Με το “Νόμος και Τάξη”, η κυβέρνηση παρασύρει τον ΣΥΡΙΖΑ στο γήπεδό της
13/11/2019Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους όχι μονάχα εξαιτίας των επεισοδίων στην ΑΣΟΕΕ, αλλά γενικότερα για το δόγμα “Νόμος και Τάξη“. Αυτό, άλλωστε, επαναφέρει στο προσκήνιο η ίδια η κυβέρνηση, η οποία εκφράζει σε όλους τους τόνους την αποφασιστικότητα και τη θέληση της να “καθαρίσει” περιοχές και κέντρα ανομίας.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ την κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί την ασφάλεια ως επικοινωνιακό αντίβαρο στη διαχείριση του μεταναστευτικού, η οποία έχει προκαλέσει μία δυσαρέσκεια σε τμήμα του ακροατηρίου της. Γεγονός, όμως, παραμένει, ότι για πρώτη φορά εδώ και καιρό έχουμε διαδοχικές αστυνομικές επιχειρήσεις, οι οποίες «αργά αλλά σταθερά αποκαθιστούν την ασφάλεια και την τάξη στη χώρα», όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Οι πολίτες γνωρίζουν ότι εδώ και δεκαετίες –πολύ πριν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στην εξουσία– έχει διαμορφωθεί και δρα ένας ευρύτερος αντιεξουσιαστικός χώρος. Τα μέλη του, μάλιστα, με την πάροδο των χρόνων μετατράπηκαν σε επαγγελματίες της βίας, συχνά χωρίς ούτε πρόσχημα ιδεολογίας. Τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ, οι συγκρούσεις κουκουλοφόρων με διμοιρίες ΜΑΤ στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και πολλά ακόμα αποτέλεσαν μέρος της καθημερινότητας της Αθήνας.
Σε αυτή την παράδοση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαντάει με την πολιτική της μηδενικής ανοχής. Η πολιτική αυτή, εξάλλου, την βολεύει και στο επίπεδο της κομματικής αντιπαράθεσης. Παρ’ ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών θέλει να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτή την κατάσταση ανομίας, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει κολλημένος σε παρωχημένα ιδεολογήματα, τα οποία τον απομακρύνουν και από το μεγαλύτερο τμήμα των ίδιων των ψηφοφόρων του. Πώς να πιστέψει κανείς ότι το 31,5% που τον ψήφισε τον περασμένο Ιούλιο επικροτεί αντιλήψεις, οι οποίες δικαιολογούν ή έστω ανέχονται τις λογικές βίας των λεγόμενων «μπαχαλάκηδων».
Η εκστρατεία του Χρυσοχοΐδη
Η εκστρατεία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πάντως, εκτός από το γεγονός ότι γίνεται ευμενώς δεκτή από την κοινή γνώμη, εκτός από το γεγονός ότι προκαλεί αντιδράσεις της Κουμουνδούρου, οι οποίες την εκθέτουν, έχει και το επιπλέον πολιτικό πλεονέκτημα ότι αποσπά την προσοχή της κοινής γνώμης από το καυτό πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Όπως είναι γνωστό, οι πολίτες σε ποσοστό περίπου 70% θεωρούν αποτυχημένη την κυβερνητική πολιτική για το μεταναστευτικό. Αλλά και στο εσωτερικό της ΝΔ. στο επίπεδο των «γαλάζιων» δημοτικών αρχόντων και των τοπικών οργανώσεων προκαλούνται κλυδωνισμοί, λόγω της μεταφοράς μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Μετά την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Χολαργό, είδαμε και την είσοδο των ΜΑΤ σε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Την τελευταία φορά που είχε συμβεί αυτό ήταν πριν από 25 χρόνια στο Πολυτεχνείο. Αυτό είχε ως συνέπεια να συνεχιστεί με σφοδρότητα η πολιτική αντιπαράθεση που ξεκίνησε όταν φοιτητές και αλληλέγγυοι έσπασαν την κλειδαριά, η οποία είχε τοποθετηθεί με απόφαση της Συγκλήτου του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Αυτή η ενέργεια ήταν που προκάλεσε και την επέμβαση των ΜΑΤ.
Χθες στη Βουλή, μάλιστα, η είσοδος των ΜΑΤ προκάλεσε αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με τον πρώην υπουργό Νίκο Φίλη, ο οποίος είχε μεταβεί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αλλά είχε αποδοκιμαστεί από τους συγκεντρωμένους. Είχε προηγηθεί η καταγγελία της ΝΔ για «αφωνία» του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την εξάρθρωση της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» και τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ, μία ημέρα μετά την ανακάλυψη ορμητηρίου αντιεξουσιαστών εντός του Ιδρύματος.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου σημείωνε: «Ο κ. Μητσοτάκης, αφού δεν καταφέρνει να μαζέψει ούτε τους βουλευτές του για το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει στο προσφυγικό, βάζει μπροστά μαζί με τον κ. Χρυσοχοΐδη το δόγμα “νόμος και τάξη” για να συγκρατήσουν το ακροδεξιό ακροατήριό τους». Για «ανώφελες εντάσεις που μπορούν να δημιουργήσουν αδιέξοδα» και «τεράστια ανησυχία», έκανε λόγο ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην ΑΣΟΕΕ.
«Σκοπός της κυβέρνησης είναι να αλλάξει την ατζέντα. 100 ημέρες τώρα έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό», ανέφερε ο Νίκος Φίλης. «Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να δυσφημεί τους φοιτητές και τα πανεπιστήμια. Θα μας βρει απέναντι σε αυτή την ύπουλη προσπάθειά της, που οδηγεί στην υπονόμευση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης», πρόσθεσε.
Τα επόμενα 24ωρα
Η Νίκη Κεραμέως απάντησε ότι «για τη ΝΔ το να βρίσκονται κράνη, ρόπαλα, διαρρηκτικά εργαλεία, πέτρες και μάρμαρα μέσα στο πανεπιστήμιο είναι αδιανόητο», ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «κοινωνικό φαινόμενο μπαχαλάκηδων», προσθέτοντας: «αυτή είναι η διαφορά μας». Η υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη επίθεση στο πολιτικό της γραφείο, σχολιάζοντας ότι η ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει πει κουβέντα» για να την καταδικάσει, με το Νίκο Φίλη να χαρακτηρίζει «λυπηρή και καταδικαστέα» την επίθεση, συμπληρώνοντας ότι «ήταν ένα πτασμα ή ελαφρύ πλημμέλημα, οι κόκκινες μπογιές».
Μένει να δούμε τί θα συμβεί τα επόμενα 24ωρα. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις, τα ειδικά νομοθετικά μέτρα και η αναγκαία δεδηλωμένη βούληση εκ μέρους του πολιτικού συστήματος κα αντιμετωπίσει δραστικά έκνομες ενέργειες αντιεξουσιαστών, ενδέχεται να μην μείνει αναπάντητη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχιστεί σε υψηλούς τόνους.
Είναι ενδεικτικό ότι η συζήτηση σε κοινοβουλευτικές επιτροπές άσχετων θεμάτων εξετράπη σε σφοδρή αντιπαράθεση για όσα συνέβησαν στην ΑΣΟΕΕ και για το πανεπιστημιακό άσυλο. Η ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για ταύτιση με τους μπαχαλάκηδες και ότι πυροδοτεί ένταση ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Από την πλευρά της η Κουμουνδούρου αντεπιτέθηκε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αυταρχισμό και επικίνδυνο επικοινωνιακό αντιπερισπασμού για το μεταναστευτικό.