Ανοίγει την πολιτική ατζέντα ο Τσίπρας
30/10/2018Να ανοίξει την πολιτική ατζέντα επιχείρησε και με την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν σε όλα τα ζητήματα. Στόχος του φαίνεται ότι είναι η απεμπλοκή του δημόσιου λόγου από την κυριαρχία της συζήτησης για την Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όσο προχωρούν οι εξελίξεις στα Σκόπια, καθιστά δυσκολότερη την συγκατοίκηση με τον Καμμένο.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επιστολή που απέστειλε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην της Χρυσής Αυγής, καλώντας τους να συμμετέχουν στην συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Μια συζήτηση που αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες, καθώς η κυβέρνηση θα φέρει στην Βουλή την πρότασή της.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι να μπλέξει στην συζήτηση όλα τα κόμματα προκειμένου να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να πάρουν θέση για όλα τα ζητήματα. Για τον λόγο αυτό έστειλε επιστολές σε όλους, βάζοντας στην συζήτηση και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργο Παπανδρέου, τον Νίκο Νικολόπουλο, ακόμη και το νεοσύστατο κόμμα της Κατερίνας Παπακώστα.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι αυτή η πρωτοβουλία θα αναγκάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ να φύγουν από την εύκολη καταγγελτική αντιπολίτευση και να περάσουν στην κατάθεση προτάσεων και την διατύπωση θέσεων. Η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση προσφέρεται άλλωστε γι αυτό.
Να πάρουν θέση
Στην πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος περιλαμβάνονται όμως και παλαιότερες προτάσεις σχετικά με την μη διάλυση της βουλής για την εκλογή του ΠτΔ και την αλλαγή του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών, οι οποίες είχαν δημιουργήσει στο παρελθόν όρους ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης. Έτσι στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η ΝΔ και κυρίως το ΚΙΝΑΛ θα αναγκαστούν να τοποθετηθούν σε ότι αφορά τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατά συνέπεια να εκτεθούν με τις θέσεις τους στην κρίση των ψηφοφόρων.
Οφείλουμε βεβαίως να αναγνωρίσουμε ότι οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος έχουν δρομολογηθεί από καιρό και το άνοιγμα της συζήτησης τώρα δεν αποτελεί πολιτικό ελιγμό της κυβέρνησης. Η συγκυρία ωστόσο δείχνει να την διευκολύνει σε ότι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της επερχόμενης κρίσης με τους ΑΝΕΛ, αλλά και στην δημιουργία άλλων πλειοψηφιών στην Βουλή για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να συμμετέχουν στην συζήτηση προκειμένου να μην αφήσουν «στις καλένδες της επόμενης πενταετίας, ώριμες αλλαγές στο Σύνταγμά μας, που θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και να ενισχύσουν τη δημοκρατική λειτουργία του Πολιτεύματος».
Υπογράμμισε μάλιστα ότι «η νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος και η επέκταση λαϊκών θεσμών συμμετοχής, οι διακριτοί ρόλοι κράτους και εκκλησίας, η ενίσχυση του κράτους δικαίου, η τροποποίηση της διάταξης για την ποινική ευθύνη των μελών της Κυβέρνησης και η θεσμική θωράκιση της Πολιτείας από τη διαφθορά, η ενίσχυση της προστασίας των κοινών αγαθών, αποτελούν αιτήματα που έχουν πια ωριμάσει στη συνείδηση των πολιτών και άρα μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων».
Απάντηση στην ΝΔ
Η ΝΔ εμφανίστηκε θετική στην έναρξη της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σημειώνοντας στην ανακοίνωσή της ότι «οι συνθήκες έχουν ωριμάσει από καιρό για μια γενναία Συνταγματική αλλαγή». «Μακάρι να αποδειχθεί, έστω για μια φορά, πολιτικά ώριμος και ο κ. Τσίπρας», πρόσθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές».
Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στην ΝΔ με την ομιλία του στη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση παιδιάστικες αντιδράσεις. «Διάβασα την αντίδραση της ΝΔ στην χτεσινή μου επιστολή. Διαπίστωσα μια αμήχανη στάση, μια παιδιάστικη αντίδραση: Βάλτε και τα δικά μου μέσα αλλιώς δεν παίζω», είπε ο πρωθυπουργός.
Οι προτάσεις Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός τόνισε στην ομιλία του προς του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι τώρα που η χώρα γύρισε σελίδα με την ολοκλήρωση των μνημονίων «είναι η ώρα να αφοσιωθούμε στις μεγάλες θεσμικές τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα» και ότι αυτό θα γίνει με «την μεταρρύθμιση του Συντάγματος».
Υπενθύμισε επίσης ότι από το καλοκαίρι του 2016, στις 24 Ιουλίου, κατέθεσε προτάσεις και σκέψεις, οι οποίες αποτέλεσαν την βάση ενός «μεγάλου εθνικού διαλόγου, που διεξήχθη το επόμενο διάστημα με πλούσια συμμετοχή».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση προτείνει αναλογικό εκλογικό σύστημα και εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας, η οποία θα γίνεται «δεκτή από το Κοινοβούλιο, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος πρωθυπουργός». Υποστήριξε μάλιστα ότι έτσι δημιουργούνται συνθήκες «πολιτικής σταθερότητας» και όροι «για τετραετείς πολιτικούς κύκλους πέρα και έξω από τακτικισμούς και σχεδιασμούς εξωθεσμικών πολιτικών κέντρων».
Στο σημείο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την ΚΟ να καταλήξει σήμερα στην τελική απόφαση για τον τρόπο της Προεδρικής εκλογής, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν τους διχασμένους σε αυτό το θέμα τους βουλευτές το κυβερνώντος κόμματος. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι έχουν κατατεθεί προβληματισμοί για τον τρόπο εκλογής του ΠτΔ, εφόσον δεν συγκεντρωθούν οι αυξημένες πλειοψηφίες των 200 και των 180 βουλευτών. Ανέφερε επίσης ότι μία λύση είναι η διενέργεια μίας τρίτης ψηφοφορίας, στην οποία θα απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών και μία άλλη η απευθείας εκλογή από τον λαό με αναμέτρηση των δύο πρώτων υποψηφίων.
Με αναφορές στην κρίση και την κυβέρνηση Παπαδήμου, χωρίς να την κατονομάζει, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει την υποχρέωση ο πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως βουλευτής. «Οι πρωθυπουργοί πρέπει να εκλέγονται από τον λαό και να λογοδοτούν στον λαό και μόνον σε αυτόν» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε επίσης στην δυνατότητα της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία, αλλά και στην πρόταση να αλλάξει «ο περιβόητος νόμος για την ευθύνη των υπουργών και το άρθρο 86» για τα οποία είπε ότι αποτελούν «την θεσμική κατοχύρωση της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας». Τόνισε τέλος ότι «είναι ώρα για την τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία» κι ότι «έχει έρθει ο καιρός να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους».