Μεγάλες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα – “Γαλάζια” πολιτικά δολώματα
31/08/2019Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του κατάφεραν, κυριαρχώντας στα ΜΜΕ, να δημιουργήσουν στην κοινωνία την εντύπωση ότι αυτοί μπορούν να εγγυηθούν καλύτερα την ανάπτυξη, δημιουργώντας ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, αποτελεσματικό, αξιοκρατικό και χωρίς πολλούς-πολλούς φόρους. Ευσεβείς πόθοι, ή καλύτερα πολιτικά δολώματα. Και η πραγματικότητα αποκαλύπτει τις υπερβολές και τα ψεύδη.
Υπερβολές για εγγυημένη εκτίναξη της ανάπτυξης στο 4%. Και η μείωση των φόρων, υποτίθεται πως ήταν ένα από τα κρίσιμα εργαλεία για την επίτευξη του στόχου. Πλην όμως η υπάρχουσα φορολογία, ήταν και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υποχρέωση για τα πλεονάσματα που θεωρούνται απαραίτητη προϋπόθεση για την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις. Έτσι, άλλωστε, κατάφερε να βγει από τα μνημόνια και να επαναφέρει την οικονομία σε μια εγγυημένη κανονικότητα.
Πώς, λοιπόν, υπόσχεσαι πράγματα, που ακόμα και στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν εξαρτώνται μόνο από σένα; Παρακολουθείς τι γίνεται στην Βρετανία; Έχεις –για παράδειγμα– μελετήσει άραγε το κόστος από τη μείωση του βρετανικού τουριστικού ρεύματος, το οποίο προσφέρει περίπου 2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία σε ετήσια βάση; Γνωρίζεις το μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών στη Βρετανία και τι θα συμβεί με άτακτο Brexit;
Έχεις κάνει σενάρια για τις αντίστοιχες συνέπειες στις εμπορικές σχέσεις με τη Γερμανία, η οικονομία της οποίας εισέρχεται σε αβέβαιο κύκλο ύφεσης; Έχεις λόγο και ρόλο στα Βαλκάνια για να θεωρηθείς χώρα βάσης για επενδύσεις με εξωστρεφή προσανατολισμό στην βαλκανική οντότητα των 75 εκατομμυρίων ανθρώπων; Και επειδή δεν έχεις εσύ, δεν σημαίνει πως οι επενδυτές, τους οποίους προσκαλείς κάθε μέρα να έλθουν στη χώρα, δεν μελετούν τις συνθήκες, τα περιθώρια ασφάλειας και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν.
Προηγούνται οι χορηγοί και τα πολιτικά δολώματα
Ποιο, άλλωστε, είναι το δείγμα γραφής της νέας αναπτυξιακής αντίληψης; Η πλήρης ικανοποίηση των απαιτήσεων των μεγάλων χορηγών του κόμματος σου που επένδυσαν στη νίκη σου για να κερδίσουν, με κανόνες που αυτοί θα ορίζουν και εσύ θα αποδεχτείς. Κραυγαλέα περίπτωση η κυβερνητική υποταγή στις απαιτήσεις του ομίλου Λάτση στο Ελληνικό και εκτεθειμένος ο κ. Μητσοτάκης που υποσχέθηκε ότι στην πρώτη εβδομάδα της διακυβέρνησής του, θα μπουν οι μπουλντόζες και θα ξεκινήσει το έργο! Επιπολαιότητες.
Γιατί απαξιώνεις την μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας, την ΔΕΗ, λέγοντας ότι δεν αξίζει φράγκο, τη στιγμή που έχεις πρόθεση να την πουλήσεις; Και υποτίθεται για το δημόσιο συμφέρον θέλεις να πιάσει την καλύτερη δυνατή τιμή; Και σαν να μην έφτανε αυτό, βιάζεσαι να αυξήσεις τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για να μην θεωρηθεί κακός και άπληστος ο επενδυτής σου, που θέλει να τα βρει όλα έτοιμα!
Ποιο τελικά είναι το μήνυμα σου; Ότι όποιος ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην Ελλάδα πρέπει να περάσει πρώτα από τον πάγκο του Μαξίμου; Τώρα τα πάντα ελέγχονται από εκεί και όλοι οι ανεξάρτητοι ελεγκτικοί των κανόνων φορείς, είναι απόλυτα ελεγχόμενοι με τοποθετήσεις στελεχών, αφοσιωμένων και υπάκουων στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Ποιο είναι το αναπτυξιακό όραμα τέλος πάντων; Ποιες είναι οι κινήσεις για στροφή στη νέα οικονομία των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και αγαθών; Πού είναι ο σχεδιασμός για συνθήκες επιστροφής του ξενιτεμένου επιστημονικού δυναμικού, το οποίο θα στηρίξει την προσπάθεια να γίνει η χώρα πρωταγωνιστής των εξελίξεων;
Κι αν ο Τραμπ το παίξει Νέρωνας…
Το 2020 θα είναι μια δύσκολη χρονιά με πολλές αγωνίες. Αν ο επικίνδυνος Αμερικανός πρόεδρος, που έχει καταργήσει μόνος του όλες τις διεθνείς συμφωνίες, με τις οποίες λειτουργούσε και αναπτυσσόταν η παγκόσμια οικονομία, χρειαστεί, για να κερδίσει τις εκλογές, να κλιμακώσει τον παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο; Αν επιλέξει να γίνει Νέρωνας, ποιος ξέρει τι θα συμβεί και τι συνέπειες θα έχει;
Ας σοβαρευτούμε και κυρίως ας σοβαρευτεί η κυβέρνησή μας. Με επιδείξεις αυταρχισμού, ρεβανσισμού και μισαλλοδοξίας, με ιδέες για την επανίδρυση των ταγμάτων εθνοφυλακής, δεν αντιμετωπίζονται κρίσεις που έχουν εθνική διάσταση.