Μετωπική για τη Δυτική Αττική – Ολιγωρία καταγγέλλουν Τσίπρας και Γεννηματά
19/12/2020Σε μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης αντιπολίτευσης οδηγούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, ειδικά στη Δυτική Αττική, καθώς συνεχίζονται οι επικρίσεις για ολιγωρία και αποσπασματικά μέτρα. Τα κόμματα μιλούν για επανάληψη των λαθών που έγιναν νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, ενώ η κυβέρνηση απαντά με την επιτάχυνση της προετοιμασίας για τον εμβολιασμό. Μέσα σε όλα αυτά αναβλήθηκε, λόγω κακοκαιρίας, και η προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κεντρική Μακεδονία.
Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την επίσκεψή του στην Ελευσίνα και τη συνάντηση που είχε με την δημοτική αρχή και τον αντιπεριφερειάρχη, καταλόγισε εγκληματική αδιαφορία και διαχειριστική ανικανότητα στους υπεύθυνους, τονίζοντας ότι αυτές οι παράμετροι οδήγησαν στην έξαρση του κορονοϊού στην Δυτική Αττική. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί έχουν ως συνέπεια «να κυνηγάμε την πανδημία αντί να την προλαμβάνουμε», τονίζοντας ότι η κατάσταση στη Δυτική Αττική δεν είναι αποτέλεσμα συγκυρίας, αλλά «οφείλεται στα ανεπαρκή περιοριστικά μέτρα και μέτρα προστασίας των εργαζομένων».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρόκειται για την ίδια ανεπάρκεια που επιδείχθηκε και σε άλλες βιομηχανικές περιοχές, όπως αυτές της Βόρειας Ελλάδας, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να μετατίθεται η ευθύνη στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους πολίτες. Σημείωσε επίσης ότι «είναι προφανές πως όλα όσα πάρα πολύ καιρό τώρα λένε οι ίδιοι οι επιστήμονες, διαμαρτυρόμενοι ότι η Επιτροπή δεν έχει έγκαιρα στοιχεία για την επιδημιολογική πορεία ανά περιοχή και σε καθημερινή βάση, αποδεικνύονται από την ίδια την εξέλιξη της πανδημίας».
Καταγγελίες Τσίπρα για τη Δυτική Αττική
Δεν μπορεί την Δευτέρα να αποφασίζουν να ανοίξουν τα μαγαζιά στην περιοχή, με τη μέθοδο του click away, και την Τετάρτη να αποφασίζουν να τους κλείσουν. «Είχαν άλλα στοιχεία την Κυριακή και άλλα στοιχεία την Τετάρτη;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Παραλλήλως, μίλησε για «εγκληματική αμέλεια» σε σχέση με τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, υποστηρίζοντας ότι «είναι ελλιπέστατη η παρακολούθηση και τα περιοριστικά μέτρα».
Εξηγώντας, είπε μάλιστα, ότι δεν γίνονται μαζικά τεστ στις βιομηχανικές περιοχές, ενώ επέκρινε συνολικά τα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων. «Είναι προφανές ότι ένας εργάτης που γνωρίζει πως αν δηλώσει θετικός για 14 ημέρες θα έχει υποχρεωτική καραντίνα και μετά για έναν μήνα ενδεχομένως να δουλεύει απλήρωτες υπερωρίες, με βάση τις ρυθμίσεις του κ. Βρούτση, είναι εμφανές ότι ωθείται στο να μην προχωρήσει στην δήλωση της ασθένειας» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε επίσης ότι ακόμα και αν ήθελε ένας εργαζόμενος να δηλώσει την ασθένειά του είναι υποχρεωμένος να πάει να κάνει τεστ στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας 80-100 ευρώ, για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι «αυτό έπρεπε να παρέχεται από την Πολιτεία». Απαντώντας τέλος σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι θα διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες που γίνονται για τους εργασιακούς χώρους και κάλεσε την Πολιτεία να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Σκληρή κριτική και από Γεννηματά
Στον Αλέξη Τσίπρα απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατηγορώντας τον ότι «έχει ξεπεράσει και τον εαυτό του σε λαϊκισμό» και ότι «όταν γίνονται προειδοποιήσεις για κάποια περιοχή τις αγνοεί, ενώ όταν λαμβάνονται μέτρα, επιδίδεται, πάντα εκ των υστέρων, σε μικροπολιτική κριτική». Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στις ενέργειες και τις συστάσεις της κυβέρνησης για την Δυτική Αττική, από τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου. Ανέφερε συγκεκριμένα τις προειδοποιήσεις Κικίλια στις 9 Δεκεμβρίου και την έκτακτη τηλεδιάσκεψη δύο ημέρες αργότερα.
Κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση στη Δυτική Αττική ασκούν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ καταλόγισε «ασυγχώρητη καθυστέρηση», συγκρίνοντας επίσης τις εξελίξεις με όσα συνέβησαν νωρίτερα και στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για «μια πολύ μεγάλη βιομηχανική περιοχή και παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, η Κυβέρνηση άφηνε πλήρως ανεξέλεγκτη την κατάσταση» ανέφερε σε δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά.
Παραλλήλως, έκανε και η ίδια λόγο για παραβίαση των κανόνων προστασίας των εργαζομένων από πολλούς εργοδότες, μίλησε για παράνομη απασχόληση εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και επέκρινε την ανυπαρξία μέριμνας για τεστ σε μαζικούς εργασιακούς χώρους. Κατηγόρησε τέλος την κυβέρνηση ότι «αντί να εφαρμόσει επιτέλους ένα σχέδιο με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, συνεχίζει με τη λογική βλέποντας και κάνοντας με αποτέλεσμα να τρέχει πίσω από τα γεγονότα».