Με ποιες πολιτικές θα πάει ο Ανδρουλάκης στις εκλογές
12/04/2022Τα “τροχιοδεικτικά” ξεκίνησαν ήδη και οι κινήσεις στη πολιτική σκακιέρα, κάτω από ένα βαρύ κλίμα λόγω της ρωσικής εισβολής και του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και των εκρηκτικών διαστάσεων που λαμβάνουν τα τιμολόγια η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις, προχωρούν με κύρια στόχευση το “καλύτερο δυνατόν ποσοστό“ στην πρώτη Κυριακή (της απλής αναλογικής) προκειμένου τουλάχιστον τα τρία πρώτα κόμματα να έχουν την ευχέρεια να “ανοίξουν τα βαριά χαρτιά τους” στο τέλος της καταμέτρησης. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο κ. Ανδρουλάκης φαίνεται ότι θα έχουν ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις καθώς οι αυτοδυναμία, τουλάχιστον για την ώρα φαίνεται άπιαστο όνειρο.
Ήδη ο φορέας της Κεντροαριστεράς, που σύντομα θα επαναφέρει στη βιτρίνα του και επίσημα το εμβληματικό όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ(ως σύνθετο όνομα), δέχεται πιέσεις και “προτροπές»” από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το που θα πάει και ποιους θα αφήσει. Έκτοτε αρκετά άλλαξαν και κυρίως η γραμμή του Μαξίμου, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο Φόρουμ του “Οικονομικού Ταχυδρόμου” προσδιορίζοντας το χρόνο των εκλογών στα τέλη της Άνοιξης του 2023 μετατοπίστηκε από τη ρητορική περί αυτοδυναμίας και άφησε ανοιχτό για πρώτη φορά παράθυρο για κυβερνήσεις συνεργασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνέχισε τις επιθέσεις φιλίας και την “πίεση” στον κ. Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και την προοδευτική διακυβέρνηση. Οι οριοθετήσεις του κ. Ανδρουλάκη και η επιμονή του για την ώρα για αυτόνομη πορεία και να μην ανοίγει τα «χαρτιά» του για το βράδυ της Κυριακής, δημιουργεί αναπροσαρμογές πολιτικής στα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και ένταση των πιέσεων στην «πολύφερνη νύφη» ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, για την ώρα τουλάχιστον πορεύεται με “στρατηγική πρώτης Κυριακής”, δηλαδή της αναμέτρησης με την απλή αναλογική, προσδοκώντας πως θα “κρατήσει” με βάση τις δημοσκοπήσεις διψήφιο νούμερο και μάλιστα σεβαστό που θα επιτρέψει όχι μόνο να μπει στο χορό των διερευνητικών εντολών, αλλά και να έχει ένα ισχυρό ρυθμιστικό όρο επιβάλλοντας όσο μπορεί κάποιους πολιτικούς όρους συνεργασίας στο ενδεχόμενο κυβερνητικών συγκλίσεων και συνεργασιών.
Οι πιέσεις
Σχετικά νωρίς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πριν το Φόρουμ (με συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ) και την παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη ξεκαθάρισε ότι επιδιώκει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και δεν πρόκειται να δώσει σωσίβιο σε κυβέρνηση που βυθίζεται. Από εκεί και έπειτα πυροδοτήθηκε ένας νέος γύρος δημόσιας συζήτησης και αντιπαραθέσεων με “τροχειοδεικτικά” και από το κυβερνών κόμμα, αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να πιεστεί η Χαριλάου Τρικούπη να πάρει πιο ξεκάθαρη θέση.
Επέμεινε όμως στην επιλογή του ο κ. Ανδρουλάκης και απαντώντας από το βήμα του Φόρουμ του “Οικονομικού Ταχυδρόμου”, στην παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη, επανέλαβε σε χοντρές γραμμές όσα είχε πει στη συνέντευξη του λίγα 24ωρα πριν, για να δεχτεί τις αιχμές του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι «κλείνει το μάτι στον κ. Τσίπρα». Από το Ηράκλειο, ορμητήριο του κ. Ανδρουλάκη λόγω καταγωγής, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να «στριμώξει» την Κεντροαριστερά, με την αιχμηρή επισήμανση προς την ηγεσία της ότι «αν δεν ζητάς εκλογές, θέλεις να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να συνεχίσει να λεηλατεί την κοινωνία».
Μια σειρά από συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και αναλυτές που συνομιλούν μαζί του, φαίνεται να του έχουν επισημάνει ότι πρέπει να πάει λίγο πιο προσεχτικά και χαλαρά για την ώρα με τον κ. Ανδρουλάκη καθώς σε αυτή την περίπτωση επισπεύδων είναι ο κ. Μητσοτάκης που βλέπει να υπάρχουν εισροές ψηφοφόρων του προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που είναι μεγαλύτερες από τις ανάλογες του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ και να επιμείνει τουλάχιστον σε αυτή την συγκυρία να “μαζέψει” κόσμο από τους πολιτικούς σχηματισμούς που κινούνται στα αριστερά του.
Πάντως ο κ. Τσίπρας, χωρίς να παραμερίζει την παράμετρο της συσπείρωσης από τα αριστερά του, συνεχίζει να ρίχνει προσεκτικά γέφυρες προς την Κεντροαριστερά, με προβολή της τακτικής για μέτωπο των «προοδευτικών δυνάμεων», επισημαίνοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου παρέλαβε χάος από τον Κώστα Καραμανλή όπως ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε χάος από τον Αντώνη Σαμαρά. Από το Φόρουμ των Δελφών ο κ. Ανδρουλάκης επανήλθε με το μήνυμα πως «απέναντι στο τανγκό Μητσοτάκη- Τσίπρα, ερχόμαστε την 1η Κυριακή ζητώντας ισχυρή εντολή για κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό κορμό, που θα αλλάξει την προοπτική του τόπου».
Το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης από το Φόρουμ των Δελφών, επανέφερε το θέμα και κατά ένα τρόπο απάντησε έμμεσα και στις αιτιάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Μίλησε για «συγκλίσεις» ανάμεσα στα δύο κόμματα και σημείωσε πως «ως πολιτικές δυνάμεις έχουν ένα μέλλον», προσθέτοντας πως «εγώ βλέπω συγκλίσεις». Πάντως όπως είπε ι κατανοεί ότι «στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχουν ενιαίες απόψεις σ’ αυτά τα θέματα, κάτι που δημιουργεί στον κ. Ανδρουλάκη ένα πρόβλημα. Αναγκάζεται το πρωί να κατηγορεί τον Μητσοτάκη και το απόγευμα τον Τσίπρα. Δεν οδηγεί κάπου αυτό, χρειάζεται μια καθαρή γραμμή».
Οι πολιτικές Ανδρουλάκη στις εκλογές
Η πίεση προς την Χαριλάου Τρικούπη και για το θέμα των συνεργασιών συνεχίστηκε με τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να σχολιάζει επικριτικά τις αιτιάσεις Ανδρουλάκη για κυβερνητική συνεργασία με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, καθώς όπως είπε «αποκλείει τη συνεργασία με τη ΝΔ». Επεσήμανε ότι «για την κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία Σαμαρά είναι αυτονόητο ότι εισέφερε θετικά στη χώρα υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες πριν ανακοπεί από το κύμα λαϊκισμού και ανέξοδης ρητορείας που ανέτρεψε την πορεία της χώρας. Το δείγμα γραφής από την αποτυχημένη κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι νωπό».
Για την ώρα η Χαριλάου Τρικούπη έχει στραμμένη την προσοχή της και επιμένει στην στρατηγική του πρώτου γύρου και προτάσσει τις πρόσφατες επισημάνσεις του κ. Ανδρουλάκη ότι «τους πολιτικούς συσχετισμούς θα τους καθορίσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του» και ότι «το βράδυ των πρώτων εκλογών θα τεθούμε όλοι προ των ευθυνών μας. Εκεί θα φανεί ποιοι πράγματι επιθυμούν κυβερνητική σταθερότητα με προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον και ποιοι είναι εμμονικά προσκολλημένοι στη ματαιοδοξία και τις καρέκλες τους, οδηγώντας τη χώρα στην αστάθεια».
Όσο αφορά το θέμα των πρόωρων εκλογών στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, επισημαίνουν πως το κόμμα είναι έτοιμο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο διευκρινίζουν, ότι για την ώρα τουλάχιστον, δεν θα ζητήσουν πρόωρες εκλογές. Όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη «επιλογή αυτές τις ώρες, είναι να αναδειχθούν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος και να προβληθούν οι προτάσεις λύσεις που βάζε στο τραπέζι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ».
Τα δύο μεγάλα θέματα που προτάσσει η Χαριλάου Τρικούπη είναι η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά των και μια σοβαρή και μετρημένη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, μέσω ΕΚΑΣ. Επίσης φέρνει στη πρώτη γραμμή και την κοινωνική στέγαση, μέσα από την εμπειρία του προγράμματος που εφαρμόζει στην Πορτογαλία ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. Πρόκειται για προγράμματα ενίσχυσης της στέγασης κοινωνικά ευάλωτων ομάδων και νέων ζευγαριών που θα στηριχθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη, Ο. Κωνσταντινόπουλος, επισήμανε σε δήλωση του πως «η χώρα χρειάζεται λοιπόν μία σοσιαλδημοκρατική πρόταση. Να ακολουθήσουμε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία που έχουν αντιμετωπίσει κρίσεις με επιτυχία. Στην Ελλάδα δεν παντρεύονται οι νέοι άνθρωποι και δεν κάνουν παιδιά γιατί έχουν πρωτίστως το πρόβλημα της κατοικίας∙ ένα πρόβλημα το οποίο έχει λυθεί σε άλλες χώρες με δημιουργία κοινωνικών κατοικιών με συμβολικό ενοίκιο. Στην Ελλάδα εντάχθηκαν μόνο 100 τέτοιες κατοικίες στο ταμείο Ανάκαμψης», ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά και στην μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.