Μεταναστευτικό: Νέα “πόρτα” στον Μηταράκη, παρά το πάγωμα της επίταξης

Ο φόβος ήταν για τη Μόρια, αλλά ο κορονοϊός χτύπησε το Κρανίδι
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Στο κενό πέφτει η αναδίπλωση της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό σε ό,τι αφορά την επίταξη εκτάσεων για τη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας στα νησιά, καθώς οι αυτοδιοικητικοί φορείς αρνούνται νέα συνάντηση με τον υπουργό. Την ίδια ώρα πάντως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων φαίνεται ότι δίνει στην Αθήνα το πράσινο φως για την δημιουργία τέτοιων κέντρων κράτησης.

Η δημιουργία κλειστών κέντρων έχει προκαλέσει αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδιαιτέρως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, καθώς και κομμάτων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Η εξαγγελία όμως της κυβέρνησης για τη δημιουργία αυτών των κέντρων σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα οποία αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα με τις ήδη υπάρχουσες δομές, έχει προκαλέσει και τις αντιδράσεις των νησιωτών.

Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού και ένδειξης αποφασιστικότητας, την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία δίνει το δικαίωμα στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάξει εκτάσεις και κτίρια για την δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας. Η απόφαση αυτή πυροδότησε νέες αντιδράσεις των νησιωτών και συγκέντρωση στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Δεν έπιασε το πάγωμα 

Μετρώντας τις αντιδράσεις, ακόμη και στην ημερίδα ενημέρωσης στελεχών της ΝΔ για το θέμα, που έγινε το Σαββατοκύριακο, ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης πάγωσε την επίταξη και έδωσε προθεσμία μίας εβδομάδας στους Δήμους και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να υποδείξουν νέους χώρους. Πρόκειται ξεκάθαρα για μια ενέργεια που είχε στόχο να σύρει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τους δημάρχους και την Περιφέρεια για μια συζήτηση που όμως δεν θα αφορούσε το αν θα γίνουν ή όχι οι νέες κλειστές δομές, αλλά το που θα γίνουν.

Για να προσδώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στο πάγωμα της επίταξης, ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε ότι η απόφαση ελήφθη σε «πλήρη γνώση της προεδρίας της κυβέρνησης», βάζοντας στο κάδρο το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο αρχικός σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα για την δημιουργία των κλειστών δομών φιλοξενίας δεν αλλάζει.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ως σημείο καμπής για την απόφασή του να παγώσει προσωρινά τις επιτάξεις την «συναινετική», όπως την χαρακτήρισε, συζήτηση που είχε στον αέρα τηλεοπτικού σταθμού με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου. Σε ό,τι αφορά όμως την προτροπή του προς τους δημάρχους να υποδείξουν άλλους χώρους τόνισε: «ας πάρει και η τοπική αυτοδιοίκηση την ευθύνη».

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου πάντως έχει διαφορετική άποψη για την συναίνεση που επικαλέστηκε ο υπουργός, καθώς, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, διευκρίνισε ότι η συμφωνία αφορούσε διάλογο από μηδενική βάση σε ό,τι αφορά τις δομές στα νησιά. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η προτροπή για την «υπόδειξη θέσεων για τις νέες δομές» δεν ήταν μέρος της συμφωνίας και ότι αποτελεί «αλλαγή στάσης από την πλευρά του υπουργείου».

Ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης διαμηνύει παραλλήλως στον υπουργό να «μην περιμένει αδίκως», ματαιώνοντας έτσι τη συνάντηση μαζί του, όπως και των άλλων αυτοδιοικητικών του Β. Αιγαίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Περιφερειάρχης προέρχεται από τη ΝΔ και ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες που ματαιώνεται συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει ανακοινώσει άλλωστε, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, τη διακοπή κάθε σχέσης με την κυβέρνηση.

Πράσινο φως από το ΕΔΑΔ

Οι κάτοικοι των νησιών και οι αιρετοί εκπρόσωποί τους αντιδρούν στην δημιουργία νέων κλειστών δομών, επειδή φοβούνται ότι αυτοί θα λειτουργήσουν ως πόλος έλξη για την δημιουργία νέων παράνομων καταυλισμών, ότι έγινε δηλαδή στη Μόρια. Με τις κλειστές δομές αντιδρούν όμως, από ιδεοληψία, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πάσης φύσεως “δικαιωματιστές”, κάνοντας λόγο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμη και για “στρατόπεδα συγκέντρωσης”.

Την απάντηση την έδωσε, ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο οποίος, μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής, ξεκαθάρισε ότι οι κλειστές δομές κράτησης δεν απαγορεύονται από το ΕΔΑΔ. Ο κ. Σισιλιάνος είπε ότι η μοναδική προϋπόθεση που θέτει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι η τήρηση των εγγυήσεων του άρθρου 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης που αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «όσοι κρατούνται στις κλειστές δομές μπορούν να επικαλεστούν το άρθρο 5, ενώ όσοι βρίσκονται σε ανοιχτές δομές δεν μπορούν να το επικαλεστούν»!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΕΔΑΔ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε ότι αφορά την διαχείριση υποθέσεων αιτούντων ασύλου και ότι το ερώτημα προς τον πρόεδρό του για τα κλειστά κέντρα τέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση, ωστόσο, του κ. Σισιλιάνου ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν είπε ποτέ πως απαγορεύονται οι κλειστές δομές κράτησης γύρισε μπούμερανγκ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι