Με φόντο το Μακεδονικό η επίθεση Τσίπρα στον ΣΕΒ

Με φόντο το Μακεδονικό η επίθεση Τσίπρα στον ΣΕΒ

Την Θεσσαλονίκη επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος  μίλησε το απόγευμα στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Η γενική συνέλευση του ΣΒΒΕ ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη, αλλά μετατέθηκε για σήμερα, λόγω της συζήτησης στη Βουλή για την οικονομία.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις στην οικονομία, σημειώνοντας ότι ήδη προβλέπεται δημοσιονομικός χώρος για το 2019, 860 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί από αυτά να δώσει στοχευμένες φοροελαφρύνσεις περίπου 750 εκατ. ευρώ. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι «η εικόνα της χώρας στην Ευρώπη και όλον τον κόσμο έχει αλλάξει εντυπωσιακά» και ότι από τον Αύγουστο ανοίγουν νέες δυνατότητες και προοπτικές.

Ειδικά για την βιομηχανία είπε ότι στόχος είναι «η συμμετοχή της στο ποσοστό του ΑΕΠ να ανέλθει στο 12% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», ενώ σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ για την δημιουργία διακριτού υπουργείου για τη βιομηχανία, είπε ότι η κυβέρνηση την εξετάζει με προσοχή.

Η σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μέσα σε μία εβδομάδα, (προηγήθηκε η τετραμερής Σύνοδος Ελλάδας – Βουλγαρίας- Ρουμανίας και Σερβίας), και γίνεται σε μια περίοδο που το πολιτικό κλίμα είναι βαρύ για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των εξελίξεων στο Μακεδονικό. Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην Βόρεια Ελλάδα παρουσιάζουν δραματική πτώση, καθώς οι Μακεδόνες αισθάνονται θιγμένοι από την συμφωνία με τα Σκόπια.

«Αναγνωρίζω και σέβομαι τις ευαισθησίες των πολιτών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας στην συνέχεια ότι δεν μπορεί να επιτρέψει «πάνω σε αυτές τις ευαισθησίες, να γίνονται σκόπιμες παραποιήσεις και μια άθλια πολιτική προπαγάνδα πολιτικής και μικροκομματικής σκοπιμότητας».

Είπε επίσης ότι «με τη συμφωνία αυτή, και χωρίς να παρεκκλίνουμε από την εθνική γραμμή, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί εδώ και παραπάνω από δυο δεκαετίες, αδράξαμε την ιστορική ευκαιρία να επιλύσουμε ένα ζήτημα που δυσχέραινε τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών σε πολλά επίπεδα».

Η κόντρα με τον ΣΕΒ

Ο πρωθυπουργός βέβαια ανέβηκε με «δώρα» στην Θεσσαλονίκη. Ένα από αυτά είναι και η αναβάθμιση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος σε θεσμικό κοινωνικό εταίρο, μαζί με τον ΣΕΒ, την ΕΣΕΕ, την ΓΣΕΒΕΕ και τον ΣΕΤΕ, μια ενέργεια που προκάλεσε αντιδράσεις.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού Εργασίας στη Βουλή, κατά την συζήτηση της σχετικής διάταξης, υπογράμμισε ότι αυτές «παραπέμπουν σε παλαιοκομματικές μεθοδεύσεις και συμπεριφορές». Ανέφερε επίσης ότι «ταυτόχρονα προδίδουν άγνοια αλλά και περιφρόνηση προς τους θεσμικούς εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας και ειδικότερα της Βιομηχανίας της χώρας μας».

Ο Σύνδεσμος καυτηρίασε ιδιαίτερα το σκεπτικό ότι υπάρχει «κενό εκπροσώπησης της Βιομηχανίας από τον ΣΕΒ», το οποίο κατά την κυβερνητική άποψη επιτάσσει τον δια νόμου ορισμό του ΣΒΒΕ ως θεσμικού κοινωνικού εταίρου που εκπροσωπεί τη Βιομηχανία. Έκανε επίσης λόγο για προσπάθεια «να “ξεχειλώσει” ο θεσμικός κοινωνικός διάλογος διότι, ενδεχομένως, όσοι συμμετέχουν σήμερα σε αυτόν δεν συντάσσονται με διάφορες άστοχες πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες» και πρότεινε «να ανακηρυχθούν κοινωνικοί εταίροι όλοι οι περιφερειακοί βιομηχανικοί σύνδεσμοι».

Τι απάντησε ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός έθιξε το θέμα στην ομιλία του και κάλεσε την ηγεσία του ΣΕΒ να μην εκτίθεται, ασκώντας κριτική στη στάση του, την οποία αντιδιαστέλλει με την στάση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Είπε επίσης ότι ακούει με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις  προτάσεις και τις ανησυχίες που διατυπώνει ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, πίσω από τις αποφάσεις του οποίου, όπως ανέφερε «δεν κρύβονται άλλα κίνητρα».

Σημείωσε ωστόσο, συνεχίζοντας την αντιπαράθεση, ότι δεν μπορεί να πει ότι το ίδιο ισχύει πάντα και για την ηγεσία του ΣΕΒ, για την οποία είπε ότι «ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιες ακριβώς παραγωγικές δυνάμεις εκπροσωπεί, είναι βέβαιο ότι τα κίνητρά της πάρα πολλές φορές είναι αμιγώς πολιτικά και δεν έχουν καμία σχέση με τις ειλικρινείς αγωνίες τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της ελληνικής κοινωνίας».

Σχολίασε επίσης ότι «αυτό αποδείχθηκε και από την πρόσφατη έκθεσή του», την οποία χαρακτήρισε ως επιχείρηση παρέμβασης στην δημόσια συζήτηση για τα περιβόητα μέτρα του 19 και του 20 «δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους, ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας». Ανέφερε ακόμη ότι ο ΣΕΒ υπερθεματίζει κάθε αντικοινωνικό μέτρο, «εν προκειμένω μια ακόμη περικοπή συντάξεων», και τον κατηγόρησε ότι έσπευσε να υπερασπιστεί τον Μητσοτάκη για τις θέσεις που διατύπωσε στον Μοσκοβισί.

Τόνισε τέλος ότι αυτό έγινε και την περίοδο της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, επισημαίνοντας εμφατικά: «Θα συμβούλευα λοιπόν, την ηγεσία του ΣΕΒ, να μην εκτίθεται και να πάρει παράδειγμα από τη δική σας στάση».

Οι άλλοι κοινωνικοί εταίροι

Την ίδια ώρα σε κοινή επιστολή προς το υπουργείο Εργασίας οι επικεφαλής των ΣΕΒ, ΓΣΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ χαρακτηρίζουν «αυθαίρετη», την αναγνώριση της ιδιότητας του θεσμικού κοινωνικού εταίρου σε μία περιφερειακή εργοδοτική οργάνωση και εκφράζουν φόβους «για την διάσπαση, τον κατακερματισμό και -κατά συνέπεια- την αποδυνάμωση του συνδικαλισμού εργοδοτών και εργαζομένων». Ο ΣΒΒΕ ωστόσο στήριξε τον πρωθυπουργό στις διαδικασίες για την επίλυση του ονοματολογικού και, σύμφωνα με την κυβερνητική άποψη, πρέπει να ανταμειφθεί.

«Όσοι λοιπόν κατανοούν ότι η Θεσσαλονίκη δε μπορεί ποτέ να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων χωρίς λύση στο Μακεδονικό, όσοι γνωρίζουν από κοντά τις θέσεις και των δυο πλευρών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα τελευταία 25 χρόνια, γνωρίζουν, και εσείς είστε μεταξύ αυτών που γνωρίζετε, ότι η συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση, ότι καλύτερο έχει βρεθεί στα χέρια ελληνικής κυβέρνησης τα 25 αυτά χρόνια», είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, δίνοντας συγχαρητήρια στον ΣΒΒΕ «για την υπεύθυνη στάση» του.

Ο πρωθυπουργός πάντως έχει εκφράσει επανειλημμένως το ενδιαφέρον του για την Θεσσαλονίκη, για την οποία έχει πει ότι την θέλει βιομηχανική πρωτεύουσα της Ελλάδας, και έχει προωθήσει την διεξαγωγή πολλών διεθνών συναντήσεων εκεί. Το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων υποδομής στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, τα έργα στην Θεσσαλονίκη που δεν είναι πλέον «ανέκδοτα», ακόμη και οι ρυθμίσεις για τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης είχαν δημιουργήσει ένα καλό κλίμα για την κυβέρνηση πριν από έναν χρόνο. Η ανοιχτή επαφή με την πόλη μέσα από το Γραφείο του Πρωθυπουργού συνέβαλε επίσης σημαντικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι εξελίξεις στο Μακεδονικό όμως άλλαξαν δραστικά την στάση των Μακεδόνων έναντι της κυβέρνησης.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας θα ταξιδέψει κατευθείαν για το Λονδίνο, όπου την Τρίτη θα πάρει μέρος στην «Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η διάσκεψη είναι μια πρωτοβουλία που είχε αναλάβει η Άγγελα Μέρκελ και η Ελλάδα  προσκαλείται σε αυτήν για πρώτη φορά. Την Τετάρτη και την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι