Νέα κύματα προσφύγων στέλνει ο Ερντογάν – Συναγερμός στον Έβρο και στα νησιά
28/02/2020Με νέο 2015 απειλεί ο Ερντογάν την Ελλάδα και την Ευρώπη σε μια προσπάθεια να πετύχει τους στόχους του στη Συρία και να αντιμετωπίσει την έντονη πλέον εσωτερική αμφισβήτηση των επιλογών του. Ήδη από το πρωί έχουν παρατηρηθεί μετακινήσεις και πιέσεις στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά και με τη Βουλγαρία.
Στον Έβρο η λειτουργία του τελωνείου στις Καστανιές έχει διακοπεί, καθώς από την τουρκική πλευρά έχει συγκεντρωθεί σημαντικός αριθμός μεταναστών με πρόθεση να εισέλθουν στην Ελλάδα. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ενισχύονται συνεχώς για να διασφαλιστεί η αποτροπή μιας ανεξέλεγκτης εισόδου στο ελληνικό έδαφος.
Στον Έβρο μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, έχει μεταβεί και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έλαβε η κυβέρνηση για την ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης των συνόρων. Στόχος των μέτρων είναι η αποτροπή ενός νέου κύματος μεταναστών, το οποίο θα κάνει ακόμη δυσκολότερη για τη χώρα μας την αντιμετώπιση του ήδη έντονου προβλήματος.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά νησιά, στον απόηχο της έντασης των προηγούμενων ημερών για τα νέα κλειστά κέντρα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού, αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη, επισκέπτεται σήμερα εκτάκτως τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο. Τα νησιά δηλαδή που δέχονται το κύριο βάρος της μεταναστευτικής πίεσης από την Τουρκία.
Παρέμβαση Μητσοτάκη
Η Αθήνα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Μέρκελ. «Δεν θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα» έγραψε στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι αυξάνεται η ασφάλεια στα σύνορα. Σημείωσε επίσης ότι «η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων άλλων», συμπληρώνοντας ότι έχει ενημερώσει την ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός είχε επίσης διαδοχικές συνομιλίες με τον Μακρόν καιτον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, καθώς και με την πρόεδρο της Κομισιόν και τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπορίσοφ. Έγινε επίσης γνωστό ότι συγκαλεί εκτάκτως για το πρωί του Σαββάτου, σύσκεψη για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.
Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από πολύωση σύσκεψη υπό τον Τσίπρα, ζήτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει αίτημα για έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής, σημειώνοντας ότι η «έμπρακτη αμφισβήτηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας αφορά το σύνολο της Ευρώπης και γι’ αυτό απαιτείται άμεσα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία». Δεν παρέλειψε βεβαίως να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά. Για κατάρρευση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας μετά τις τουρκικές απειλές έκανε λόγο το ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορα και να αποσυμφορήσει τα νησιά. Κλείσιμο των συνόρων ζήτησε η Ελληνική Λύση, ενώ το Μέρα κάλεσε την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της.
Πίεση και στη Βουλγαρία
Την ίδια ώρα η Βουλγαρία, η οποία, αν και έχει κοινά σύνορα με την Τουρκία που υπερβαίνουν τα 300 χιλιόμετρα, εν έχει δεχθεί μέχρι σήμερα πίεση από μεταναστευτικές ροές, συγκεντρώνει στρατό στα σύνορά της για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο τώρα.
Σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό Άμυνας, Κραζιμίρ Καρακατσάνοφ, η συνοριακή αστυνομία απέτρεψε από το πρωί δύο ομάδες περίπου 30 ανθρώπων να εισέλθουν στη χώρα. Είδηση που επιβεβαίωσαν και τουρκικά ΜΜΕ. Η Σόφια είναι έτοιμη να αναπτύξει σε πρώτη φάση έως και 1.000 στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό στα σύνορα της με την Τουρκία για να αποτρέψει νέες, ενδεχομένως περισσότερο πολυπληθείς, απόπειρες εισβολής. Έχει κάνει άλλωστε ξεκάθαρο ότι δεν θα επιτρέψει μαζική εισροή μεταναστών, την ώρα που ήδη είχε εντείνει τα προληπτικά μέτρα στα σύνορα προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση του κορονοϊού.
Οι έκτακτες αυτές συνθήκες δημιουργήθηκαν μετά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι η Άγκυρα δεν θα εμποδίζει πλέον Σύρους πρόσφυγες να φτάσουν από ξηρά και θάλασσα στα ευρωπαϊκά σύνορα. Πρόκειται για άκρως υποκριτικές και προκλητικές δηλώσεις για την Ελλάδα και την Βουλγαρία, αλλά και για την ΕΕ συνολικά, αφού επί της ουσίας η Άγκυρα χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια τους Σύρους πρόσφυγες ως εργαλείο εκβιασμού.
Ο συναγερμός πάντως σήμανε, αργά χθες το βράδυ, όταν ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι, ενόψει νέου κύματος προσφύγων από τη Συρία, η τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και οι συνοριοφύλακες έλαβαν διαταγές να αποσυρθούν από τα δυτικά σύνορα της χώρας, διευκολύνοντας την έξοδο μεταναστών προς την Ευρώπη.
Τουρκική προπαγάνδα και υποκρισία
Η τουρκική προπαγάνδα συνεχίστηκε από τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία από το πρωί μεταδίδουν ότι εκατοντάδες μετανάστες έχουν ξεκινήσει από τη βορειοδυτική Τουρκία και κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT και ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός NTV μετέδωσαν μάλιστα εικόνες με μερικές δεκάδες ανθρώπους, αναφέροντας ότι πρόκειται για μετανάστες που μετακινούνται προς τα σύνορα με την Ελλάδα. Άλλα Μέσα ανέφεραν την συγκέντρωση μεταναστών στις ακτές των Δαρδανελλίων με σκοπό να περάσουν με βάρκες στην Ελλάδα, αλλά και πορεία περίπου 300 Σύρων, Ιρακινών και Ιρανών μεταναστών προς την Αδριανούπολη.
Στην προσπάθεια του να ανασκευάσει αυτή την εικόνα, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, δήλωσε ότι η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην πολιτική της για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά πλέον δεν μπορεί «να συγκρατήσει την εντεινόμενη ροή προσφύγων από τη Συρία». Στο γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για αλλαγή πολιτικής της Άγκυρας αναφέρθηκε και εκπρόσωπος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι για την ΕΕ παραμένει σε ισχύ η Κοινή Δήλωση. Τις ίδιες διαβεβαιώσεις έδωσε και ο Τσαβούσογλου στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μπορέλ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το απόγευμα της Παρασκευής.
Σε ένα ντελίριο θράσους, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε πάντως ότι η Άγκυρα θεωρεί πως η απόφασή της να επιτρέψει σε κάποιους πρόσφυγες να περάσουν στην Ευρώπη δεν θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις της με την Δύση. Παραλλήλως υποστήριξε το ίδιο “τουρκικό παραμύθι” για έντονες νέες ροές στην Τουρκία (οι Ρώσοι που εμπλέκονται επί του εδάφους στην Ιντλίμπ χαρακτήρισαν ψευδή τα στοιχεία για ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους), ενώ ζήτησε εμμέσως νέο “μπαξίσι” από την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν έλαβε επαρκή βοήθεια για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.
Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι μετά την επέλαση του Άσαντ στην Ιντλίμπ ο Ερντογάν βλέπει να καταρρέει το σχέδιο του για τη Συρία. Από την στιγμή μάλιστα που ο Πούτιν δεν του αφήνει άλλα περιθώρια, προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενεργοποιήσει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να εμπλακούν στα τεκταινόμενα στη βορειοδυτική Συρία. Πέρα όμως από το μέτωπο της Ιντλίμπ ο “σουλτάνος” έχει να αντιμετωπίσει και την εσωτερική αμφισβήτηση, αφού σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση το κόμμα του βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών. Οι αιτίες είναι βέβαια η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και τα εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων, που ο ίδιος ο Ερντογάν κάλεσε, στο πλαίσιο της πολιτικής της “ανοιχτής αγκαλιάς”.