Πολιτικές κόντρες πάνω στον θρήνο και τα αποκαΐδια
01/08/2018Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη τύπου που έδωσε με αφορμή τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Μιλώντας, με σκληρή γλώσσα ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τις παραιτήσεις των υπουργών Νίκου Τόσκα και Πάνου Σκουρλέτη, της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, του γγ Πολιτικής Προστασίας και του αρχηγού της Πυροσβεστικής, προκαλώντας την επίσης σκληρή απάντηση του Μαξίμου.
«Αδυνατώ να αντιληφθώ τι σημαίνει ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς καμία παραίτηση. Πώς κάποιοι κοιμούνται τα βράδια και συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους..», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφερόμενος μάλιστα στις καταγγελίες του δημάρχου Ραφήνας, Ευάγγελου Μπουρνούς, ότι πλαστογραφήθηκε έγγραφο, στο οποίο φαίνεται ότι συνεδρίασε Συντονιστικό Όργανο, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, και ότι δόθηκε εντολή εκκένωσης, κάτι το οποίο διαψεύδει η Περιφέρεια, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρέπει να γίνει διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία του η έρευνα της Δικαιοσύνης να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο-τριών μηνών.
Ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε και την ενημέρωση του πρωθυπουργού μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες το βράδυ της τραγωδίας, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης «όταν όλοι ξέραμε ότι υπάρχουν νεκροί». Υποστήριξε επίσης ότι είτε κάποιοι ενώ γνώριζαν δεν ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για την ύπαρξη νεκρών, είτε «το γνώριζαν και έπαιζαν όλοι θέατρο».
Το σήμα του Λιμενικού
Σε ό, τι αφορά το σήμα του Λιμενικού σχετικά με την ύπαρξη νεκρού από τις 19:08 εκείνο το βράδυ, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι επιβεβαιώνει πως «όλοι γνώριζαν σε αυτήν τη θλιβερή σύσκεψη ότι υπήρχαν θύματα».
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ωστόσο, σχολιάζοντας νωρίτερα το δημοσίευμα που επικαλείται αναφορά του λιμεναρχείου Ραφήνας, σημείωσε ότι το σήμα του Λιμενικού Σώματος, αναφέρει ως ώρα έναρξης των επιχειρήσεων διάσωσης την 19:08, “και όχι, όπως λανθασμένα ερμηνεύτηκε, ως ώρα ανεύρεσης σορών”. Προσθέτει επίσης ότι η σχετική αναφορά του Λιμεναρχείου περιγράφει όλα τα συμβάντα που ακολούθησαν εκείνη την ημέρα, καθώς και τα σκάφη που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, κάτι που σημαίνει ότι όλα αυτά τα σκάφη δεν είχαν φθάσει πριν από τις 19:08 το απόγευμα, όταν και ξεκίνησε η περισυλλογή των πληγέντων.
Τα αυθαίρετα
Ερωτηθείς για το θέμα της άναρχης δόμησης και των αυθαιρέτων σε ρέματα και στον αιγιαλό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «ναι, βεβαίως να κατεδαφιστούν», υπερασπίστηκε ωστόσο τον νόμο 4178 της κυβέρνησης Σαμαρά, λέγοντας ότι ήταν σωστός γιατί έθετε ένα πλαίσιο τακτοποίησης.
«Ασκούν κριτική οι ίδιοι που προχώρησαν σε ακόμη πιο γενναιόδωρες ρυθμίσεις» συμπλήρωσε και έδειξε πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών. «Ο κ. Σπίρτζης σήμερα κόπτεται και τότε έδινε εντολές. Ας σταματήσουμε το παιχνίδι της υποκρισίας. Έχει και η σημερινή κυβέρνηση τις δικές της ευθύνες. Κάποτε ο κ. Τσιπρας ήταν μικρός και ανεύθυνος. Σήμερα είναι καταστροφικός και κυνικός» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Από τον συγχωρεμένο τον Τρίτση μέχρι την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε όχι απλά ανοχή, αλλά εγκληματική δράση του παλαιοκομματισμού στις παραλίες, στα δάση, στα ρέματα. Είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της ευθύνης γι’ αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια”, δηλώνει για το ίδιο θέμα ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης. Προσθέτει επίσης ότι πρέπει “ο κάθε πολίτης, να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή είναι μία πρακτική καταστροφική για τη χώρα, για την ασφάλεια των πολιτών και πρέπει να γυρίσουμε σελίδα”.
Σε ό, τι αφορά την πολιτική της κυβέρνησης σημειώνει ότι “οι παραλίες και οι ακτές πρέπει να είναι ελεύθερες από μάντρες κάθε είδους” και “τα ρέματά να είναι καθαρά και χωρίς κτίσματα” για να προσθέσει ότι «τελειώνουμε με τη λογική της ομηρίας του πολίτη από τον παλαιοκομματισμό και πιστεύω ότι ο εφιάλτης που ζήσαμε είναι ένα πραγματικό σοκ για την ελληνική κοινωνία προκειμένου να αλλάξουμε σελίδα».
Το 112 και η ενημέρωση
«Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου από το 2007 να μιλάω για την ανάγκη εκπόνησης ειδικού σχεδίου προστασίας των περιαστικών δασών στην Αττική» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της πρόσληψης και της ενημέρωσης αναφέρθηκε στον αριθμό 112 που δεν έχει δουλέψει και αναρωτήθηκε αν βγήκε κάποιος στην τηλεόραση να δώσει οδηγία στους πολίτες να φύγουν από τα σπίτια τους φορώντας κάτι βρεγμένο.
Για το 112, ωστόσο, και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης είχαν απαντήσει νωρίτερα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, χαρακτηρίζοντάς τες «επιεικώς απαράδεκτες». Στην μακροσκελή ανακοίνωσή της η ΓΓΠΠ κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι, ενώ γνωρίζει, αποκρύπτει τις κύριες αιτίες για την καθυστέρηση, που οφείλεται σε ανεπαρκή νομοθέτηση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, καθώς και στις κωλυσιεργίες των παρόχων κινητής τηλεφωνίας.
Οι πυρκαγιές του 2007
Σε ερώτηση για τις ευθύνες της τότε κυβέρνησης στις πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ότι έγιναν λάθη, προσθέτοντας «αλλά μη συγκρίνουμε ανόμοια. Η φωτιά το 2007 ήταν 100 φορές μεγαλύτερη». «Εγώ την ευθύνη για λογαριασμό της παράταξής μου την έχω αναλάβει. Δεν τίθεται ζήτημα πολιτικής ευθύνης για την τότε κυβέρνηση γιατί ήδη είχε παραιτηθεί και η χώρα όδευε σε εκλογές» σημείωσε.
Σχετικά με τις δυνατότητες εκκένωσης της περιοχής και αν θα είχε ως αποτέλεσμα να είναι μικρότερος ο αριθμός των θυμάτων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν συμβιβάζεται με τη λογική των λιγότερων νεκρών, σημειώνοντας ότι «δεν έπρεπε να θρηνήσουμε θύματα στην τραγωδία».
Αναφερόμενος τέλος στις ποινικές ευθύνες είπε ότι τις αποδίδει η Δικαιοσύνη, ενώ όταν ρωτήθηκε για όσα ακούστηκαν περί σχεδίου εμπρησμού απάντησε ότι «μεγάλο ποσοστό πυρκαγιών μπαίνουν από εμπρησμό. Συνήθως, έχουν να κάνουν με οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή».
Τζανακόπουλος: Άλλο η κριτική και άλλο η επικοινωνιακή τυμβωρυχία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε ότι «η κριτική, η αποτίμηση και ο καταλογισμός της ευθύνης σε όποιον την έχει ή σε όποιον θεωρούμε ότι την έχει είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «είναι άλλο η κριτική, άλλο η πολιτική αντιπαράθεση και άλλο η επικοινωνιακή τυμβωρυχία»
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε επίσης ότι «η στάση ορισμένων στελεχών της ΝΔ, του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου, αλλά και ορισμένων μέσων ενημέρωσης δεν μένουν σε αυτό (την κριτική)» και έκανε λόγο για «μια απίστευτη εκστρατεία προπαγάνδας, συκοφαντίας και παραπλάνησης με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν εντυπώσεις». Διαβεβαίωσε τέλος ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε αυτό το “βούρκο”, τονίζοντας ότι «θα συνεχίσει να δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό στα θύματα της πυρκαγιάς».
Μαξίμου: Δεν μπορεί οι ανθρώπινες ζωές να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης
Νωρίτερα, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του σημείωνε ότι ο κ. Μητσοτάκης «σε μια συνέντευξη στην οποία φαινόταν να διαβάζει τις απαντήσεις που του είχαν ετοιμάσει οι επικοινωνιολόγοι του, επιχείρησε για άλλη μία φορά να βγάλει πολιτική υπεραξία, εκμεταλλευόμενος τον πόνο από την απώλεια δεκάδων συμπολιτών μας».
Στην ίδια ανακοίνωση το Μαξίμου υπογράμμιζε ότι «δεν μπορεί οι ανθρώπινες ζωές να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης» και καταλήγει σημειώνοντας ότι «οι πολίτες κρίνουν και τους κρίνοντες».
Αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στην Ολομέλεια
Έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας και προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση πολιτικών αρχηγών για τα αίτια και τις ευθύνες της πολύνεκρης τραγωδίας στο Μάτι, ζητεί, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.
Νωρίτερα ο κ. Λεβέντης εκτός από τις παραιτήσεις υπουργών, της κ. Δούρου και των αρχηγών Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικού, ζήτησε και την παραίτηση των δύο δημάρχων της περιοχής.
Την ίδια ώρα, το ΚΙΝΑΛ θέτει εννέα ερωτήματα προς την κυβέρνηση για την διαχείριση της κατάστασης. Ζητά επίσης «να δοθεί αντίγραφο του συνόλου των καταγεγραμμένων κλήσεων και συνομιλιών στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής από την Δευτέρα 23.7.2018 έως την Πέμπτη 26.7.2018 καθώς και οι συνομιλίες στα κέντρα του ΕΚΑΒ, του ΕΚΕΠΥ, και των νοσοκομείων Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός, Κρατικό Αθήνας, Θριάσιο και Παίδων, που αφορούν την πυρκαγιά της 23-24.7.2018».
Τη θέση του ότι δεν νοείται ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραιτήσεις ή αποπομπές επανέλαβε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στον Real FM. «Δεν μπορεί να χάνονται 90 άνθρωποι και να λένε οι κυβερνητικοί “είμαστε περήφανοι για τη δράση μας, τα κάναμε όλα σωστά”. Δεν διανοούμαι ότι χάνεις 90 ανθρώπους και παραμένεις σχεδόν κυνικά χαμογελαστός απέναντι στις κάμερες λέγοντας “κάναμε ό, τι μπορούσαμε”», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Ελέγχεται η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έδωσε παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να ερευνηθεί εάν είχαν τηρηθεί τα όσα νομοθετικά προβλέπονται για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες και τις ακτές.
Παραλλήλως, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, η οποία διενεργεί την προκαταρκτική έρευνα αναμένεται να καλέσει ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να ελέγξει αν είχαν τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες. Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας θα κληθούν και στελέχη των αρμοδίων τοπικών Πολεοδομιών προκειμένου να απαντήσουν αν είχαν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι.
Τις επόμενες ημέρες έχουν κληθεί ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου, ο δημοτικός σύμβουλος Μαραθώνα Δημήτρης Κατσιγιάννης, ενώ αναμένεται να κληθεί και ο Δημήτρης Μπαλτάκος επικεφαλής της ομάδας ΟΥΚ του Λιμενικού Σώματος.
Τέλος για αύριο, Τετάρτη, κλήθηκε να καταθέσει η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Ιωάννα Τσούπρα, η οποία αναπλήρωνε τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου. Με την ολοκλήρωση των καταθέσεων των υπηρεσιακών παραγόντων η Εισαγγελία Πρωτοδικών θα ζητήσει από τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα να προχωρήσουν στην λήψη καταθέσεων από συγγενείς των θυμάτων.