Μεταναστευτικό: Μετατρέποντας την αχίλλειο πτέρνα σε Δούρειο Ίππο

Ροζάκης Μανώλης
2529
Μεταναστευτικό – Μετατρέποντας την αχίλλειο πτέρνα σε Δούρειο Ίππο

Γιατί γίνονται τόσα απανωτά στρατηγικά λάθη από την κυβέρνηση; Από άγνοια, ατολμία, αλαζονεία ή τελικά από μια εγγενή αδυναμία στη χάραξη μιας συνεκτικής εθνικής στρατηγικής για το μεταναστευτικό; Είναι, όμως, τελικά εφικτό να αντιστρέψουμε αυτήν την κατάσταση και να μετατρέψουμε την αδυναμία μας σε όπλο;

Δυστυχώς, το θέμα ξεκίνησε με το αφήγημα ότι οι προσφυγικές ροές αυξήθηκαν, κυρίως με υπαιτιότητα της προηγούμενης κυβέρνησης. Στη συνέχεια, τοπικές κοινωνίες μπολιάστηκαν με εθνικιστικό μίσος και με την πίστη ότι θα "σφραγιστούν" τα θαλάσσια σύνορα και θα εκδιωχθούν οι μετανάστες. Οι νησιώτες, που έχουν κάθε δίκιο να δυσανασχετούν, πίστεψαν στα λόγια τα μεγάλα. Το ίδιο και οι πολίτες στην ηπειρωτική χώρα.

Όταν όμως η σημερινή κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, η κατάσταση άρχισε να μετατρέπεται σε τραγελαφική, φτάνοντας τελικά σε ένα επικίνδυνο αδιέξοδο. Είδαμε άστοχες επιλογές και συνεχείς αλλαγές στους επικεφαλής, πρόχειρες αναδιαρθρώσεις οργανωτικών δομών, κατάργηση και επανασύσταση υπουργείων, ασύνετη διακήρυξη και άτακτη υποχώρηση με την απόσυρση εξαγγελιών και μέτρων.

Έτσι, φτάσαμε σήμερα στο σημείο να έχει αυξηθεί επικίνδυνα ο αριθμός των μεταναστών, ειδικά στα νησιά μας, και να βλέπουμε έναν εσωτερικό πόλεμο ανάμεσα σε πολίτες και ΜΑΤ, με ακραίες και έκνομες συμπεριφορές. Στιγματίζεται το κύρος της αστυνομίας και πλήττεται η εικόνα της χώρας μας διεθνώς, όταν πριν από λίγο καιρό εκθειάζονταν για τον ανθρωπισμό, τις θυσίες και το γιγάντιο έργο που ανέλαβαν απέναντι σε μια –το λιγότερο αμήχανη και αδιάλλακτη– Ευρώπη.

Υπάρχει εναλλακτική;

Ναι, υπάρχει πάντα εναλλακτική. Το αδιέξοδο ορισμένες φορές καταφέρνει και ευτυχώς φωτίζει τις πιθανές λύσεις. Επιβάλλεται η άμεση σύνοδος του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον (σημερινό) πρόεδρο της Δημοκρατίας. Άμεση συνεννόηση και ενημέρωση σε όλους τους τοπικούς φορείς. Η ισχύς εν τη ενώσει. Επίσης, να γίνει επίσημο αίτημα στην Ευρώπη για συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Στο σημείο που φτάσαμε, η χώρα μας δυστυχώς αναγκάζεται να μεταφέρει το μήνυμα ότι τα σύνορα στον Έβρο είναι κλειστά, ενώ αυτό περιμένει και η Τουρκία, έτσι ώστε να τους στείλει όλους στα νησιά μας. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, να ενισχύσουμε τις περιπολίες και να εκδώσουμε navtex για ασκήσεις στα νησιά του Αιγαίου και όχι στον Έβρο (τουλάχιστον για την ώρα). Τα χερσαία σύνορα ελέγχονται πιο αποτελεσματικά από τα θαλάσσια.

Αιτήσεις ασύλου υπό προϋποθέσεις

Να ξεκινήσει άμεσα επικοινωνιακή καμπάνια σε όλα τα μεγάλα διεθνή δίκτυα ότι η χώρα μας, παρότι βρίσκεται σε οικονομική κρίση, θα αρχίσει να εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου μόνον από τα χερσαία σύνορα αν εκπληρωθούν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. Καμιά νέα αίτηση ασύλου από τα νησιά.
  2. Οι αιτήσεις ασύλου να διεκπεραιώνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της ΕΕ, στην ουδέτερη ζώνη και να προχωρούν με αυστηρή σειρά προτεραιότητας (χωρίς βιασύνη, βιαιότητες και στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου) στις ευπαθείς ομάδες (παιδιά, γυναίκες υπερήλικες). Στη συνέχεια (σιγά-σιγά) θα εξετάζονται και οι υπόλοιποι εάν και εφόσον παρασχεθεί βοήθεια για τις αιτήσεις ασύλου από ΕΕ.
  3. Θα πρέπει να απαιτήσουμε βοήθεια για την ασφάλεια των μεταναστών στην ουδέτερη ζώνη με ευθύνη του ΟΗΕ, της ΕΕ και της Τουρκίας. Με τον τρόπο αυτό θα φέρουμε προ των ευθυνών τους, την ΕΕ και την Τουρκία και θα δημιουργήσουμε τελικά συμφόρηση (bottleneck) στην τουρκική πλευρά.
  4. Να επικοινωνήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις στο δίκτυο μεταφορών και εμπορευμάτων όλης της ΕΕ.
  5. Να απαιτήσουμε άμεση μεταφορά (από τα σύνορα) των μεταναστών, με ποσόστωση, σε ευρωπαϊκά κράτη.
  6. Τέλος, να δείξουμε ξανά ότι είμαστε ανθρωπιστές, αλλά το ευρωπαϊκό αυτό πρόβλημα δεν είναι πια μόνο δικό μας.

Ας αφήσουμε τις εθνικιστικές -και υποκριτικές- κορώνες, ας συνομιλήσουμε με τη Ρωσία και ας προετοιμάσουμε βέβαια και τα σχέδια αποτροπής. Ίσως, με αυτόν τον τρόπο, η αχίλλειος πτέρνα μας, να γίνει ένας Δούρειος Ίππος εις βάρος της Τουρκίας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.