ΘΕΜΑ

Κυβερνητική αντεπίθεση στον Σαμαρά για τη διαμονή μεταναστών από Άδωνι και Καιρίδη

Κυβερνητική αντεπίθεση στον Σαμαρά για τη διαμονή μεταναστών από Άδωνι και Καιρίδη

Μετωπική σύγκρουση του πρώην προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την τροπολογία των υπουργείων Μετανάστευσης και Εργασίας στο νομοσχέδιο για το Aσφαλιστικό, που δίνει το δικαίωμα νόμιμης άδειας διαμονής σε μετανάστες τρίτων χωρών που διέμεναν παρανόμως στην Ελλάδα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2023.

Οι σχέσεις Σαμαρά-Μητσοτάκη είναι προφανές πως οδηγούνται σε δοκιμασία, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε από τον νυν να αποσύρει την τροπολογία, κάτι που όπως διευκρινίστηκε από την κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνει. Η τροπολογία έχει τη στήριξη και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά, πέραν του γεγονότος αυτού, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι θα υπερψηφιστεί από τη ΝΔ. Το ερώτημα είναι τί θα κάνει ο κ. Σαμαράς.

Στη δήλωσή του, ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει ότι η τροπολογία έρχεται σε μία στιγμή «που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, που αναζητεί αυστηρότερη πολιτική. «Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, “έστω κι αν αυτό έχει λήξει”… Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα», αναφέρει, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε θέσει ως προαπαιτούμενο για τη χορήγηση άδειας διαμονής την 7ετή παρουσία στη χώρα, ένα καθεστώς που «το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ…».

Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι το πρόβλημα των εργατικών χεριών μπορεί να λυθεί μέσω του εγχώριου δυναμικού, με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου. «Είναι τελείως άστοχο να ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών! Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα», καταλήγει.

Απάντηση με εκτενή γραπτή δήλωση έδωσαν τα συναρμόδια υπουργεία Μετανάστευσης και Εργασίας. Από το βήμα της Βουλής στην ανάγκη της κυβερνητικής ρύθμισης αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι «είναι άδικο να κατηγορείται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πως είναι οπαδός της πολιτικής ανοιχτών συνόρων».

«Λάθος» καταλόγισε εμμέσως στον Αντώνη Σαμαρά και ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, που μίλησε το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΝΕ. Ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι η τροπολογία δεν αποσύρεται. Κατά της τροπολογίας έχουν ταχθεί μόνον τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ. Η τροπολογία δεν αποσύρεται τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στον ALPHA.

«Είναι μία διάταξη, η οποία έχει εφάπαξ εφαρμογή για ανθρώπους που βρίσκονται στη χώρα μας μέχρι 30 Νοεμβρίου 2023, για τουλάχιστον τρία χρόνια και υπό την προϋπόθεση λήψης βεβαίωσης από τον εργοδότη, και η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακληθεί αν παύσει η σχέση εξαρτημένης εργασίας», τόνισε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε: «Δεν αλλάζει το καθεστώς άδειας διαμονής. Παραμένουν τα επτά έτη», τόνισε απαντώντας στις «ανησυχίες Σαμαρά», σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο καταγράφονται και ταυτοποιούνται άνθρωποι που βρίσκονται στη χώρα μας και δεν είναι καταγεγραμμένοι, «κάτι που βοηθάει στην ασφάλεια της χώρας και τη δημόσια τάξη, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζεται η μαύρη εργασία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «γίνεται σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, έχει γίνει και πολλές φορές και στη χώρα μας για πολλούς περισσότερους ανθρώπους και όχι με τόσο αυστηρά κριτήρια», εκτιμώντας ότι η ρύθμιση αφορά σε περίπου 28.000 μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Μέχρι αργά το βράδυ δεν υπήρξε ανταπάντηση από την πλευρά Σαμαρά. Πάντως έχει γίνει ήδη σαφές ότι υπάρχει ρήγμα στις σχέσεις του κ. Σαμαρά με τον κ. Μητσοτάκη, που μένει να φανεί εάν θα έχει και συνέχεια κατά την ψηφοφορία της ρύθμισης. Αναλυτικά:

Η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά

«Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί «νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών”, είναι λανθασμένη. Στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία! Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική! Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, «έστω κι αν αυτό έχει λήξει»… Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ…

Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών. Η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Και είναι τελείως άστοχο ν ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών! Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα». Η άδεια θα δίνεται μόνον σε όσους έχουν προσφορά εργασίας, ξεκαθαρίζουν τα αρμόδια υπουργεία

Η επίμαχη τροπολογία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, προβλέπει πως μετανάστες τρίτων χωρών που διέμεναν μέχρι 30 Νοεμβρίου του 2023 χωρίς άδεια στην Ελλάδα, εδώ και τρία χρόνια, τώρα έχουν το δικαίωμα να τους χορηγηθεί νόμιμη άδειας διαμονής από την Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Όπως έχει ξεκαθαριστεί από τα συναρμόδια υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου, η τροπολογία δεν νομιμοποιεί και δεν δίνει κανένα δικαίωμα σε μη νόμιμα διαμένοντες, πλην της πρόσβασης στην αγορά εργασίας, για όσους διαμένουν επί μακρόν εδώ πριν από τις 30 Νοεμβρίου 2023 υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Επίσης, η τροπολογία δεν παρέχει δικαίωμα σε οικογενειακή επανένωση ούτε σε μόνιμη διαμονή ή περισσότερο με ιθαγένεια, καθώς η άδεια εξαρτάται από την ύπαρξη και τη συνέχιση δηλωμένης εργασίας από τον δικαιούχο.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και πλέον, με το άρθρο 4 απλοποιούνται οι προϋποθέσεις και όσοι έχουν μπει παράνομα έως 30.11.23 και έχουν 3 αντί για 7 έτη αποκτούν ειδική άδεια διαμονής τόσο αυτοί όσο και οι οικογένειες τους. Άρα μειώνονται οι προϋποθέσεις κατά 4 έτη. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να συνδέεται με το γεγονός ότι υπάρχει πίεση για εργατικά χέρια, κυρίως για εργάτες γης, με την κυβέρνηση να έρχεται να παρέμβει καταλυτικά στο θέμα αυτό. Υπολογίζεται ότι το μέτρο αυτό αφορά περί τους 28.000 εργαζόμενους».

Τα υπουργεία Εργασίας και Μετανάστευσης

Για το θέμα εξέδωσαν κοινό δελτίο Τύπου τα υπουργεία Εργασίας και Μετανάστευσης:

«Κατατέθηκε στη Βουλή η υπ’ αριθμόν 56/7 14.12.2023 τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις», η οποία αφορά ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου βάζει τάξη στην αταξία και στρέφεται ενάντια στην ανομία και την αδήλωτη εργασία, καθώς για πρώτη φορά εισάγεται η σύνδεση της άδειας διαμονής με την προσφορά εργασίας. Η άδεια θα δίνεται ΜΟΝΟΝ σε όσους έχουν προσφορά εργασίας και αποδεικνύουν ότι εργάζονται και θα ανακαλείται όταν για οποιοδήποτε λόγο διακόπτεται η απασχόληση.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω ρύθμιση:

• Δεν νομιμοποιεί και δεν δίνει κανένα δικαίωμα σε μη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα πέρα από την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για όσους διαμένουν επί μακρόν εδώ πριν από τις 30 Νοεμβρίου 2023 υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

• Δεν δίνει καν δικαίωμα σε οικογενειακή επανένωση ούτε βέβαια σε μόνιμη διαμονή ή ακόμα περισσότερο σε ιθαγένεια, όπως συμβαίνει στη Γερμανία. Η συγκεκριμένη δε άδεια εξαρτάται από την ύπαρξη και τη συνέχιση δηλωμένης εργασίας από τον δικαιούχο.

Η ρύθμιση αφορά περίπου 30 χιλιάδες δικαιούχους σύμφωνα με συγκεκριμένους υπολογισμούς. Τέλος, η ρύθμιση απαντά στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας αλλά και στον έντονο ανταγωνισμό που έχει προκύψει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, για τους εργάτες γης αλλά και γενικότερα για εργαζόμενους χαμηλής και μέσης ειδίκευσης.

Η πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται στην αυστηρή φύλαξη των συνόρων ενάντια στην παράνομη διακίνηση μεταναστών. Η νόμιμη μετανάστευση, με όρους και κανόνες, διευκολύνεται μέσα από τη σύναψη διμερών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας, με χώρες όπως η Γεωργία και η Μολδαβία. Ταυτόχρονα, προχωρά ο διοικητικός ανασχεδιασμός και αναβάθμιση του συστήματος νόμιμης μετανάστευσης».

Tα συναρμόδια υπουργεία παραθέτουν συνοδευτικό σημείωμα με 17 ερωτήσεις και απαντήσεις για την ρύθμιση. Δείτε τo σημείωμα με τις διευκρινήσεις εδώ.

Απάντηση Γεωργιάδη σε Σαμαρά

 

«Οι ανησυχίες ότι η διάταξη αλλάζει τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας δεν είναι αληθινές», τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι άδικο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εμφανίζεται ως οπαδός της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης: «Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός που κατηγορείται ως ιθύνων νους των pushbacks από τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης να είναι οπαδός των ανοιχτών συνόρων;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Και απάντηση Καιρίδη

Για την αντίδραση Σαμαρά ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης είπε ότι σέβεται απολύτως τον πρώην πρωθυπουργό με τον οποίο συνομιλεί συχνά. Σημείωσε ωστόσο ότι στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, όπως ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης και η Σοφία Βούλτεψη, είναι υπέρ της τροπολογίας. «Δεν κάνουμε νομιμοποίηση, δεν υπάρχει νομιμοποίηση, είναι λάθος ο όρος» είπε με έμφαση ο υπουργός Μετανάστευσης μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ΟΝΕ.

Επεσήμανε δε ότι η τροπολογία αυστηροποιεί απλώς την ρύθμιση που είχε εφαρμοστεί το 2014 επί διακυβέρνησης Σαμαρά που είχε πρωτοέλθει το 2005 επί διακυβέρνησης Καραμανλή. Ήταν μια οριζόντια ρύθμιση που προέβλεπε έναν μηχανισμό απόδοσης χαρτιών για τους διαμένοντες στη χώρα μας πάνω από επτά χρόνια. Εμείς την αυστηροποιούμε διότι βάζουμε το συμβόλαιο, την απασχόληση. Εμείς εφαρμόζουμε σε πιο αυστηρή έκδοση την ρύθμιση του 2014».

Συμπλήρωσε ότι υπολόγισαν πόσοι παίρνουν αυτή την ειδική άδεια για εξαιρετικούς λόγους μετά την παρέλευση της επταετίας. «Είναι 6 έως 8 χιλιάδες μάξιμουμ το χρόνο. Πολλαπλασιάσαμε αυτό τον αριθμό επί 4 (τα 4 χρόνια μεταξύ 3ετίας και 7ετίας) και είπαμε ότι θα φέρουμε πιο μπροστά ώστε να μην περιμένουν ως το 2026-2027, αυτοί οι άνθρωποι έτσι κι αλλιώς μένουν εδώ, δουλεύουν εδώ, είναι ανασφάλιστοι, αταυτοποίητοι και η ελληνική οικονομία χάνει».

Ο κ. Καιρίδης διευκρίνισε ότι η τροπολογία αυτή δίνει την δυνατότητα σε όσους βρίσκονται στη χώρα μας και εφόσον έχουν εργασία και για όσο διάστημα έχουν εργασία να καταγραφούν. «Δεν δίνουμε ούτε δικαίωμα επανένωσης, ούτε διαμονής ούτε ιθαγένειας» επεσήμανε χαρακτηριστικά

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι