ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με πολιορκητικό κριό την ακρίβεια επιτίθεται ο Τσίπρας

"Δυστυχώς επτωχεύσατε" – Ολομέτωπη επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση (video)
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Στα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη επικεντρώνει την αντιπολιτευτική του τακτική ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό παράλληλα με την “καμπάνια για πανδημία”, όπου ζήτησε την συγκρότηση επιτροπής ειδικών κοινής αποδοχής, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε σήμερα την διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στην Βουλή για την ακρίβεια.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής περιγράφει το κύμα ανατιμήσεων και επαναλαμβάνει τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τις προτάσεις του για την αγορά ενέργειας. Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το πλεονέκτημα της “διαχειριστικής αποτελεσματικότητας” και ότι πλέον καταγράφει απώλειες.

Παράλληλα θεωρεί ότι με την ανάδειξη των θεμάτων της καθημερινότητας και της οικονομίας αποκαθιστά τις διαταραγμένες από την κυβερνητική του θητεία, σχέσεις με εκλογικά κοινά που του είχαν γυρίσει την πλάτη. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει προαναγγείλει ότι οι δύο καμπάνιες για την πανδημία και για την ακρίβεια θα “τρέχουν” παράλληλα με τις προσυνεδριακές διαδικασίες και την εσωκομματική εκλογή για το Συνέδριο του Φεβρουαρίου. Είναι ένας τρόπος για να αποφύγει την εσωστρέφεια προκαλώντας πολιτική συζήτηση.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει στο αίτημά του προς τον πρόεδρο της Βουλής ζητά συζήτηση για «το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που έχει δημιουργήσει κλίμα ασφυξίας στα νοικοκυριά και την ατολμία της κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης με αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του ΕΦΚ θέρμανσης και κίνησης, καθώς και επιβολή αυστηρών ελέγχων εναντίον των καρτέλ στην αγορά».

Στην επιστολή του μεταξύ άλλων αναφέρει: «Εδώ και έξι μήνες ο μέσος οικογενειακός προϋπολογισμός συμπιέζεται ασφυκτικά. Οι αλυσιδωτές ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα είδη πρώτης ανάγκης και πρωτίστως στα τρόφιμα, στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, στα εμπορεύματα, αλλά και στα ενοίκια, ως συνέπεια της εκτόξευσης των αντικειμενικών αξιών στην ακίνητη περιουσία της μεσαίας τάξης, αλλά και των λαϊκών στρωμάτων, έχουν δημιουργήσει κλίμα οικονομικής ασφυξίας στη πλειοψηφία των νοικοκυριών».

Ανατιμήσεις και νοικοκυριά

»Οι πρωτοφανείς ανατιμήσεις, αφού το περασμένο μήνα είχαμε την υψηλότερη τιμή πληθωρισμού της τελευταίας δεκαετίας (2,2%), μειώνουν ραγδαία την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών όσο ο μισθός παραμένει εδώ και τρία χρόνια καθηλωμένος, και αυξάνουν αφόρητα και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων».

»Ενώ σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει και ο κρίσιμος τομέας της βιομηχανίας και των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» Ευρώπης στην χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση απλά παρακολουθεί, καθησυχάζει και λαμβάνει μέτρα ανεπαρκή και αναποτελεσματικά…»

»Αποφεύγει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, όπως: η αύξηση του κατώτατου μισθού στα €800, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ανεξαρτήτως επαγγέλματος, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους δημόσιους υπαλλήλους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες έχουν ετήσιο εισόδημα έως €40.000 , η έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των αγροτώνκαι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο κίνησης».

»Η επέκταση στο ανώτατο όριο μηνιαίων δόσεων στις 48 από 24 για βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τα φορολογικά έτη 2020 και 2021, για όλους τους οφειλέτες, η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 93%, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 20% και στη βενζίνη κατά 50%. Δηλαδή, τη μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κερδοσκοπία στην αγορά ενέργειας

Ειδική αναφορά κάνει στο θέμα της ΔΕΗ και στην «άρνηση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα για την κερδοσκοπία στη αγορά ενέργειας». Αντίθετα, σημειώνει «με συνοπτικές διαδικασίες και εν μέσω βαθιάς ενεργειακής κρίσης, ιδιωτικοποιεί τον ΔΕΔΔΗΕ – ένα από τα μονοπώλια στον ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα της διανομής ηλεκτρικού ρεύματος – και, μάλιστα, με τέτοιο τρόπο που υπονομεύει αναγκαίες επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση, και εκχωρεί σε ιδιώτες έναν ακόμα ενεργειακό φορέα και κρίσιμο εργαλείο άμεσης δημόσιας παρέμβασης στη διαμόρφωση των τιμολογίων ηλεκτρισμού – τη ΔΕΗ.

Και το πράττει με αιφνιδιαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας από την οποία αυθαίρετα αποκλείει το βασικό μέτοχο που είναι το Δημόσιο, αφήνοντας έτσι νοικοκυριά και επιχειρήσεις όμηρους στις κερδοσκοπικές διαθέσεις τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος από ένα καρτέλ ιδιωτών παρόχων».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι