Με βήματα πίσω κατέθεσε ο Χατζηδάκης το εργασιακό στη Βουλή
04/06/2021Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, με μικρές τροποποιήσεις που δεν επηρεάζουν όμως τον πυρήνα και την κατεύθυνση του νομοσχεδίου. Οι διορθώσεις στο εργασιακό νομοσχέδιο αφορούν σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, την καταγγελία σύμβασης εργασίας και την καταβολή αποζημίωσης. Παραμένουν όμως άθικτες οι ρυθμίσεις που έχουν έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Η αλλαγή επί του αρχικού προσχεδίου έγκειται στην υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει αποζημίωση κατά την απόλυση. Στο αρχικό σχέδιο νόμου προβλεπόταν η δυνατότητα στον εργοδότη να την καταβάλλει έως και τέσσερις μήνες μετά την απόλυση, ρύθμιση που τελικά όπως όλα δείχνουν, αποσύρεται. Δίνεται επίσης η δυνατότητα μείωσης κατά 10% του τελικού ποσού της αποζημίωσης, χωρίς όμως να καθίσταται άκυρη η απόλυση.
Το συγκεκριμένο μέτρο έχει δημιουργήσει ενστάσεις και στον ΣΕΒ, που διατηρεί επιφυλακτική στάση σε πολλές διατάξεις του νέου νόμου. Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρει ότι «Οι ριζικές αλλαγές στο δίκαιο της καταγγελίας της αορίστου χρόνου σύμβασης εργασίας θα δημιουργήσουν σοβαρά δικονομικά προβλήματα».
Αξιοσημείωτο είναι δε, ότι στον απόηχο και των χθεσινών επεισοδίων στο λιμάνι του Πειραιά ανάμεσα σε πολίτες και απεργούς που θέλησαν να παρακωλύσουν την μετακίνηση ενός πλοίου, προστίθεται στο νομοσχέδιο και νέα διάταξη που αφορά το θεσμικό πλαίσιο μιας απεργίας. Με τη νέα ρύθμιση, τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια σωματεία θα απαγορεύεται να προκηρύξουν εκ νέου απεργία, εάν και εφόσον αυτή έχει κριθεί παράνομη ή/και καταχρηστική από τα αντίστοιχα δικαστήρια.
Κομματικά πυρά
Μαίνεται πάντως και η κομματική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Από μεριάς του το υπουργείο Εργασίας χαρακτηρίζει τα όσα αναφέρει το κόμμα της αντιπολίτευσης για το νέο νόμο ως «ψέματα», ενώ κάνει λόγο και για διαστρέβλωση των όσων προωθούνται νομοθετικά. Δόθηκαν πάντως και σημαντικές διευκρινίσεις για τα όσα στοχεύει να εφαρμόσει το σχέδιο νόμου.
Ξεκαθαρίζεται ότι με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν αυξάνεται ο συνολικός χρόνος εργασίας ανά εβδομάδα, αλλά η ημερήσια κατανομή του. Οι ετήσιες επιτρεπόμενες ώρες υπερωρίας αυξάνονται στις 150 που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος. Τέλος το υπουργείο υπογραμμίζει ότι πρώτον η διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν σχετίζεται με τις υπερωρίες, και δεύτερον λαμβάνει χώρα με πρωτοβουλία του εργαζομένου και δεν του επιβάλλεται.
Όσον αφορά την ψηφιακή κάρτα εργασίας, στόχος του μέτρου είναι ο περιορισμός και η πάταξη της αδήλωτης εργασίας. Μέσω πηγών του πάντως το υπουργείο αφήνει να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί σκόπιμα να προκαλέσει σύγχυση γύρω από το ζήτημα για λόγους μικροπολιτικού τακτικισμού. Από τη μεριά του κόμματος της αντιπολίτευσης, η αρμόδια τομεάρχης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απάντησε με ένα απόφθεγμα του Μενέλαου Λουντέμη.
«Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μια και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα έλεγαν», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε, ενώ ακολούθως κατηγόρησε την κυβέρνηση για παραπληροφόρηση. Κατά την πρώην υπουργό το σχέδιο νόμου που φέρνει το υπουργείο Εργασίας επιβάλλει τη 10ωρη εργασία μέσω ατομικής σύμβασης ενώ ανοίγει το δρόμο για πληθώρα απολύσεων, απαξιώνει το συνδικαλισμό και περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία.