Με αιχμή την ακρίβεια η επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση
09/09/2021Μετωπική στην κυβέρνηση για την κατάσταση της οικονομίας ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας ειδικά μετά την ακρίβεια, που κάνει αισθητή την παρουσία της με ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και κυρίως στην ενέργεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά ψηλά το θέμα των ανατιμήσεων, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης άλλωστε, ενώ εντείνει τη αντιπολιτευτική τακτική του σε κάθε τομέα.
Από τη Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, ενόψει της επίσκεψής του στην 85η Διεθνή Έκθεση, το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο 18 και 19 Σεπτεμβρίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «ανεύθυνη, αν όχι εγκληματική» την στρατηγική της κυβέρνησης «να παρακολουθεί ως θεατής εναρμονισμένες πρακτικές, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, και να μην παρεμβαίνει». Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι μπορεί το ενεργειακό κόστος να εκτοξεύτηκε σε όλον τον κόσμο, όμως το κόστος ενέργειας στη χώρα μας είναι το ακριβότερο σε όλη την Ευρώπη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ένα «εκρηκτικό μείγμα» προβλημάτων στην οικονομία που πλήττει όλα τα νοικοκυριά, αλλά και την μεσαία και μικρή επιχείρηση, για να τονίσει στη συνέχεια ότι ήρθε η ώρα να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να παρέμβουμε. Είπε μάλιστα ότι αυτό το κύμα των ανατιμήσεων, ειδικά στην ενέργεια, μπορεί να είναι και το «τελειωτικό χτύπημα», καθώς φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τα νοικοκυριά, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη τους, καθώς και τις επιχειρήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν από τη μια το αυξημένο κόστος παραγωγής και από την άλλη τη μείωση της ζήτησης.
Οι προτάσεις Τσίπρα
«Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε συνθήκες εντατικής θεραπεία και μηχανικής υποστήριξης, αρχίζουμε σιγά-σιγά, με την πανδημία να μην έχει τελειώσει, να βιώνουμε τις μεγάλες δυσκολίες αποσύνδεσης από τη μηχανική υποστήριξη» είπε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι βιώνουμε και «τις μεγάλες εκπτώσεις, που έχει επιφέρει η ατολμία της κυβέρνησης» να λάβει εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης, παρότι δεν είχε οικονομικούς περιορισμούς. Αναφέρεται βέβαια στην άρση των δημοσιονομικών περιορισμών από την ΕΕ, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.
Μένοντας πάντως στο κύμα των ανατιμήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «τρομακτική» την αύξηση στο τιμολόγιο της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι είναι «αναγκαία, κρίσιμη και επιτακτική η παρέμβαση σε αυτές τις εναρμονισμένες πρακτικές», για τις οποίες είπε ότι «δυστυχώς συμμετέχει και η ΔΕΗ». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε να υπάρξει ουσιαστική ρύθμιση της αγοράς από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά ο ανταγωνισμός και να μειωθούν τα τιμολόγια. Ζήτησε επίσης να υπάρξει μια διαφορετική τιμολογιακή πολιτική από τη ΔΕΗ.
Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την αναστολή του φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά, την επέκταση των επιδομάτων θέρμανσης και σε ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια, το πάγωμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο και σημαντική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη.
Τι ζήτησε η Φώφη Γεννηματά
Κλείνοντας μάλιστα την εισήγησή του είπε, αναφερόμενος στα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη και τις αντιδράσεις του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών, ότι θεωρεί «αδιανόητο με αυτές τις συνθήκες στην πραγματική οικονομία να βλέπουμε την κυβέρνηση να βγάζει ανακοινώσεις και να πανηγυρίζει για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης». Για να προσθέσει ότι «δεν είναι θέμα στατικής και αριθμών που ευημερούν» και ότι «η πραγματική οικονομία, με πυρήνα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, βρίσκεται σε πρωτοφανή δυσκολία».
Σκληρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και η Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας την ότι «χρησιμοποιεί ως άλλοθι τα διεθνή προβλήματα, επιλέγοντας το ρόλο του άβουλου παρατηρητή». Σε τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπροσώπους των οργανώσεων καταναλωτών με θέμα τις ανατιμήσεις, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μίλησε για «συνομωσία της ακρίβειας» που πρέπει να σπάσει και ζήτησε τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη, καθώς και την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
Μειώσεις φόρων, ελέγχους στην αγορά και κυρώσεις για την αισχροκέρδεια ζήτησαν και οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης και Απόστολος Πόντας, κατά τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. «Για να προστατευθούν, επιτέλους, οι καταναλωτές από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» και «για να μην μετατραπεί, λόγω της κυβερνητικής αδράνειας, η πληθωριστική κρίση σε ανθρωπιστική κρίση», όπως είπε ο κ. Κατρίνης.
Μέτρα για την ακρίβεια
Οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, η οποία μετά τις πρώτες αντιδράσεις της περί παγκόσμιου φαινομένου και το γενικόλογο θα υπάρξουν παρεμβάσεις έχει αρχίσει και εξειδικεύει πλέον τους τρόπου αντίδρασής της. Στο πλαίσιο αυτό η μετάταξη προϊόντων σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ φαίνεται πως είναι, για την ώρα τουλάχιστον, ένα από τα βασικά μέτρα που εξετάζονται.
Σε κάθε περίπτωση,, ένα πρώτο πακέτο θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό το Σάββατο από την ΔΕΘ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτό θα περιλαμβάνει τη μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα, με τη μετάταξή τους σε διαφορετική κλίμακα συντελεστή και συγκεκριμένα από 13% σε 6% για το ψωμί, το γάλα, το κρέας, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και τον καφέ. Επίσης, σύμφωνα με διαρροές προηγούμενων ημερών, αναμένεται ότι θα ανακοινώσει και ελαφρύνσεις του κόστους της μισθωτής εργασίας, με την επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.