Μετωπική Μητσοτάκη-Τσίπρα για την Παιδεία

Μετωπική Μητσοτάκη-Τσίπρα για την Παιδεία

Η αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα συνεχίστηκε και από το βήμα της Βουλής για τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την Παιδεία. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ανέφερε ότι η πρόσβαση στα πανεπιστήμια θα είναι ελεγχόμενη, ώστε να πάψουν να μετατρέπονται σε γιάφκες περιθωριακών και εκθετήρια παραεμπορίου. Ο Τσίπρας, την χαρακτήρισε άκρως διχαστική την ομιλία του πρωθυπουργού και τον κατηγόρησε για «λαθροχειρία» στην αντιμετώπιση των αγώνων της νεολαίας Λαμπράκη.

Ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι η νέα ομάδα φύλαξης των πανεπιστημίων θα αποτελείται από στελέχη της ΕΛΑΣ, χωρίς όπλα αλλά με ειδική εκπαίδευση, θα συνεργάζονται με τον πρύτανη, καθώς και με την ειδική συμβουλευτική επιτροπή, ένα νέο όργανο που θα μελετά τις συνθήκες φύλαξης κάθε σχολής.

Ανέφερε ακόμα ότι «υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών, άλλες οι οποίες υπηρετούν ζητήματα του παρόντος και άλλες που ανοίγουν ορίζοντες στο μέλλον. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα διαθέτει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά. Γιατί απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων…καθιερώνει ένα σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή και επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση, συγχρονίζοντάς την με τις ανάγκες και τον βηματισμό του 21ου αιώνα».

Επισήμανε δε ότι «οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου κινούνται σε τέσσερις σαφείς κατευθύνσεις. Διασφαλίζουν τη στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν τις σπουδές τους θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή. Ένα όριο μάλιστα που θα καθορίζουν τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα… Οδηγούν τον ενδιαφερόμενο να φοιτήσει εκεί που πραγματικά επιθυμεί, αντί να καταλήγει, τυχαία πολύ συχνά, σε ένα τμήμα από το οποίο είναι πολύ πιθανό ποτέ να μην αποφοιτήσει. Ενισχύοντας την παράλληλη οδό της επαγγελματικής εκπαίδευσης».

Επιπλέον, τόνισε ότι «οι ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές, με ένα πρόσθετο περιθώριο 2-3 ετών πέραν της κανονικής διάρκειάς τους προβλέποντας όμως και ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές αλλά και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Οι ρυθμίσεις στέκονται με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί εδώ και χρόνια τα πανεπιστήμια μας. Καθιερώνουν πειθαρχικό πλαίσιο και ελεγχόμενη είσοδο».

Επίθεση Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε έντονα τον πρωθυπουργό αναφέροντας ότι «είναι θράσος να κάνετε αναφορά στους αγώνες της νεολαίας Λαμπράκη, όταν η δική σας παράταξη ήταν απέναντι. Είναι λαθροχειρία να κάνετε αναφορές, στους νέους που το τότε κατεστημένο χαρακτήριζε «αλήτες με πρησμένα πόδια, όπως τώρα εσείς χαρακτηρίζετε αλήτες τους νέους που διαδηλώνουν».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείτε να χειριστείτε τη κοινή γνώμη είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Θα τη ζήλευε ακόμη και ο Όργουελ. Εκμεταλλεύεστε τις έκτακτες συνθήκες και έχετε επιβάλει ένα καθεστώς φόβου και επιτήρησης. Όλα όσα σας ενοχλούν είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και απαγορευμένα. Ενίοτε επιβάλετε βαριά πρόστιμα και απαγορεύσεις. Όσα δε σας ενοχλούν ή αντίθετα όσες απαγορεύσεις ενοχλούν εσάς ή τους φίλους σας, τις παρακάμπτεται. Για αυτό και δε δίνετε δεκάρα για τις συναθροίσεις στους μεγάλους εργασιακούς χώρους ή στα ΜΜΜ».

Ειδική αναφορά έκανε και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία και «στην προκλητική παραβίαση των μέτρων από εσάς τους ίδιους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτή η βαθιά υποκρισία αλλά και η υστεροβουλία διακρίνει και τη πολιτική σας για τα πανεπιστήμια… Δεν κάνετε κάτι παραπάνω από αυτό που είχατε σκοπό να κάνετε και στην υγεία».

Οι δευτερολογίες και οι κάμερες

Η ένταση συνεχίστηκε και στις δευτερολογίες, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αλλαγή θέσης του Τσίπρα υπέρ της φύλαξης των ΑΕΙ. «Έχω διακρίνει μια αλλαγή στάσης. Ομολογείτε ανοιχτά ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Την άποψή σας τη συμμερίζονται και τα άλλα στελέχη του κόμματός σας;» διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε: «Δεν θα πω ότι είναι άστοχη η μεταμφίεση σας λόγω καρναβαλιού. Θεωρώ ειλικρινή την τοποθέτησή σας από τη μεριά σας. Πόσο όμως απηχεί τις απόψεις που έχουν για το θέμα οι συνιστώσες σας;».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι «συγκεκριμένες μειοψηφίες συγκεκριμένης ιδεολογικής απόχρωσης θέλουν να επιβάλλουν την άποψη τους» και ότι «αυτή είναι η ουσία του προβλήματος». Τονίζοντας μάλιστα ότι «άλλες μέθοδοι δεν είχαν στο παρελθόν αποτελεσματικότητα» σε ό,τι αφορά την «ελεγχόμενη είσοδο» υπεραμύνθηλκε του νόμου για την “πανεπιστημιακή αστυνομία”.

Παρουσιάζοντας φωτογραφίες από δύο κέντρα ελέγχου με κάμερες στο Κέμπριτζ και την Οξφόρδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε την κριτική για τη δημιουργία καθεστώτος Big Brother στα πανεπιστήμια. Υποστήριξε τέλος ότι «σε όλα τα αμερικανικά πανεπιστήμια υπάρχει ένοπλη πανεπιστημιακή αστυνομία». Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο ζήτημα των καμερών, είπε ότι οι φωτογραφίες που παρουσίασε ο πρωθυπουργός «δείχνουν ότι οι νέες τεχνολογίες βοηθούν στην επιτήρηση» και τον ρώτησε αν συζήτησε το θέμα με τους πρυτάνεις.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι, ως υπουργός, είχε διώξει εκατοντάδες φύλακες-δημόσιους υπαλλήλους από σχολεία και πανεπιστήμια, προσθέτοντας ότι αυτοί θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν και να κάνουν την επιτήρηση. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι την επιτήρηση στο Κέμπριτζ και την Οξφόρδη δεν την κάνουν αστυνομικοί.

Αναφερόμενος τέλος στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις συνιστώσες σημείωσε ότι «δεν βρήκε να πεί κάτι για τη ΔΑΠ και για το ότι η βία δεν είναι μονόπλευρη». Υποστήριξε επίσης ότι «βουλευτής της ΝΔ έγινε υφυπουργός ενώ ως στέλεχος της ΔΑΠ είχε δείρει τον πρύτανη» και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «υποκριτή» για τα ζητήματα της βίας και της ανομίας.

Διμέτωπος από Γεννηματά – Η πρόταση του ΚΙΝΑΛ

Τη θέση του ΚΙΝΑΛ «ναι στη φύλαξη, όχι στην αστυνομοκρατία» των Πανεπιστημίων επανέλαβε η Φώφη Γεννηματά, η οποία στο ξεκίνημα της ομιλίας της κατηγόρησε τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πολιτικό πινγκ πονγκ που βολεύει και τους δύο. «Ο διαγωνισμός ανευθυνότητας και συμψηφισμού λαθών δεν αφορά κανένα» σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να μοιάζουν και ότι το δίπολό τους δεν πάει τη χώρα μπροστά.

Μετα τις επικρίσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η Φώφη Γεννηματά ανέβασε τους τόνους στην κριτική της για το νομοσχέδιο για την Παιδεία και την ασφάλεια των Πανεπιστημίων, υπερασπιζόμενη την μεταρρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, 2010-2012, γνωστή ως “νόμο Διαμαντοπούλου”. Κατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ ότι άρχισε το ξήλωμά του και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τον κατάργησε.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, η κυβέρνηση «διασπά σκόπιμα το μέτωπο της πλειοψηφίας που θέλει φύλαξη των πανεπιστημίων, αλλά όχι αυτού του τύπου» και «μετατρέπει το ερώτημα “φύλαξη ή ασυδοσία” στο ερώτημα “αστυνομία ή όχι αστυνομία”». Υποστηρίζει επίσης ότι η κυβέρνηση «επιτρέπει έτσι σε αυτούς που θέλουν τα πανεπιστήμια ξέφραγο αμπέλι να “κρυφτούν” πίσω από το “όχι στην αστυνομία”», προβλέποντας ότι «κερδισμένοι θα είναι οι αρνητές της φύλαξης, αυτοί που θέλουν την βία και την ανομία».

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για είσοδο στα Πανεπιστήμια με ακαδημαϊκή ταυτότητα η κάρτα εργαζόμενου, καθώς και την ίδρυση ειδικής υπηρεσίας φύλαξης με αυτοτελή οργανωτική δομή σε κάθε ΑΕΙ, η οποία θα υπάγεται στον Πρύτανη και θα συνεργάζεται με τις δημόσιες αρχές.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε τελικά από 166 βουλευτές. Όπως αναμενόταν υπέρ ψήφισαν η ΝΔ και η Ελληνική Λύση. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν 132 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι