Με πολλαπλά μηνύματα στην Άγκυρα, η επίσκεψη αλ Σίσι στην Αθήνα (video)

Αλ Σίσι: Θα αντιμετωπίσουμε από κοινού όσους απειλούν την ειρήνη  – Κοινές δηλώσεις με Μητσοτάκη (video), slpress

Πολλαπλά μηνύματα στην Άγκυρα στέλνει η επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου αλ Σίσι στην Αθήνα, που επιβεβαιώνει τη στενή συνεργασία των δύο χωρών, κορύφωση των οποίων αποτελεί η πρόσφατη συμφωνία για την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ. Πατώντας πάνω σε σχέσεις φιλίας που χάνονται στο βάθος του χρόνου, Ελλάδα και Αίγυπτος αποτελούν έναν συνεχώς ενισχυόμενο άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ο οποίος βασίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και αντιπαραβάλλεται στις μονομερείς προκλητικές επιδιώξεις της Άγκυρας.

Στην συνάντηση του προέδρου της Αιγύπτου με τον πρωθυπουργό, πέρα από τις προοπτικές ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, συζητήθηκαν οι διεθνείς εξελίξεις, αλλά και οι περιφερειακές κρίσεις. Στο επίκεντρο βρέθηκε βεβαίως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική υπό το πρίσμα βεβαίως της τουρκικής εμπλοκής και προκλητικότητας.

Θεμέλιο ειρήνης η τριμερής

Αμέσως μετά, στις κοινές δηλώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η τριμερής συνεργασία είναι θεμέλιο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας, το οποίο υπηρετούν σταθερά η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συνάντηση «γίνεται λίγες ημέρες μετά την εκλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ», ένας γεγονός για το οποίο εκτίμησε ότι θα ισχυροποιήσεις ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της Αθήνας με την Ουάσιγκτον.

«Στο εξής οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα γίνουν ισχυρότερες σε όλα τα επίπεδα. Ο Πρόεδρος Μπαιντεν θα συμβάλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών και ασφάλειας στην περιοχή μας. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να καλωσορίζει την επιστροφή των ΗΠΑ στον κεντρικό του ρόλο ως ηγετικού παράγοντα του ΝΑΤΟ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μια δήλωση που αφήνει αιχμή για την έντονη εκδήλωση της τουρκικής προκλητικότητας, κατά τη διάρκεια της προερίας Τραμπ.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη συμφωνία με την Αίγυπτο για την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, χαρακτηρίζοντάς, την «παράδειγμα ειρήνης και συνεργασίας» σε μια «ταραγμένη περιοχή». Επέμεινε μάλιστα στο μερική για να προσθέσει την «κοινή  πρόθεση των δύο χωρών οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν, ώστε η συμφωνία αυτή να επεκταθεί». Σημείωσε επίσης ότι αυτή η συμφωνία είναι το καλύτερο παράδειγμα ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος πορεύονται «με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας». Δημιουργούν έτσι, όπως είπε, «κεκτημένα ειρήνης και συνεργασίας, σε αντίθεση με τη στάση της γειτονικής Τουρκίας».

Πολυμερής συνεργασία

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στις δηλώσεις του, ότι με τον πρόεδρο της Αιγύπτου μίλησαν για τον East Med, συμπληρώνοντας πως «κάθε χώρα μπορεί να συμμετέχει, με την προϋπόθεση να απέχει από προκλήσεις και να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα». Επανέλαβε, δηλαδή ότι τίποτε δεν γίνεται για τον αποκλεισμό της Τουρκίας, όπως υποστηρίζει ο Ερντογάν, και ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός για την Άγκυρα, αν σταματήσει τις μονομερείς προκλήσεις και τοποθετηθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εταιρική σχέσης Ελλάδας-Αιγύπτου, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν «αμοιβαίες εξαγωγικές σχέσεις και κοινούς στρατηγικούς στόχους». Τόνισε μάλιστα ότι σύντομα «και οι δύο χώρες θα είναι ακόμα πιο ελκυστικοί επενδυτικοί προορισμοί». Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το μεταναστευτικό, χαρακτηρίζοντας σημαντικό τον ρόλο «της Αιγύπτου στην ανάσχεση μεταναστευτικών ροών». Ανέδειξε έτσι και σε αυτό το θέμα την αντιδιαστολή που υπάρχει σε σχέση με τις πολιτικές του Ερντογάν, ο οποίος εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, θεωρώντας ότι αποτελεί μέσο για την άσκηση πίεσης στης ΕΕ.

Εκθείασε παραλλήλως την συμμετοχή του προέδρου Σίσι στη συμφωνία ανακωχής στη Λιβύη. Μια συμφωνία που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «οφείλεται στην Αίγυπτο» και «μένει να εφαρμοστεί, με πρώτη πρόβλεψη την αποχώρηση κάθε ξένης δύναμης». Καταλαβαίνει βέβαια ο καθένας, ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις που πρέπει να αποχωρήσουν από τη Λιβύη, όταν είναι γνωστή όχι μόνον η εμπλοκή Τούρκων στρατιωτικών, αλλά και η αποστολή από την Άγκυρα τζιχντιστών από τη Συρία, προκειμένου να πολεμήσουν δίπλα στην διοίκητη της Τρίπολης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι δεν παρέλειψε να εκφράσει στον συνομιλητή του «την εκτίμηση όλων για τον σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου ως φάρου του μετριοπαθούς, του πραγματικού Ισλάμ». Μια διαπίστωση που αποτελεί κοινό τόπο για την Αίγυπτο μετά την εκδίωξη από τηνεξουσία των Αδελφών Μουσουλμάνων και την επικράτηση του προέδρου Σίσι. Στο σημείο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μάλιστα ότι αυτή η μετριοπαθής στάση του προέδρου Σίσι εκδηλώνεται σε μια περίοδο, κατά την οποία «συγκεκριμένες δυνάμεις επιχειρούν να επενδύσουν με θρησκευτικό μανδύα».

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατονόμασε τον Ερντογάν, είναι νωπή η ανεπιτυχής απόπειρα του Τούρκου προέδρου να εκμεταλλευτεί την κόντρα του με τον Μακρόν και ακραίες φωνές στο Ισλάμ, προκειμένου να στρέψει τον μουσουλμανικό κόσμο εναντίον της Ευρώπης. Μια απόπειρα που τον απομόνωσε τελικά και προκάλεσε ένα εμφανώς αρνητικό για την Τουρκία κλίμα στην Ευρώπη.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ένα ιστορικό γεγονός, τονίζοντας: «Σαν σήμερα, πριν από 78 χρόνια, ολοκληρωνόταν με την περίφημη νίκη των συμμάχων η ιστορική νίκη του Ελ Αλαμέιν. Αφετηρία για την απελευθέρωση της Ευρώπης. Μεταξύ των μαχητών εκείνων υπήρξαν και χιλιάδες Έλληνες, οι οποίοι έκαναν την Αίγυπτο ορμητήριο του αγώνα τους. Οι χώρες μας ήταν ανέκαθεν μαζί. Τότε στον πόλεμο, σήμερα στην Ειρήνη και αύριο στην ανάπτυξη και την ευημερία».

Αλ Σίσι: Θα αντιμετωπίσουμε από κοινού όσους απειλούν την ειρήνη  

«Συζητήσαμε τα γεγονότα στην περιοχή μας και την υιοθέτηση πολιτικών από ορισμένους που έρχονται σε αντίθεση με τη διεθνή κοινότητα και συμφωνήσαμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού όλους αυτούς που θέλουν να απειλήσουν την ειρήνη» τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. «Επίσης συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε ο ένας τον άλλο σε ότι αφορά τις αμυντικές σχέσεις» συμπλήρωσε.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος ξεκίνησε τις δηλώσεις του με συλλυπητήρια για τα θύματα του πρόσφατου σεισμού στη Σάμο και τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου ισχυροποιούν την ανάπτυξη των δύο χωρών. Είπε επίσης ότι η σημερινή συνάντηση αποτέλεσε αφορμή για την ανταλλαγή ιδεών σχετικά με το πώς μπορεί να εμβαθυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών σε όλους τους τομείς. Αναφερόμενος στη συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ, ο Αλ Σίσι τόνισε πως έγινε με βάση τη διεθνή νομιμότητα και την χαρακτήρισε άλμα για τις συνεργασίες των χωρών στη θάλασσα. Σε ό,τι αφορά τον EastMed σημείωσε ότι όλοι οι εταίροι καλωσορίζουν όποιον άλλο θέλει να συμμετέχει, αρκεί να σέβεται τη νομιμότητα.

Για το Κυπριακό, ο πρόεδρος της Αιγύπτου είπε ότι προσδοκά σε μια δίκαιη λύση, σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες. Αναφερόμενος στη Λιβύη τόνισε ότι η λύση θα πρέπει να είναι πολιτική, με βάση τους κανόνες του ΟΗΕ και απαραίτητη προϋπόθεση τη διάλυση των ένοπλων τμημάτων, την αποφυγή ξένων παρεμβάσεων και την αντιμετώπιση των τρομοκρατών που, όπως είπε, μεταφέρονται στην βορειοαφρικανική χώρα.

Ο Αλ Σίσι επισήμανε ότι αποτελεί άμεση ανάγκη η αντιμετώπιση της διεθνούς  τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι οι χώρες που την υποστηρίζουν και την ενθαρρύνουν πρέπει να λογοδοτήσουν. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η τρομοκρατία αποτελεί ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας που δεν έχει σχέση με τη θρησκεία ή τη φυλή και ότι η προσβολή οποιασδήποτε θρησκείας δεν μπορεί να είναι ανεκτή.

Νωρίτερα, ο αλ Σίσι συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με την ομόλογό του Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία χαρακτήρισε «ορόσημο» για τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, την υπογραφή, στις 6 Αυγούστου, της συμφωνίας για τη μερική οριοθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι