρίζει τους συνανθρώπους μας και για αυτό άλλωστε ψήφισα και το σύμφωνο συμβίωσης το 2015 σε αντίθεση με τους 36 Βουλευτές της ΝΔ που είτε καταψήφισαν είτε απείχαν.

Οι ενστάσεις και οι ανησυχίες που έχω σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο ,αφορούν κυρίως στην επέκταση των δικαιωμάτων, μέσω Ευρωπαϊκού Δικαίου, στην τεκνοθεσία και το δικαίωμα απόκτησης παιδιών μέσω παρένθετης κύησης. Θεωρώ ότι τα όποια νομικά ζητήματα υπήρχαν θα μπορούσαν να λυθούν με διεύρυνση των όσων προβλέπονται από το σύμφωνο συμβίωσης.

3. Επειδή διαβλέπω μια τάση να μπουν στο ίδιο σακί όσοι δεν ψήφισαν το Σ/Ν θα ήθελα να διαχωρίσω τη θέση μου από τα όσα ακραία ομοφοβικά ακούστηκαν από τους “ακροδεξιούς θρησκόληπτους” μέσα και έξω από τη Βουλή. Εγώ ούτε είχα, ούτε έχω, ούτε θα έχω ποτέ στο μέλλον σχέση με τον σκοταδισμό και ούτε περιμένω ψήφους από αυτό το χώρο. Ήμουν είμαι και θα είμαι της αριστερής λαϊκής ταυτότητας ,της δημοκρατίας ,των εργασιακών δικαιωμάτων ,της αναδιανομής του πλούτου και της κοινωνικής ανατροπής.

4. Είμαι της άποψης, μετά και τα όσα αποκαλύφθηκαν σχετικά με τη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής των Χανίων-η οποία ελέγχεται για εκμετάλλευση γυναικών οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως παρένθετες μητέρες-ότι θα πρέπει να αυστηροποιηθεί πολύ το νομικό πλαίσιο και για τα ετερόφυλα ζευγάρια, σχετικά με την παρένθετη κύηση.

5. Επειδή το σύστημα Μητσοτάκη τίποτα δεν κάνει στην τύχη, καμία έκπληξη δεν μου προκαλεί το γεγονός ότι το γνωστό fund CVC πρόσφατα έκανε σημαντικές επενδύσεις στο χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

6. Σε ένα νομοσχέδιο όπου δεκάδες Βουλευτές διαφοροποιήθηκαν, είναι πραγματικά αστείο ο θόρυβος να γίνεται πάλι για τη δική μου στάση. Η επιχειρούμενη προσπάθεια να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στο κενό. Ενωμένοι θα πάμε στο συνέδριο, το οποίο θα είναι και το εφαλτήριο για την ανασυγκρότηση και την επανεκκίνηση του κόμματος στο δρόμο για τις Ευρωεκλογές».

Ομιλία Σαμαρά

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις». Ο πρώην πρωθυπουργός εκθέτει το ιδεολογικό πλαίσιο των διαφωνιών του με την μεταρρύθμιση, που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια. “Ουδέν σχόλιο” είναι η απάντηση από το Μαξίμου.

 

«Σήμερα, λίγο πριν από μία σημαντική ψηφοφορία κατά συνείδηση θα σας ζητήσω να ξεχάσετε όλα τα άλλα και να ακούσετε μόνο τη συνείδηση σας. Να σκεφτείτε τι θα ψηφίσετε. Η κυβέρνηση δεν νιώθει να απειλείται από την αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό και δεν σημαίνει ότι έχει πάντα δίκιο», είπε αρχικά ο Αντώνης Σαμαράς. Και συνέχισε αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, αναρωτώμενος αν «είναι αυτό σύμφωνο περί φιλίας;», με αφορμή και τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα και από την κοινωνία», σχολίασε, προσθέτοντας ότι «η παράταξη μας δεν θα έπρεπε να φέρει αυτό το νομοσχέδιο προς ψήφιση».

«Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι υποχρεωτικός. Αν θέλει μία χώρα να το κάνει, αν θέλει όχι. Άρα ξεκινάει από ένα ψέμα. Όλη η επιχειρηματολογία υπέρ της ψήφισης του έχει ξεκινήσει από ένα ψέμα».

«Τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών κατοχυρώνονται πλήρως με το σύμφωνο συμβίωσης. Ο γάμος προσφέρει το δικαίωμα της τεκνοθεσίας. Δεν μιλάμε μόνο για το δικαίωμα δύο ενηλίκων, αλλά και το δικαίωμα των ανηλίκων και στους δύο γονείς. Υπάρχουν περιπτώσεις που παιδιά δεν έχουν έναν από τους δύο γονείς. Αυτές τις περιπτώσεις τις στερεί η μοίρα, όχι η Πολιτεία.

Όταν το κράτος δίνει παιδιά στην επίβλεψη δύο μανάδων ή πατεράδων, τους αφαιρεί οριστικά το δικαίωμα σε μάνα και πατέρα παραβιάζοντας το δικαίωμα των παιδιών. Για τα παιδιά που ζουν ήδη σε περιβάλλον από ομόφυλα ζευγάρια: Αυτό μπορεί να καλυφθεί με μία απλή συμβολαιογραφική πράξη, ή με μία προσθήκη στο σύμφωνο συμβίωσης δηλαδή στο υπάρχον νομικό πλαίσιο.

Πρόσφατα ο Υπουργός απάντησε και είπε πως η αλλαγή στο σύμφωνο θα έλυνε το πρόβλημα των παιδιών αλλά θα διατηρούσε την διαφορετική αντιμετώπιση των ανηλίκων. Καταργούμε την πυρηνική οικογένεια. Μάνα και πατέρας είναι δύο διακριτά συναισθηματικά πρότυπα. Κανείς δεν μπορεί να τα αντικαταστήσει. Το λέει και το Σύνταγμα».

«Όταν εξισώνεις τη συμβίωση με γάμο τότε θα αναγκαστείς να αλλάξεις και τη ζωή αυτών που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά. Κάποιοι σίγουρα θα καταφύγουν στα δικαστήρια για τους τίτλους Γονέας 1 και Γονέας 2. Έχει ήδη συμβεί στη Γαλλία… Θα ζητήσουν να διδάσκεται στα σχολεία η οικογένεια ως κάτι πιο ουδέτερο, πράγμα που θα εξοργίσει εκατομμύρια γονείς…».

Σχετικά με την παρένθετη μητέρα, σχολίασε: «Σίγουρα κάποιος θα το διεκδικήσει στα δικαστήρια. Με ποια λογική θα επιτρέψουμε την παρένθετη μητέρα στα ετερόφυλα ζευγάρια και θα την απαγορεύσουμε στα ομόφυλα; Παντρεμένα ομόφυλα ζευγάρια που χωρίς λόγους υγείας θα μετατρέπουν την μητρότητα σε επάγγελμα και εμπόριο. Το νομοσχέδιο ανοίγει την πόρτα να συμβούν αυτά που δεν προβλέπει».

Για τη θέση της Εκκλησίας, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι: «Δεν είναι «σκοταδισμός» και «παπαδαριό» η Ελληνική Εκκλησία! Πιστεύεις δεν πιστεύεις – εγώ πιστεύω – δεν έχεις δικαίωμα να ασχημονείς σε βάρος της Εκκλησίας. Η Πολιτεία είναι διακριτή από την Εκκλησία, ναι, είναι! Αλλά η Εκκλησία έχει αναφαίρετο δικαίωμα να λέει τη γνώμη της. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει τη γνώμη του εκτός από την Εκκλησία! Δεν μπορούμε να απαξιώνουμε μίαν Εκκλησία που κράτησε όρθιο το Έθνος μας και σήμερα κρατά όρθιο τον Ελληνισμό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ακούστε, άλλωστε τι είπε ο Απόστολος Δοξιάδης. Όλοι τον γνωρίζουν…
Υποστήριξε πως «αντί η συζήτηση να γίνει σφαιρικά και επιστημονικά, γίνεται υπό την πίεση ενός άκρως μαχητικού λόμπι».
Θύμισε επίσης, το άρθρο ενός λαμπρού κληρικού και παιδοψυχιάτρου, και υπογράμμισε πως άλλο φιλελεύθερη κοινωνία, κι άλλο κυνήγι μαγισσών. Ακριβώς αυτό: Εδώ έχουμε κυνήγι μαγισσών!».

Και συνέχισε: « Ένας από τους πιο σημαντικούς εν ζωή Έλληνες φιλοσόφους και τακτικός συνομιλητής του Πρωθυπουργού, ο Στέλιος Ράμφος, βγήκε και τοποθετήθηκε εναντίον του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη από πατέρα και μάνα, όχι από “φροντιστές” που τα αγαπάνε… Κι ότι «φιλελευθερισμός δεν σημαίνει ότι μπορεί ο νοσοκόμος να γίνει γιατρός, επειδή φροντίζει και αγαπάει τον ασθενή»! “Ομοφοβικός” και ο Ράμφος; Κι ύστερα υπήρξαν και πολλά δημόσια πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, που πήραν αντίστοιχη θέση. Όπως ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ και διατελέσας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Πανούσης. “Ακραίος και σεξιστής” και ο Πανούσης; Τι έγινε; Τρελαθήκαμε εντελώς; Ή μήπως τελικά έχει δίκιο ο δημοφιλής Δημήτρης Σταρόβας που είπε τις προάλλες στην τηλεόραση, ότι ζούμε πλέον το bullying της αντίθετης άποψης! — Και εγώ δεν θα ψηφίσω το νομοσχέδιο!

«Ακραίος» κι εγώ; Που έστειλα σιδεροδέσμια τη Χρυσή Αυγή στη Δικαιοσύνη και μπήκαν όλοι φυλακή; Όταν τότε διάφοροι – μη λέμε ονόματα – και κεντρώοι και αριστεροί, με παρότρυναν να μη το κάνω; Κι όταν κάποιοι έκαναν πέντε χρόνια να βρουν αίθουσα να τους δικάσουν; «Ακραίος» εγώ; Όντως τρελαθήκαμε εντελώς…».

Τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ότι ο γάμος ομοφύλων «δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα» σχολιάζει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης. «Φανταστείτε πρώην πρωθυπουργός σε οποιοδήποτε κόμμα εκτός της ΕΡΕ να έκανε αυτήν τη δήλωση».

Μητσοτάκης: Αίρεται μία ανισότητα

O κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Πολιτεία κατοχυρώνει την ισότητα όλων των πολιτών, με πρώτιστο στόχο την προστασία των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών. «Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί με ευθύνη μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα αίροντας με τόλμη μια σοβαρή για τη δημοκρατία μας ανισότητα. Για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση κάνει τη ζωή ανθρώπων καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από τους πολλούς. «Και οι δύο γονείς των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν ακόμα νομικά τις ίδιες δυνατότητες να δίνουν στα παιδιά τους. Να τα παίρνουν από το σχολείο, να συνταξιδεύουν, να τα συνοδεύουν στο νοσοκομείο», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. «Αυτό το κενό ερχόμαστε και καλύπτουμε επιτρέποντας σε όλους αν το επιθυμούν να σφραγίσουν θεσμικά τη σχέση τους με μία τελετή στο δημαρχείο όπως το κάνουν και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Ζυγίζεται η δύναμη της δημοκρατίας μας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη», επισήμανε σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει σε 36 χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο γάμος δεν είναι τίποτα άλλο από το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων που επιλέγουν να συμπορευτούν. «Γι’αυτό και τα νομικά συστήματα προσαρμόζονται διεθνώς απαντώντας σε σύγχρονα πρακτικά ζητούμενα», επισήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι και χρήσιμη και αναγκαία αλλά και να εξηγηθεί το περιεχόμενό της. «Πρώτον επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που ζουν ήδη με ομόφυλα ζευγάρια», σημειώνοντας πως δεν αλλάζει το πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή , ούτε υπάρχει γονέας 1 και γονέας 2.

Ανέφερε ότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας της θέσεις της οποίας η κυβέρνηση σέβεται: «Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Και σε άλλες υποθέσεις είχαμε διαφορετικές επιλογές. Αποδείχθηκε ότι δεν διατάραξαν την κοινωνική συνοχή, ούτε τις σχέσεις μας με την Εκκλησία».

Ομιλία Ανδρουλάκη

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στην αιχμή της κριτικής του, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, κάνοντας ειδική αναφορά στο κράτος δικαίου στην Ελλάδα και λέγοντας ότι ήταν ένα ράπισμα προς την κυβέρνηση. Για το νομοσχέδιο, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως για το ΠΑΣΟΚ, η στήριξη στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι α λα κάρτ, αλλά ένα θέμα οικουμενικό με καθολικό σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο πολιτικό γάμο είναι προς συμφέρον και των παιδιών», σημείωσε.

Στην κριτική του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που θα απέχουν ή θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο τονίζοντας, ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής όμως πρόκειται για «μια μεταρρύθμιση όμως που δεν στηρίζει ούτε το κόμμα του». Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο είπε ότι «το κόμμα σας που σήμερα κάποιοι κάνουν μαθήματα διαχρονικά δεν τα πήγαινε καλά με τα δικαιώματα. Και επειδή άκουσα κ. Σκέρτσο να ισχυρίζεται ότι χάρη στη ΝΔ πέρασε το σύμφωνο μάλλον δεν μετράτε καλά! Από τους 75 βουλευτές της ΝΔ, μόλις 19 είχαν ψηφίσει το σύμφωνο και μας κάνετε και μαθήματα».

Ο Άκης Σκέρτσος, πήρε τον λόγο αμέσως μετά σηκώνοντας το γάντι. «Καλό θα ήταν να κοιτάτε τον καθρέφτη του κόμματος σας», απάντησε στον Νίκο Ανδρουλάκη αφήνοντας αιχμές και για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που φέρεται ότι δεν θα στηρίξουν το νομοσχέδιο. «Περισσότερη αυτογνωσία και μετριοπάθεια να μην κουνάμε το δάχτυλο στα υπόλοιπα κόμματα για ένα δύσκολο θέμα. Είναι φορτισμένο αξιακά και ταυτοτικό». «Δεν κουνάω το δάχτυλο, υπενθυμίζω την ιστορία και αποδεικνύει ένα πράγμα οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις είναι έργο της δημοκρατικής παράταξης και του προοδευτικού χώρου», είπε στην ανταπάντηση του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης σήκωσε το γάντι κι ανταπάντησε στα σχόλια του Άκη Σκέρτσου για τα όσα είπε στην ομιλία του και ειδικότερα για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. «Η λέξη ‘αλαζονεία’ ταυτισμένη με τον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του Μαξίμου. Παρουσιάζει δύο ευρωβουλευτές μιας τεράστιας πολιτικής ομάδας, της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κρύβοντας τους υπόλοιπους δεκάδες ευρωβουλευτές της ίδιας πολιτικής ομάδας, εκατοντάδες ευρωβουλευτές των υπολοίπων χωρών και των άλλων πολιτικών ομάδων που στήριξαν αυτό το ψήφισμα. Από την Αριστερά, την Κεντροαριστερά, τους Φιλελεύθερους, τους Πράσινους και του ίδιου του Λαϊκού Κόμματος», σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε πώς «κάτι δεν πάει καλά με την κυβέρνησή σας στο θέμα των υποκλοπών, στο έγκλημα των Τεμπών, στα θέματα δικαιοσύνης και διάκρισης των εξουσιών, δεν σας πειράζει;».

Τόνισε ακόμη, πως θα τον ενοχλούσε «ποιοι το καταψήφισαν, κ. Σκέρτσο, αυτό το ψήφισμα. Μαζί με τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, η ακροδεξιά της Χρυσής Αυγής, ο ευρωβουλευτής του κ. Βελόπουλου και η κα. Καϊλή. Αυτή ήταν η συμμαχία, η οποία καταψήφισε το ψήφισμα, που στήριξαν 330 ευρωβουλευτές. Για να αποκαλυφθούν όλα και όλοι».

«Δεν κουνώ σε κανέναν το δάχτυλο. Υπενθυμίζω την Ιστορία. Τι έγινε το ’80, τι έγινε το ’90, τι έγινε το 2000, τι έγινε και τώρα. Και η Ιστορία αποδεικνύει ένα και μόνο πράγμα: Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, είναι έργο της δημοκρατικής παράταξης και του προοδευτικού κόσμου της χώρας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Επίσης δήλωσε ότι είναι πρόθυμος και ανοικτός στον διάλογο και στη συζήτηση, γιατί όπως υπογράμμισε «έχουμε μία αγωνία: να δούμε επιτέλους στη Δικαιοσύνη τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου των υποκλοπών που συγκαλύπτετε και εκείνους που ευθύνονται που δεν εγκαταστάθηκε η τηλεδιοίκηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο για να σωθούν 57 συνάνθρωποί μας. Αυτή είναι η δική μας αγωνία».

Ομιλία Μπακογιάννη

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Για κάποιους από μας, που είναι τριάντα χρόνια στη Βουλή αυτή, και έχουν ζήσει την εξέλιξη της κοινωνίας όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, είναι ιστορική μέρα, διότι σήμερα, με μεγάλη πλειοψηφία, η Βουλή αυτή εμβαθύνει τη δημοκρατία μας. Δίνει ίσα δικαιώματα σε ανθρώπους που μέχρι τώρα τα στερούντο. Δίνει προστασία σε παιδιά τα οποία μέχρι τώρα ήταν αόρατα, για το ελληνικό κράτος», ανέφερε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, στη συζήτηση για την ισότητα στον γάμο.

«Είναι τεράστιο κεκτημένο ότι σε αυτό το νομοσχέδιο, τα μεγάλα κόμματα συμφωνούν για την υπερψήφισή του. Είναι κεκτημένο για τη Βουλή των Ελλήνων. Και δεν χρειάζονται οι περιττές μικρότητες, “όχι, ήταν δική μας η άποψη”, “όχι, ήταν δική σας η άποψη”, “όχι, εμείς το είπαμε πρώτοι”, “όχι, εμείς το είπαμε δεύτεροι”. Όλα αυτά είναι περιττά. Η ουσία μετράει και στην ουσία συμφωνούμε. Συμφωνήσαμε να δώσουμε αυτά τα δικαιώματα τα οποία τα αργήσαμε, αλλά σήμερα τα δίνουμε», είπε η βουλευτής της ΝΔ και σχολίασε και τη στάση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, λέγοντας:

«Ποτέ δεν σας είδα τόσο αμήχανους, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΚΚΕ. Δηλαδή, πρώτη φορά είδα τον κ. Κουτσούμπα τραγικά αμήχανο και τον είδα αμήχανο, γιατί είναι δύσκολη η θέση σας. Είναι πολύ δύσκολο να είσαι κομμουνιστικό κόμμα, και να έρχεσαι στη συνέχεια της καταψήφισης του Συμφώνου Συμβίωσης, να καταψηφίζεις και τον γάμο σήμερα, αλλά να θέλεις να πείσεις το πανελλήνιο ότι τελικά το κάνεις αυτό και είσαι και οπαδός των ομόφυλων ζευγαριών. Δύσκολος ο ρόλος…». Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στους βουλευτές της συμπολίτευσης.

ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη ομιλία του σήμερα επισήμανε ότι το νομοσχέδιο δεν έρχεται να ρυθμίσει νομικά τη συμβίωση δύο ενήλικων ανθρώπων που έχουν ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό το οποίο είναι ατομικό τους δικαίωμα, αλλά «εδώ μιλάμε για τη σχέση των ενήλικων με τα παιδιά και από τη στιγμή που μιλάμε για τα παιδιά μιλάμε εξ ορισμού για ζήτημα που αφορά την κοινωνία και υπερβαίνει την ατομική επιθυμία των ενηλίκων».

Ελληνική Λύση

Την άποψη ότι «η Ελλάδα πεθαίνει δημογραφικά και εμείς ασχολούμαστε με τον γάμο των ομοφυλοφίλων», εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στην Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «ισότητα στον πολιτικό γάμο».

Σπαρτιάτες

Την έντονη αντίθεση των “Σπαρτιατών” στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια. «Με το σημερινό νομοσχέδιο βάζουμε ταφόπλακα στη γνήσια ελληνική οικογένεια και ανοίγουμε την κερκόπορτα της εισαγωγής παιδιών με τεκνοθεσία και παρένθετη μητέρα από το εξωτερικό. Για τους “Σπαρτιάτες” αυτό είναι ανεπίτρεπτο και θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας, ώστε να ανατραπεί και να μην περάσει στην ελληνική οικογένεια», τόνισε, και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι μια ημέρα ευθύνης».

Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας δεν έχει κανένα δισταγμό και καμία αμφιβολία, να ψηφίσει το νομοσχέδιο χωρίς αμφιβολίες, χωρίς αστερίσκους και να δώσει παράδειγμα ηγεσίας. Γιατί, η ηγεσία είναι το παράδειγμα. Ηγεσία δεν είναι να παίζεις κομματικά παιχνίδια και να επιτρέπεις να διαιωνίζονται οι διακρίσεις και το μπόουλινγκ στην κοινωνία», τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, καλώντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ξεκαθαρίσει στους βουλευτές του ότι «δεν είναι συνειδησιακό θέμα το να αμφισβητούν κάποιοι την ισότητα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx