Μεταναστευτικό: Η έκκληση Χρυσοχοΐδη και τα τρία κυβερνητικά μέτρα
07/11/2019Είναι πια εμφανές ότι το βάρος του μεταναστευτικού λυγίζει την κυβέρνηση, διχάζει τα κόμματα και δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας. Τίποτα από αυτά δεν θέλησε να υποβαθμίσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στις Βρυξέλλες. «Έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης» χαρακτήρισε τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές στα νησιά του Αιγαίου, επιλέγοντας να μην “χρυσώσει το χάπι”.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απηύθυνε έκκληση, προκειμένου οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν δράση για την κοινή αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, ιδιαίτερα του ζητήματος των ασυνόδευτων ανηλίκων. Έφτασαν τα 4.000 και όπως υπογράμμισε, οι συνθήκες που φιλοξενούνται «δεν τιμούν την Ευρώπη». Με αφορμή τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση σε προηγούμενη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έκανε λόγο για «κυνική ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης στο προσφυγικό».
Στις Βρυξέλλες συζητήθηκε και η κατάσταση των Σύριων προσφύγων στην Τουρκία και τα αποτελέσματα της χρηματοδότησης της τουρκικής κυβέρνησης από την ΕΕ. Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσαν τα μέλη των Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη γενικότερη εφαρμογή της συμφωνίας του Μαρτίου 2016 και την υποτιθέμενη παύση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ευρώπη.
Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει το σχέδιο της “δίκαιης κατανομής” σε ολόκληρη τη χώρα όσων μεταφέρονται από τα νησιά, με βασικό όρο να μην ξεπερνούν το 1% του πληθυσμού της κάθε περιφέρειας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το χαρακτήρισε «ξεκάθαρη εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη». Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης Γιώργου Κουμουτσάκου και του υφυπουργού Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, αποφασίστηκε να μεταφερθούν ακόμα 4.000 άτομα από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Οι Έλληνες θα βάλουν πλάτη
Πρόκειται για άτομα που φέρουν ένα συγκεκριμένο προφίλ, το οποίο επίσης στελέχη της κυβέρνησης περιγράφουν ως «προσφυγικό». Από την άλλη, ο Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση πως «όλοι οι Έλληνες θα βάλουν πλάτη να στηρίξουν τους ακρίτες μας στα νησιά».
Βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, πάντως, είναι πρώτον η ενίσχυση των υποδομών και των υπηρεσιών στις τοπικές κοινωνίες που θα υποδεχτούν πρόσφυγες-μετανάστες, δεύτερον η δημιουργία κλειστού τύπου στρατοπέδων και τρίτον η επιστροφή στην Τουρκία 10.000 μεταναστών έως το τέλος του 2020.
Η ενδοκυβερνητική συζήτηση θα συνεχιστεί είτε το Σαββατοκύριακο είτε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Με αγωνία περιμένουν τα αποτελέσματά της οι βουλευτές της ΝΔ που εκλέγονται στην περιφέρεια, καθώς θα πρέπει να ισορροπήσουν ανάμεσα στην κυβερνητική γραμμή και στη βούληση των ψηφοφόρων τους.
Εν μέσω όλων αυτών συνεχίζεται ο θόρυβος για την αντιπαράθεση Γιαννούλη-Κυρανάκη σχετικά με το μπάρμπεκιου. Το ζήτημα αυτό προκάλεσε και ρήγμα στο εσωτερικό της ΝΔ. Η Ντόρα Μπακογιάννη άφησε αιχμές για την αντίδραση του Κωνσταντίνου Κυρανάκη. Ο Χρήστος Γιαννούλης σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε ότι «δεν πρόκειται να φοβηθώ ή να σταματήσω τον φασίστα να τον λέω φασίστα, τον σκοταδόψυχο σκοταδόψυχο και τον σαδιστή σαδιστή».