Μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ προωθεί ο Κασσελάκης
04/09/2024Με την πρόταση για την αλλαγή του ονόματος και της οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει τον εσωτερικό διάλογο, ενόψει της κρίσιμης για την επόμενη ημέρα του κόμματος, συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου.
Σε μία ακόμη οβιδιακή του μεταμόρφωση ο Στέφανος Κασσελάκης ενώ μέχρι πριν από περίπου δύο μήνες διαβεβαίωνε δημοσίως σε συνέντευξη του στο “ΑΤΤΙΚΑ TV” ότι δεν θα αλλάξει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, «σεβόμενος τους αγώνες που συμβολίζει και τους ανθρώπους που έδωσαν το αίμα τους», χθες πρότεινε αιφνιδιαστικά στην επιτροπή καταστατικού του κόμματος, την αλλαγή της ονομασίας σε Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς. Παράλληλα κατέθεσε προτάσεις που αλλάζουν την μορφή και την δομή και ακολούθως τον τρόπο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα “απόλυτα αρχηγοκεντρικό” κόμμα, τουλάχιστον σύμφωνα με τους επικριτές του.
Στην πρώτη διαρροή οι συνεργάτες του έκαναν λόγο για “πρόταση του προέδρου”. Όσο περνούσε η ώρα και κλιμακώνονταν οι αντιδράσεις η πρόταση έγινε «ιδέες που κατέθεσε ο πρόεδρος και οι οποίες θα συζητηθούν στην επιτροπή καταστατικού», αφήνοντας έτσι περιθώριο υπαναχώρησης. Οι περί τον πρόεδρο λένε ότι με την πρόταση ο Στέφανος Κασσελάκης «υλοποιεί την υπόσχεση που έχει δώσει και αντίστοιχα την προσδοκία από τα μέλη που συμπυκνώνεται στο “άλλαξέ τα όλα”».
Οι διαφωνούντες αντίθετα υποστηρίζουν ότι «διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να δημιούργησε ένα ΙΧ κόμμα». Με την πρότασή του αυξάνει τις εξουσίες και την ελευθερία δράσης του προέδρου σε βάρος τα καθοδηγητικών οργάνων, εάν δεν τα καταργεί πλήρως, στο όνομα της διακηρυγμένης «αδιαμεσολάβητης σχέσης του αρχηγού με τα κομματικά μέλη που θεωρητικά ενισχύονται». Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ίδιος και είναι αμφίβολο εάν θα είναι αριστερό κόμμα.
Με την παρέμβασή του ο Στέφανος Κασσελάκης αλλάζει την εσωκομματική ατζέντα ενόψει της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου. Επιχειρεί να μεταφέρει το επίκεντρο από την κριτική στις προσωπικές του ενέργειες και στον τρόπο άσκησης της ηγεσίας – και ακολούθως στο 15% των ευρωεκλογών και την τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις – στις “αναγκαίες” για ένα σημαντικό τμήμα της κομματικής βάσης αλλαγές. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του πρόκειται για αλλαγές που θα επιτρέψουν στο κόμμα να βγει από την παρατεταμένη εσωστρέφεια που προκαλούν παράγοντες και φράξιες που έχουν προσωπικές φιλοδοξίες, στοχεύσεις και απωθημένα και να επιτελέσει τον ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση και εναλλακτική λύση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο ελιγμός Παππά και οι “87”
Με έναν άλλο ελιγμό που λέγεται ότι εμπνεύστηκε ο νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς, ο Στέφανος Κασσελάκης επανέφερε τον διαγραφέντα Παύλο Πολάκη. Είναι πλέον ερώτημα εάν ο Παύλος Πολάκης επιμείνει στην θέση του ότι “ο Στέφανος Κασσελάκης δεν κάνει για αρχηγός” και καταθέσει πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή ή περιοριστεί στην σκληρή πολιτική κριτική στην ηγεσία. Η πρώτη του δήλωση μετά την ανακοίνωση της επανένταξής του στην ΚΟ ήταν διφορούμενη αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.
Κατηγορηματικά αντίθετοι στην πρόταση Κασσελάκη για τις αλλαγές στο κόμμα είναι οι “87”. Στέλεχος της ομάδας έλεγε απερίφραστα: “διαλύει στον ΣΥΡΙΖΑ”. Οι “87” επιμένουν ότι με δεδομένη την αμφισβήτηση στο πρόσωπό του ο Στέφανος Κασσελάκης θα έπρεπε μόνος του να αποφασίσει την προσφυγή στην βάση για την επιβεβαίωση της ηγεσίας του, ώστε να μην χρειαστεί πρόταση μομφής. Είναι ο μόνος τρόπος, λένε, για να μπει οριστικά τέλος στην εσωστρέφεια.
Κατά την άποψη τους οι αλλαγές που προτείνει ο πρόεδρος ενισχύει το δικό τους επιχείρημα. “Τέτοιες αλλαγές που διαλύουν το κόμμα με τη μορφή που έχει θα πρέπει να περάσουν από την βάση και να συνδυαστούν με την εκλογή προέδρου”, λένε. Ο συνολικός διάλογος για την φυσιογνωμία του κόμματος και την ηγεσία που δεν έγινε στην περυσινή εκλογή θα πρέπει να γίνει τώρα, προσθέτουν, ώστε να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.
ΣΥΡΙΖΑ: Το πρόβλημα των τριών σωμάτων
Τρία σώματα σε τροχιά, που έλκονται και απωθούνται μεταξύ τους, στην φυσική είναι αδύνατο να προβλεφθεί η κίνηση τους. Παρομοίως θα λέγαμε ισχύει και στην πολιτική. Όσο οι “Κασσελίστας”, οι “Πολακίστας” και οι “87” είναι σε αμοιβαίες σχέσεις το πώς θα κινηθούν είναι αμφίβολο. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες οι “87” συγκεντρώνουν υπογραφές σε ένα κείμενο αμφισβήτησης του Κασσελάκη. Εκτιμάται ότι εάν προστεθεί και η μικρότερη ομάδα του Παύλου Πολάκη τότε υπάρχει η πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή.
Μόνο που ο Παύλος Πολάκης και οι “87” είναι μεταξύ τους εχθροί. Πιθανή επικράτηση σε μία μελλοντική αναμέτρηση περί την ηγεσία ενός υποψηφίου των “87” – που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει – θα ανοίξει οριστικά την πόρτα της εξόδου για τον Παύλο Πολάκη. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή μία ηρωική έξοδος είναι επιδίωξη του ίδιου του Κρητικού βουλευτή. Εάν πάλι επανεκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αμφίβολο εάν οι “87” παραμείνουν στο κόμμα. Εάν όμως αποχωρήσουν και μαζί και οι βουλευτές που διαθέτουν, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τρίτο κόμμα όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις αλλά και στην Βουλή και θα χάσει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ορισμένοι βάζουν στην όλη συνάρτηση και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο μεν Κασσελάκης θεωρεί ότι με την στάση του υποθάλπει την εσωστρέφεια και τον προκαλεί να πάρει θέση δημοσίως. Άλλοι καλοπροαίρετα του ζητούν επίσης να παρέμβει. Είτε με τον Αλέξη Τσίπρα στο κάδρο είτε χωρίς, η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει γόρδιο δεσμό. Και ως γνωστόν ότι δεν λύεται κόπτεται. Μόνο που ο Κασσελάκης μετά τις ευρωεκλογές δεν θυμίζει Αλέξανδρο.