ΑΠΟΨΗ

Μετά την εκλογική συντριβή ήρθε και ο εσωκομματικός κόλαφος

Μετά την εκλογική συντριβή ήρθε και ο εσωκομματικός κόλαφος, Μελέτης Μελετόπουλος

Η πρώτη ανοιχτή αμφισβήτηση για την κυβέρνηση της ΝΔ ήρθε αμέσως μετά την συντριβή της στις ευρωεκλογές, όπου έλαβε την ψήφο του 28% των ψηφισάντων ή αλλιώς του 12% των εχόντων δικαίωμα ψήφου. Στην κοινοβουλευτική ομάδα, 32 βουλευτές αμφισβήτησαν ευθέως το σημερινό πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του.

Η απώλεια ενός εκατομμυρίου ψήφων, η τεράστια αποχή και η μαζική πλέον διαρροή ψηφοφόρων προς ταυτοτικά Κεντροδεξιά κόμματα προαναγγέλλει συντριβή στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, με βασική προοπτική τον κατακερματισμό της άλλοτε ποτέ κραταιάς Κεντροδεξιάς παράταξης σε πολλά κόμματα και την συρρίκνωση της ΝΔ σε μικρομεσαίο κόμμα.

Αν μάλιστα η ΝΔ παραμείνει εμμονικά προσκολλημένη στην πολυπολιτισμική, αντινατιβιστική και δικαιωματιστική της ατζέντα, σύντομα θα εξελιχθεί σε κεντροαριστερό κομματίδιο τύπου “Ποτάμι”, ενώ θα γιγαντωθούν τα Δεξιά ταυτοτικά κόμματα, διότι οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι θα αναζητήσουν αλλού πολιτική έκφραση. Βασική διαχωριστική γραμμή θα είναι η εθνική ταυτότητα, όπως οι διεθνείς εξελίξεις με σαφήνεια υποδεικνύουν.

Η συντριβή

Ασφαλώς και το παραδοσιακό κατεστημένο της ευρείας Κεντροδεξιάς δεν πρόκειται να αφήσει την ιστορική παράταξη -που επιβίωσε χρεωκοπίας και μνημονίων- να αποσυντεθεί εις τα εξ ών συνετέθη, από μία ιδεολογικά ιδιόρρυθμη ομάδα εγκατεστημένων στο Μαξίμου πρώην στελεχών κεντροαριστερών κομμάτων.

Έτσι ακολούθησε ο πραγματικός κόλαφος της εκδήλωσης της 1ης Ιουλίου στο Πολεμικό Μουσείο, όπου ο διευθυντής της σοβαρότερης κεντροδεξιάς εφημερίδας Μανώλης Κοττάκης και οι δύο πρώην ηγέτες της Κεντροδεξιάς παράταξης και πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς αποδόμησαν συνολικά και πειστικότατα την εσωτερική και εξωτερική πολιτική του διαδόχου τους με βαρύτατους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Το κυριότερο είναι, ότι στην εκδήλωση υπήρξε πρωτοφανής κοσμοσυρροή, μέγα πλήθος και μέγα πάθος, που δεν έχει ούτε κατά προσέγγιση εισπράξει από τον κόσμο η σημερινή κυβέρνηση.

Τι φέρνει η εκλογική κατάρρευση

Όλα αυτά κατέδειξαν την πλήρη πολιτική και κομματική απονομιμοποίηση της κυβέρνησης. Πολιτικά απονομιμοποιήθηκε λόγω των ευρωεκλογών. Κομματικά απονομιμοποιήθηκε από την αποδόμησή της από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, που εκφράζουν το μεγαλύτερο μέρος της κομματικής βάσης.

Ασφαλώς και δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να αντιπαρέλθει έτσι απλά το γεγονός με τον αστείο χαρακτηρισμό ότι “δε σχολιάζει δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών”. Ούτε φυσικά και είναι σε θέση να διαγράψει δύο πρώην πρωθυπουργούς, διότι έτσι η σημερινή ηγεσία θα έθετε αυτομάτως τον ίδιο της τον εαυτό εκτός παράταξης. Εξ άλλου, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει την ευχέρεια να εγκαταλείψει την πολυπολιτισμική, δικαιωματιστική, αντινατιβιστική της ατζέντα για να προσεγγίσει τον μέσο κεντροδεξιό ψηφοφόρο και να επαναπατρίσει απέχοντες και μεταναστεύσαντες σε άλλα κόμματα.

Τέλος, είναι εξαιρετικά δύσκολο, μετά από αυτές τις σεισμικές εξελίξεις, η κυβέρνηση να παραμείνει στην εξουσία σα να μην συμβαίνει τίποτα. Επομένως, είτε η ΝΔ θα οδηγηθεί σε εσωκομματική κρίση και αλλαγή ηγεσίας με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να εμφανισθεί στις επόμενες εκλογές με ηγεσία που θα είναι σε θέση να επανασυσπειρώσει την παράταξη και να κερδίσει με ευρεία πλειοψηφία, είτε ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει άμεσα πρόωρες εκλογές. Οπότε εάν μεν κερδίσει με απόλυτη πλειοψηφία αίρεται πάσα αμφισβήτηση. Εάν δε ηττηθεί, τότε αποχωρεί και το κόμμα αλλάζει σελίδα. Μόνον που στο δεύτερο σενάριο θα έχει χαθεί και η εξουσία και η πολιτική σταθερότητα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι