ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Με τον φόβο των προσωπικών αποδοκιμασιών στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

Με τον φόβο των προσωπικών αποδοκιμασιών στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Σπύρος Γκουτζάνης

Μετά την αποτυχία του ανασχηματισμού, η ΔΕΘ αποκτά για τον πρωθυπουργό τον χαρακτήρα επανεκκίνησης της κυβέρνησης. Με την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς το βράδυ του Σαββάτου και με την καθιερωμένη συνέντευξη την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εκτυλίξει το νέο πολιτικό αφήγημα, ώστε να δημιουργηθεί αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά, που όλα δείχνουν ότι μπορεί να είναι εκλογική.

Ο πρωθυπουργός θα βασιστεί στην αισιόδοξη προοπτική της οικονομίας, που προκύπτει από την σημαντική αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο του 2021, για να επουλώσει τις πληγές του καλοκαιριού και να αποκαταστήσει την φθορά που έχει υποστεί το προσωπικό προφίλ του.

Το πολιτικό κλίμα δεν είναι θετικό. Η κυβέρνηση βγαίνει βαριά πληγωμένη από το καλοκαίρι, καθώς οι πυρκαγιές έπληξαν καίρια το επιτελικό κράτος. Πριν σβήσουν οι εντυπώσεις από τις πυρκαγιές η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με την πανδημία. Η “επιχείρηση ελευθερία”, όπως βαρύγδουπα βάφτισε το σχέδιο εμβολιασμού, απέτυχε όπως δείχνει το ποσοστό των εμβολιασμένων που ακόμη δεν έχει ξεπεράσει το 60% του πληθυσμού.

Με αρνητικό κλίμα στη ΔΕΘ

Από τη Δευτέρα τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα με την υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού από τους εμβολιασμένους στους χώρους εργασίας και τους ποικίλους περιορισμούς και αντίμετρα για τους μη εμβολιασμένους που ισοδυναμούν με συγκαλυμμένη επέκταση της υποχρεωτικότητας στο σύνολο του πληθυσμού.

Τα μέτρα για το άνοιγμα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς προκαλούν ανησυχία σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς καθώς βρίθουν αντιφάσεων. Το ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παράσχει “κάρτα ελευθερίας” στους εφήβους 12-17 που θα περιέχει και δεδομένα για να παίζουν ηλεκτρονικά, είναι ένδειξη της ψηφοθηρικής της διάθεσης, όπως και με την αντίστοιχη κάρτα στους φοιτητές για το καλοκαίρι. Άλλωστε όπως έχει ήδη δηλώσει η κυβέρνηση, στο επίκεντρο της προσπάθειάς της βρίσκεται η νέα γενιά, στην οποία τα ποσοστά της είναι περίπου μονοψήφια.

Ο πρωθυπουργός ανέβηκε στην ΔΕΘ με τον φόβο των προσωπικών αποδοκιμασιών. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το απόγευμα της Παρασκευής σε κλοιό 6.000 αστυνομικών, πολλοί από τους οποίους έχουν έρθει από την Αθήνα ή γειτονικές πόλεις. Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τόσο εκτεταμένο κύμα άμεσης αποδοκιμασίας από τους πολίτες που συμπυκνώθηκε στο “Μητσοτάκη γα…”, την περίοδο των πυρκαγιών και κορυφώθηκε με τα γιουχαΐσματα και το σύνθημα “Μητσοτάκη κάθαρμα” στην κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη.

Η φθορά αντανακλάται και στις πρώτες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις του Μαξίμου που, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνουν σημαντική πτώση της ΝΔ και αντίστοιχη μείωση της ψαλίδας τόσο μεταξύ των δύο κομμάτων όσο και μεταξύ των αρχηγών. Γι αυτό, λένε πάντα κάποιες πληροφορίες, δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Το πρώτο κύμα δημοσκοπήσεων της νέας πολιτικής χρονιάς θα δημοσιοποιηθεί μετά την παρουσία στην ΔΕΘ στην οποία έχουν ποντάρει.

Ακρίβεια και φοροελαφρύνσεις

Οι αυξήσεις στο ρεύμα και σε βασικά καταναλωτικά αγαθά χαλάνε το αισιόδοξο αφήγημα, καθώς υποχρεώνουν τον πρωθυπουργό να κινηθεί αμυντικά και να εξαγγείλει μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών και την προστασία των εισοδημάτων. Ακόμη κι έτσι όμως, ο πρωθυπουργός τόσο με την ομιλία του το Σάββατο όσο και με την συνέντευξη Τύπου της Κυριακής θα επιχειρήσει να εμφυσήσει αισιοδοξία και να δημιουργήσει προσδοκίες για την επόμενη χρονιά. Φυσικά από την συνέντευξη Τύπου θα αποκλειστούν, όπως παραδοσιακά κάνει το επιτελείο του πρωθυπουργού, τα αντιπολιτευόμενα Μέσα Ενημέρωσης.

Συνολικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να ποντάρει στο χαρτί της ανάπτυξης και της καλής πορείας της οικονομίας ακόμη και εν μέσω πανδημίας. Αυτό εξυπηρετούσε άλλωστε και η παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα των στοιχείων που δείχνουν την ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 στο 16,2% του ΑΕΠ και τροφοδοτούν την αντίστοιχη θριαμβολογία της κυβέρνησης και των φιλικών της Μέσων Ενημέρωσης.

Τα φετινά στοιχεία επιβεβαίωσαν την θεωρία του ελατηρίου για την οικονομία: μετά από την βαθιά ύφεση του 2020 ακολούθησε έκρηξη το 2021. Η κυβέρνηση αντιπαρέρχεται την υψηλή ανεργία καθώς και το γεγονός ότι η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από ορισμένες χώρες της ΕΕ και ψηλότερη από άλλες. Στο οικονομικό επιτελείο πάντως επικρατεί προβληματισμός, ότι η ακρίβεια μπορεί να απορροφήσει τα οφέλη της ανάπτυξης και να εξανεμίσει τα αποτελέσματα από τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, των άμεσων φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών στα εισοδήματα.

Σε κάθε περίπτωση ο προγραμματισμός της ΔΕΘ προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει έναν απολογισμό της διετίας και κυρίως θα προβάλλει ότι υλοποιεί την δέσμευσή του για ισχυρή ανάπτυξη και μείωση των πάσης φύσεως φορολογικών επιβαρύνσεων. Θα απαντήσει έτσι και στην κατηγορία του Αλέξη Τσίπρα, ότι εξαπάτησε τη μεσαία τάξη.

Η συγκράτηση της φθοράς και ενδεχομένως η ανάκτηση του χαμένου εδάφους του καλοκαιριού κρίνεται απαραίτητη από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς το 2022 μπορεί να αποδειχθεί χρονιά εκλογών, είτε την Άνοιξη, όπως προέβλεψε ο Αλέξης Τσίπρας, είτε τον Σεπτέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά αντιμετώπιση της επιθετικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται εκνευρισμένος από τις «συνεχείς επιθέσεις στο πρόσωπό του και στην οικογένειά του», όπως αναφέρουν συνεργάτες του, τις οποίες από όπου κι αν εκδηλώνονται τις χρεώνει στην Κουμουνδούρου. Στο εξής λέει δεν θα «ασχολείται μεν με τον κ. Τσίπρα, αλλά δεν θα μένουν και αναπάντητες οι προκλήσεις».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι