Μετά το “επιτελικό κράτος” κόντρα για άσυλο και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δώδεκα μίλια στο Ιόνιο ο Μητσοτάκης – Απειλές Ερντογάν και τουρκικά νταηλίκια, slpress

Ανεβαίνει και σήμερα το θερμόμετρο στη Βουλή στην συζήτηση του λεγόμενου διυπουργικού νομοσχεδίου, το οποίο ρυθμίζει μια σειρά θεμάτων, πιστοποιώντας παραλλήλως την αλλαγή πολιτικής στη χώρα. Αιχμή της αντιπαράθεσης κυβέρνησης αντιπολίτευσης οι διατάξεις για την κυβερνησιμότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το πανεπιστημιακό άσυλο και τον ορισμό, με αναδρομική ισχύ, ασυμβίβαστου για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου.

Για αυτά τα τρία ζητήματα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση θέμα αντισυνταγματικότητας, η οποία τελικά απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία και η συζήτηση επί του νομοσχεδίου συνεχίζεται κανονικά στην Ολομέλεια. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απέρριψε κατηγορηματικά την ένσταση αντισυνταγματικότητας για το πανεπιστημιακό άσυλο, εστιάζοντας κυρίως σε δύο σημεία:

Πρώτον, στο ότι η προστατευόμενη από το Σύνταγμα ακαδημαϊκή ελευθερία δεν κατοχυρώνεται σήμερα, εξαιτίας «έκνομων ενεργειών εντός των χώρων των πανεπιστημίων» και δεύτερον στο ότι «το ακαδημαϊκό άσυλο είναι πλέγμα θεσμικών εγγυήσεων που δεν κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα ρητά συν ότι τα κρατικά όργανα οφείλουν και έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν τα συνταγματικά δικαιώματα του κράτους δικαίου».

Αντιθέτως, υπεραμυνόμενος του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μίλησε για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και στα τρία επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου. Ειδικά μάλιστα για το άσυλο ανέφερε ότι πρόκειται για αντισυνταγματική κατάργηση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων. Την απόσυρση της «προκλητικής διάταξης για το άσυλο» ζήτησε και ο εκπρόσωπος της ΚΟ του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, προαναγγέλλοντας ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Στην πυρά η απλή αναλογική

Τις προωθούμενες ρυθμίσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπεραμύνθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος απέρριψε με την σειρά του την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις συγκεκριμένες διατάξεις. «Δεν κάνουμε απολύτως τίποτα άλλο από το να δώσουμε τα εργαλεία σε αυτόν που εξέλεξε ο λαός για να ασκήσει την πολιτική του και να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία των δήμων» είπε, χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η εμπειρία του τελευταίου μήνα μας δείχνει ότι έχουμε εισέλθει σε μια πάρα πολύ σκοτεινή περίοδο θεσμικής παρακμής» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος γενικά στο δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης. Ειδικά για τις προωθούμενες αλλαγές στην διακυβέρνηση των ΟΤΑ ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μετατρέπει τους όρους συγκρότησης των δημοτικών συμβουλίων εκβιάζοντας μια νέα κατάσταση, παρά την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία». Έκανε επίσης λόγο για παραβίαση θεμελιωδών συνταγματικών διατάξεων σχετικά με «την ισότητα της ψήφου και την αρχή της αναλογικότητας».

Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας των άρθρων για τις ρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας επίσης για ωμές παρεμβάσεις και αλλοίωση της πρόσφατης λαϊκής ετυμηγορίας. Διαφώνησε πάντως με την ένσταση αντισυνταγματικότητας για το άσυλο, αλλά και για το ασυμβίβαστο που ορίζεται για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος τάχθηκε κατά και των τριών ενστάσεων αντισυνταγματικότητας, υποστηρίζοντας ότι «είναι εξόχως πολιτικά και όχι νομικά τα ζητήματα που τέθηκαν». Ο ίδιος ζήτησε παραλλήλως την συγκρότησης Συνταγματικού Δικαστηρίου. Διαφοροποιημένη ήταν και η στάση του ΚΚΕ, σε σχέση με την μαχητική απόρριψη της κατάργησης του ασύλου. Ο κ. Καραθανασόπουλος, σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο ενστάσεις, κατηγόρησε την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουν κάνει κουρέλι το αστικό δίκαιο που υπερασπίζονται. Αντιθέτως με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνητικές ρυθμίσεις αποτελούν συνταγματική παραβίαση δημοκρατικών αρχών.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή τον εκλογικό νόμο, εξαπέλυσε και ο  υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, υποστηρίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση καθιέρωσε την απλή αναλογική για να οδηγήσει τα πράγματα «σε χαοτικές καταστάσεις». Απαντώντας μάλιστα στον Παύλο Πολάκη, ο οποίος είχε υποστηρίξει νωρίτερα ότι το δίλημμα είναι «κυβερνησιμότητα ή δημοκρατία», τασσόμενος βεβαίως υπέρ της δεύτερης, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «το δίλημμα είναι κυβερνησιμότητα ή διάλυση των ΟΤΑ». Κατηγόρησε τέλος τον ΣΥΡΙΖΑ για ιδεοληψίες ακόμη και στο θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων!

Σε ό,τι αφορά τέλος την διάταξη που οδηγεί σε παραίτηση την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, η αξιωματική αντιπολίτευση την χαρακτηρίζει «αντισυνταγματική και εξόφθαλμα φωτογραφική». Πηγές του Μαξίμου αναφέρουν, ωστόσο, ότι «αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την αμεροληψία και την πλήρη ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Και αυτό ακριβώς θα κάνει». Επικαλούνται μάλιστα παλαιότερες δηλώσεις της κ. Θάνου σχετικά με το ασυμβίβαστο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι