Μεταξύ ανασχηματισμού και αλλαγής καπετάνιου εν πλω – Τα σενάρια και τα πρόσωπα
08/02/2025![Έπρεπε η αντιπολίτευση να διασώσει τον Μητσοτάκη για τον γάμο των ομόφυλων; Βασίλης Μαστρογιάννης](https://slpress.gr/wp-content/uploads/2024/02/Vouli-2-825x500.jpg)
Ενώ ο ανασχηματισμός θεωρείται βέβαιος ως κίνηση διαφυγής του πρωθυπουργού, ο χρόνος που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραμένει ακόμη ανοικτός καθώς εξαρτάται από τις εξελίξεις γύρω από το δυστύχημα των Τεμπών και τις κινήσεις της αντιπολίτευσης. Τελεί δε υπό την αίρεση ευρύτερων πολιτικών ανακατατάξεων και αλλαγής πρωθυπουργού εν κινήσει. Ενώ η ΝΔ παραμένει πρώτο κόμμα είναι εμφανής η αποσταθεροποίηση και η αμφισβήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που θεωρείται πλέον το πρόβλημα.
Καθοριστικά για τις πολιτικές εξελίξεις και τον ανασχηματισμό θα είναι τα δύο πορίσματα του Πολυτεχνείου και της Εθνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων -συμμετέχουν τρία πανεπιστημιακά κέντρα του εξωτερικού-, που θα αποφανθούν για τις αιτίες της ανάφλεξης στην εμπορική αμαξοστοιχία. Καθώς τα έλαια σιλικόνης των μηχανών έχουν αποκλειστεί ως αιτία της ανάφλεξης, ο προσδιορισμός της εύφλεκτης ουσίας που προκάλεσε την πυρκαγιά, θα ανοίξει έναν νέο κύκλο γύρω από το λαθρεμπόριο που γινόταν και θα καταλήξει στο ποιους προστατεύει ο πρωθυπουργός από τις πρώτες ώρες του δυστυχήματος.
Στο πολιτικό πεδίο εκκρεμεί η προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το αίτημα για προανακριτική για τον Χρήστο Τριαντόπουλο που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι μετά τα δύο πορίσματα, το ΠΑΣΟΚ θα συγκατατεθεί και θα υποβληθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Στο τραπέζι του Μαξίμου υπάρχει η πρόταση να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας ο πρωθυπουργός σε ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να δείξει ότι διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ο ορίζοντας είναι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου οπότε θα πραγματοποιηθεί και το επόμενο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι συγγενείς των θυμάτων. Την ίδια ημέρα οι αγρότες που ήδη είναι σε κινητοποιήσεις θα αποκλείσουν τις εθνικές και περιφερειακές οδούς. Εν ολίγοις όλη η χώρα θα είναι επί ποδός.
Η πολιτική λογική υποβάλλει ο ανασχηματισμός να γίνει μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετύχει να παραμείνει -κάτι που δεν είναι βέβαιο. Η προσδοκία του ανασχηματισμού κρατά υπό έλεγχο όσους ευελπιστούν για μία θέση. Μετά, απελευθερώνονται οι δυσαρέσκειες από όσους χάσουν τον υπουργικό θώκο ή δεν μπουν στην κυβέρνηση.
Ανασχηματισμός Τεμπών
Σε κάθε περίπτωση θα είναι “ανασχηματισμός Τεμπών” παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ευρύτερα διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση αλλά και στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. Ήδη ο Χρήστος Τριαντόπουλος έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα σπάσει το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών σε δύο και θα ανακοινώσει παράλληλα κονδύλια για τις Μεταφορές. Στο νέο υπουργείο Μεταφορών αναμένεται ότι θα τοποθετήσει τον Σταύρο Παπασταύρου, αν και το όνομά του κυκλοφορούν και για θέση Υπουργού Επικρατείας. Ο Χρήστος Σταϊκούρας ίσως παραμείνει στο Υποδομών παρότι θεωρείται ότι δεν αποκατέστησε την εμπιστοσύνη των πολιτών στις σιδηροδρομικές μεταφορές και ίσως είναι από τα πρόσωπα που θα πληρώσουν συνολικότερα τα Τέμπη.
Στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου φέρεται να επιστρέφει ο Γιώργος Γεραπετρίτης με αναβαθμισμένη θέση αντιπροέδρου που θα αφήσει το υπουργείο Εξωτερικών. Καθώς μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εγκαταλείπει την πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης για το Υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται το όνομα του πρώην Επιτρόπου, Μαργαρίτη Σχοινά που άλλωστε έχει τις ίδιες απόψεις για τα ελληνοτουρκικά.
Εκείνος που θέλει να εγκαταλείψει την θέση του Υπουργού Επικρατείας είναι ο Μάκης Βορίδης που μάλλον θα τοποθετηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς ο νυν Υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης θα αποχωρήσει -όπως ακούγεται- συνολικότερα από την πολιτική. Ένας ακόμη υπουργός που θα φύγει είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ακούγεται το όνομα του Άδωνη Γεωργιάδη καθώς έχει προκαλέσει εκτεταμένη δυσαρέσκεια στο Υπουργείο Υγείας.
Κάποια στιγμή ακούστηκε για μετακίνηση του Νίκου Δένδια από το Υπουργείο Αμύνης. Οι σχέσεις του “δελφίνου” με τον πρωθυπουργό είναι στο ναδίρ ύστερα από την δημόσια διαφωνία για την αντίδραση στην Γαλλία, μετά την πληροφορία ότι το Παρίσι θα πουλήσει τους πυραύλους Meteor στην Τουρκία.
Ωστόσο η απάντηση του Υπουργού ήταν ότι σε αυτή την περίπτωση θα μείνει εκτός κυβέρνησης. Καθώς μάλιστα είναι ο βασικός δελφίνος σε μία συγκυρία που συζητείται η διαδοχή κάτι τέτοιο θα τον μετατρέψει σε πόλο εσωκομματικής συσπείρωσης. Προς μετακίνηση φέρεται και ο Νίκος Παναγιώτοπουλος από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αν και δεν έχει απασχολήσει αρνητικά.
Ερώτημα είναι εάν ο Άκης Σκέρτσος, ο οποίος έχει απομακρυνθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, παραμείνει σε θέση Υπουργού Επικρατείας ή του ανατεθεί κάποιο Υπουργείο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να στελεχώσει το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου που έχει μείνει με τον Γιώργο Μυλωνάκη και τον Θανάση Νέζη και τα κενά στον συντονισμό της κυβέρνησης είναι ορατά.
Θεωρείται βέβαιο ότι στην κυβέρνηση θα ενταχθεί ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Στον προηγούμενο ανασχηματισμό του είχε προταθεί θέση υφυπουργού την οποία βέβαια αρνήθηκε. Έχει ενδιαφέρον ότι θέση υφυπουργού είχε προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στον Θεόδωρο Ρουσόπουλο που επίσης είχε αρνηθεί. Στην συνέχεια έγινε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με ευρύτερη αποδοχή και ψήφο και από τις πέντε κοινοβουλευτικές ομάδες. Στα πρόσωπα που θα ενταχθούν σε θέση Υπουργού αυτή την φορά, φέρεται και ο Άγγελος Συρίγος που μετά την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βαληνάκη για μία νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, φέρεται να επιστρέφει στις παλιές του θέσεις, μετά από ένα φλερτ με την κυρίαρχη ελληνοτουρκική προσέγγιση του Μαξίμου.
Ερώτημα είναι και τι θα πράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους άλλους Υπουργούς του που φέρονται να έχουν βλέψεις στην διαδοχή, όπως η Νίκη Κεραμέως και ο Βασίλης Κικίλιας. Πάντως ο Κυριάκος Πιερρακάκης έχει μετακινηθεί στο στρατόπεδο του Νίκου Δένδια μαζί με την ευάριθμη ομάδα βουλευτών που επηρεάζει.
Το εάν θα βάλλει περισσότερα πρόσωπα από την άλλοτε πτέρυγα των “Καραμανλικών” και των “Σαμαρικών” αφήνοντας έξω Κεντρώους – όπως πχ η Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Γιώργος Φλωρίδης ή ακόμη και η Λίνα Μενδώνη και ο Άκης Σκέρτσος – προκειμένου να σηματοδοτήσει και στο κυβερνητικό πεδίο δεξιά στροφή είναι ένα ερώτημα. Ο κ. Φλωρίδης χρεώνεται εκτός από την περιβόητη δήλωση «όποιος μιλάει για μπάζωμα είναι για τα μπάζα», την ευρύτερη απαξίωση της δικαιοσύνης.
Εάν θέλει να στείλει μήνυμα ότι θα επιχειρήσει την αποκατάσταση του κύρους του θεσμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αλλάξει Υπουργό και μάλιστα θα αναζητήσει πρόσωπο με ευρύτερη αποδοχή, σύμφωνα με ένα σενάριο που κυκλοφορεί. Παρομοίως, στον βαθμό που θελήσει να εξευμενίσει την κοινή γνώμη θα αποσύρει πρόσωπα που έχουν συνδεθεί με σκληρές δηλώσεις για το θέμα των Τεμπών όπως η Σοφία Βούλτεψη ή τους βουλευτές που είχαν συμμετάσχει στην Εξεταστική Επιτροπή την οποία αποδοκίμασε δημοσίως.
Σενάρια αλλαγής εν κινήσει
Στο παρασκήνιο πάντως παράλληλα με τις πληροφορίες και τις φήμες για τις μετακινήσεις στον επικείμενο ανασχηματισμό, κυκλοφορούν σενάρια για αλλαγή πρωθυπουργού εν κινήσει. Οι φήμες εμπλέκουν τους δύο πρώην πρωθυπουργούς της ΝΔ αλλά και πρόσωπα από το παλιό ΠΑΣΟΚ ακόμη και την ευρύτερη Κεντροαριστερά. Το σενάριο θέλει μία κυβέρνηση με κορμό την ΝΔ αλλά με συμμετοχή προσωπικοτήτων από όλο το πολιτικό φάσμα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι στην συνεννόηση οικονομικά και μιντιακά υποσυστήματα που σταδιακά δείχνουν να εγκαταλείπουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή σε κάθε περίπτωση να μειώνουν την στήριξη που του παρείχαν.
Καθώς ενδεχόμενη αλλαγή πρωθυπουργού θα προκύψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα οι φήμες στο παρασκήνιο ξεχωρίζουν τρεις πιθανούς διεκδικητές: τον Νίκο Δένδια που φέρεται να έχει ευρύτερη υποστήριξη από “Καραμανλικούς και εσχάτως και “Σαμαρικούς”. Το στιγμιότυπο από την Βουλή, Δένδια – Σαμαρά, έχει αναθερμάνει τις εικασίες ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει τελικά συναινέσει στο σενάριο αυτό που υπάρχει από το προηγούμενο καλοκαίρι. Ως βασικός ανταγωνιστής φέρεται ο Κωστής Χατζιδάκης που θα έχει την υποστήριξη του πρωθυπουργού. Στο παιχνίδι είναι πάντως και ο Μάκης Βορίδης – μετά το κοινοβουλευτικό ξέπλυμα ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού στην Βουλή – αν και περισσότερο για να καταγράψει δυνάμεις και να παίξει ρόλο. Δεν αποκλείονται φυσικά και εκπλήξεις.
Γενικότερα, τα Τέμπη γίνονται το εμβληματικό σημείο συμπύκνωσης της διάχυτης κοινωνικής δυσαρέσκειας. Με επίκεντρο τα Τέμπη εκφράζεται η δυσαρέσκεια από την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, την υποχωρητική εξωτερική πολιτική, την αποσάθρωση των δημοκρατικών θεσμών και της δικαιοσύνης. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι η ένταση και η διάχυση της διαφθοράς σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης αλλά και στην οικονομία που έχει φθάσει πλέον μέχρι την βάση της κοινωνικής και οικονομικής πυραμίδας. Ακόμη και υποστηρικτές του τωρινού καθεστώτος αγανακτούν πλέον και όπως λένε “Έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ακόμη και το 1990-1993”. Ή αλλιώς “δεν πάει άλλο”.