ΘΕΜΑ

Μετά τη φορολογική λαίλαπα έπιασε τον Μητσοτάκη ο πόνος για τη μεσαία τάξη!

Μετά τη φορολογική λαίλαπα έπιασε τον Μητσοτάκη ο πόνος για τη μεσαία τάξη!
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Προεκλογικές ημέρες του 2019 και του 2023 με την κυκλοφορία νέων “γαλάζιων” φορολογικών σεναρίων υπέρ της μεσαίας τάξης για αλλαγή της φορολογικής κλίμακας και “ξεμπάζωμα”, ύστερα από 45 χρόνια, της τιμαριθμοποίησής της, ενώ ακόμα δεν έχουν όλα αυτά που είχε υποσχεθεί ή που κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για» τα … υπερπλεονάσματα που κάνουν κακό στη μεσαία τάξη», αλλά σήμερα συνεχώς καμαρώνει για το μέγα δημοσιονομικό του επίτευγμα του εικονικού μάλιστα θηριώδους πρωτογενούς πλεονάσματος των 11,4 δις. ευρώ, έναντι επτά δισ. ευρώ του ΣΥΡΙΖΑ!

Προεκλογικές ημέρες του Ιουνίου του 2019 και του Απριλίου του 2023 μού θύμισαν τα νέα «γαλάζια» φορολογικά σενάρια, τα οποία διασκορπίζονται αταλαιπώρως και αβασανίστως, όπως έλεγε ο Θουκυδίδης, σχεδόν με τα ίδια σχεδόν κείμενα σε μερικές εφημερίδες και ιστοσελίδες  υπέρ  της  λεηλατούμενης φορολογικά και εισοδηματικά επί 45 χρόνια μεσαίας τάξης, την οποία, ως πεσούσαν δρυν, πας  πολιτικός ανήρ Έλλην εμπαίζων ξυλεύεται, κυρίως προεκλογικώς, για ψηφοθηρικούς λόγους!

Διάβασα, λοιπόν,  ότι, από το 2026, όπως θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  εν όψει… ΔΕΘ ή, καλύτερα, εν όψει … κάλπης (ακόμα δεν έχει εφαρμόσει όσα είχε εξαγγείλει το 2019 και το 2023!) για τη νέα φορολογική πολιτική, η οποία, όπως τονίζεται στα ίδια παραπάνω κείμενα, «θα αλλάζει  αυτή τη φορά, με ξεκάθαρη στόχευση τη μεσαία τάξη και τις οικογένειες με σταθερό εισόδημα». 

Σημειώνω ότι αυτή τη φορά αυτές οι νέες “εξαγγελίες” δεν αφορούν τις γνωστές επί δεκαετίες εξαγγελίες για αύξηση των αφορολόγητων ποσών ή τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή τη μείωση των φορολογικών συντελεστών ή την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος ή την  κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης κι άλλα  τέτοια ηχηρά δημαγωγικά. Αυτή τη φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεστράτευσε και την αλλαγή τάχα της φορολογικής κλίμακας και τη γνωστή, αλήστου μνήμης, εξαγγελθείσα από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου το 1980, η οποία για πρώτη και τελευταία νομοθετήθηκε και εφαρμόστηκε άπαξ το 1981 και η οποία από τότε είναι κι αυτή “μπαζωμένη”. 

Αλλά, για τα δεινά  τα οποία υπέστη και υφίσταται τα τελευταία 45 χρόνια η οικονομία, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, τα νοικοκυριά με παιδιά από την απίστευτη σε φορομπηχτισμό έμπνευση ανορθολογική δομή της φορολογικής κλίμακας χωρίς την τιμαριθμοποίησή της, θα σας ενημερώσω με ένα ολόκληρο χρονικό στην  επόμενη ανάλυση. Απλως, προκαταβολικά αναφέρω ότι η ορθολογική δομή της φορολογικής κλίμακας και η τιμαριθμοποιησή της αποτελούν τα  δύο και ίσως μοναδικά στοιχεία μιας πραγματικής μεταρρύθμισης, η οποία εξουδετερώνει  τον μόνιμο εν Ελλάδι «κεκρυμμένον πληθωριστικόν φόρον», μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση, εμπεδώνει την κοινωνική δικαιοσύνη, εξασφαλίζει πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και έχει σημαντικά ευνοϊκά αποτελέσματα στην οικονομία (ανάπτυξη, αποταμίευση, μείωση του κόστους εργασίας από υψηλές ονομαστικές αυξήσεις των αμοιβών).

Μητσοτάκης: Τι έλεγε παλαιότερα για την μεσαία τάξη

Και διερωτήθηκα: Να τα πιστέψουμε πάλι όλα αυτά, τα οποία έλεγε το 2019, για παράδειγμα, και των με άρθρα μου στην εφημερίδα “Τα Νέα”, όπως θα διαπιστώσετε ρίχνοντας μια ματιά στον παρατιθέμενο πίνακα, είχα προβλέψει την παταγώδη αποτυχία; Διότι κι όσα από αυτά που εξήγγειλε προεκλογικά το 2019 και το 2023 υλοποίησε, είχαν αντίθετα αποτελέσματα για τους φορολογούμενους, τη μεσαία τάξη, την οικογένεια, καταρρίπτοντάς μάλιστα και όλα σχεδόν τα αρνητικά ρεκόρ που κληρονόμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ! 

Κατ’ αρχάς, παραθέτω  μερικούς φορολογικούς βασικούς “άξονες του σχεδίου” της ΝΔ, που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τότε) σε ειδική εκδήλωση στον ελληνικό Κόσμο εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου:

  • Μείωση φόρων για όλους τους πολίτες, με εισαγωγικό συντελεστή από 22% σε 9% για εισόδημα έως 10.000 και σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Μείωση των εισφορών από 20% σε 15%.
  • Στο τέλος της τετραετίας θα εφαρμοστούν δύο συντελεστές ΦΠΑ (11% και 22%).
  • «Η ΝΔ στηρίζει τη μεσαία τάξη με την κατάργηση της πολιτικής των υπερπλεονασμάτων που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να μοιράζει μετά επιδόματα», έλεγε!
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% στη διετία!
  • Η στήριξη των νέων οικογενειών είναι απόλυτη προτεραιότητα για τη ΝΔ, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανακοίνωσε διάφορα μέτρα!
  • Η καλύτερη πολιτική κατά της φτώχειας είναι οι δουλειές και όχι τα επιδόματα.

Επίσης, κατά τη παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ τον Απρίλιο του 2023  ο Κυριάκος Μητσοτάκης (πρωθυπουργός τότε) υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1.Αφορολόγητο όριο. Αύξηση από 1η Ιανουαρίου 2025 (από εφέτος για του χρόνου δηλαδή!) του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά.

  1. Τέλος επιτηδεύματος. Σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025 (από εφέτος δηλαδή!), 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027. 
  2. 3. Αγρότες. Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αύξηση του αριθμού των κατ’ επάγγελμα νέων αγροτών κατά 60.000 μέχρι το 2027.
  3. Εισφορές. Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους έως το 2027. Ωστόσο, στην ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ το 2024 (πριν από ένα περίπου χρόνο δηλαδή) ανακοίνωσε ότι από 1/1/2025  (από εφέτος δηλαδή) οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών προς τον ΕΦΚΑ θα μειωθούν κατά 0,5 μονάδες και ισόποσα θα μειωθούν και οι εισφορές που καταβάλλει ο εργοδότης.
  4. Τεκμήρια. Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025 (από εφέτος δηλαδή!).

Συμφορά για τη μεσαία τάξη ακόμα κι από αυτά που υλοποίησε!

Μολονότι, η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) διαψεύδει με τις οδυνηρές διαπιστώσεις της  το  αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για αύξηση εισοδήματος, μείωση φόρων και φορολογική ελάφρυνση των οικογενειών με παιδιά μετά το 2019, θέλω να σας παρακαλέσω να ρίξουμε μαζί μια ματιά στα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, από τα οποία προκύπτει ότι δεν υλοποίησε όλα όσα είχε υποσχεθεί και κατά τις δύο παραπάνω προεκλογικές περιόδους, αλλά και με όσα εφάρμοσε επαύξησε τη φορολογική επιβάρυνση καταρρίπτοντας μάλιστα πολλά αρνητικά ρεκόρ απ’ αυτά που κληρονόμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019, όπως προανέφερα. Ειδικότερα:

Μείωση τάχα του μη μισθολογικού κόστους με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών: Από το 2020 έως 2022 έγιναν τρεις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, με την τέταρτη το 2025. Την περίοδο 2020-2022 οι ασφαλιστικές  εισφορές μειώθηκαν κατά 1,38% (από 15,75% το 2019 σε 13,87 το 2022). Κι ενώ ο στόχος ήταν η μείωση του μη μισθολογικού κόστους ή της «φορολογικής σφήνας», όπως λέγεται επιστημονικώς το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών και φόρων που βαρύνουν εργαζόμενους και εργοδότες, η μεταβολή σε σχέση  με το 2019 είναι μόνο 1,1 μονάδες, ενώ η αφαίμαξη του ελληνικού νοικοκυριού και ιδιαίτερα με παιδιά είναι σημαντικά αγριότερη σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που είναι 34,8%!

Για τις οικογένειες με δύο παιδιά και δύο εργαζόμενους, όπου ο ένας λαμβάνει τον μέσο μισθό και ο άλλος το 67% του μέσου μισθού, η “φορολογική σφήνα” ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι το 2024 διαμορφώθηκε στο 37,5% έναντι 29,5% που είναι ο μέσος όρος των χωρών του διεθνούς οργανισμού.

Μείωση τάχα του ΕΝΦΙΑ κατά 30% τη διετία 2020-2021: Ενώ έπρεπε να είχε μειωθεί κατά 810 εκατ. ευρώ, μειώθηκε μόνο κατά 100 εκατ. ευρώ (από 2,7 δις. ευρώ το 2019 σε 2,6 δις. ευρώ το 2021!

-Αντί μείωσης, εφιαλτική  αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης:  Με όποιους δείκτες κι αν μετρήσουμε τη φορολογική επιβάρυνση (σύνολο φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ, σχέση έμμεσων και άμεσων φόρων, συμμετοχή μισθωτών και συνταξιούχων στον συνολικό φόροι, σχέση μεταβολής των φόρων και μεταβολής ονομαστικού ΑΕΠ, που μετρά τον φορομπηχτισμό κλπ) όλοι σχεδόν παρουσιάζουν σοβαρή επιδείνωση και μάλιστα όλοι να καταρρίπτουν τα αρνητικά ρεκόρ του 2019!

-Κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερπλεονάσματα και για το κακό που κάνουν στη μεσαία τάξη και καμαρώνει που κάνει τώρα τα ίδια και χειρότερα: «Η ΝΔ στηρίζει τη μεσαία τάξη με την κατάργηση της πολιτικής των υπερπλεονασμάτων που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να μοιράζει μετά επιδόματα», έλεγε! Κι όμως, συνεχώς  με περισσή έπαρση αναφέρεται  στη μεγάλη δημοσιονομική επιτυχία  της επίτευξης  του θηριώδους πρωτογενούς πλεονάσματος … 11,4 δις. ευρώ το 2024, το οποίο μάλιστα είναι και εικονικό, αφού δεν πληρώνει κρατικά φέσια  άνω των τριών δις. ευρώ. Και κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ  που το 2019 είχε πρωτογενές πλεόνασμα … 7 δισ. ευρώ!

-Μόνο 11% και 22% οι συντελεστές ΦΠΑ, αλλά! Οι δύο μόνο συντελεστές ΦΠΑ παραμένουν οι εξής… τρεις: 6%, 13% και 24%, οι οποίοι παρατάθηκαν έως το 2023 (και παραμένουν και σήμερα), σύμφωνα με ανακοίνωση του τότε υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ενώ είχε υποσχεθεί ότι στο τέλος 2023 θα  περιορίζονταν σε δύο (11% και 22%).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx