Μετωπική στον ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγματα στο ΚΙΝΑΛ

Μετωπική στον ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγματα στην κεντροαριστερά από τον Μητσοτάκη, slpress

Τις διαχωριστικές γραμμές του δικού του σχεδίου από την αποτυχημένη, κατά τον ίδιο, πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόνισε και στην συνέντευξη τύπου, όπως και στην ομιλία του στην ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε παραλλήλως άνοιγμα στην κεντροαριστερά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασιών και αξιοποίησης στελεχών της.

Ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μία φορά αρνήθηκε να αναγνωρίσει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οποιοδήποτε θετικό στοιχείο, παρουσιάζοντας την ως μία αρνητική παρένθεση για την πορεία του τόπου. «Ζούμε τις χειρότερες στιγμές της δημοκρατίας μετά τη Μεταπολίτευση» υποστήριξε, χρεώνοντας το στον Τσίπρα, για τον οποίο είπε ότι «χάνει τις εκλογές και διχάζει».

Ερωτηθείς μάλιστα για την στάση του αυτή, να μην βλέπει τίποτα θετικό στην κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο είχε ως στόχο «κατά την διάρκεια και αμέσως μετά, η χώρα να αποκαταστήσει την πρόσβαση στις αγορές». Αυτό δεν συμβαίνει είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι τα επιτόκια δανεισμού παραμείνουν υψηλά και εκτιμώντας ότι η χώρα θα βρεθεί έκθετη στις αγορές, όταν τελειώσει το μαξιλάρι ασφαλείας.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε όσα είπε και στην ομιλία του για μείωση φόρων και εισφορών, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι πρώτα επέβαλε τους φόρους και τώρα θέλει να τους μειώσει. «Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα. Εμείς δίνουμε προτεραιότητα στην απελευθέρωση των δυνάμεων της επιχειρηματικότητας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, εμμένοντας παραλλήλως στις θέσεις του για λιγότερο κράτος. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, αλλά ότι θα υπάρξει ένα αυστηρότερο πλαίσιο απομακρύνσεων-προσλήψεων, υπεραμύνθηκε της αξιολόγησης και ξεκαθάρισε ότι οι συμβασιούχοι είναι συμβασιούχοι.

Ονοματολογικό, αναθεώρηση και εκλογές

Οι τόνοι ανέβηκαν ωστόσο στις ερωτήσεις σχετικά με το Μακεδονικό. Ο κ. Μητσοτάκης αφού επέστρεψε τους χαρακτηρισμούς του «λαϊκιστή» στον Τσίπρα και του «τσάμπα μάγκα» στον Πάνο Καμμένο, επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών. Όταν ρωτήθηκε μάλιστα για την θέση του σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα για το ονοματολογικό, ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε να εννοηθεί ότι οι εκλογές είναι καλύτερη λύση. Κατά τον κ. Μητσοτάκη «δεν μπορεί να υπάρξει κανένα δημοψήφισμα» ούτε για την αναθεώρηση του Συντάγματος, για την οποία λέει ότι η ΝΔ δεν θα μπει σε συζητήσεις, αν σημαντικά άρθρα, όπως το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δεν ενταχθούν σε αναθεωρητική διαδικασία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε παραλλήλως πολλαπλά ανοίγματα στην κεντροαριστερά, τονίζοντας ότι θα βάλει προερχόμενα από αυτόν τον χώρο πρόσωπα στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, αλλά και στην «κυβέρνηση ακόμη κι αν είμαι αυτοδύναμος», όπως είπε. Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της εκλογής ευρωβουλευτών με σταυρό, ενώ για τις περιφερειακές εκλογές τόνισε ότι «η ΝΔ θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα και συνδυασμούς». Δεν διέκρινε την ίδια ανάγκη ωστόσο για τις εκλογές πρώτου βαθμού, αφήνοντας πάντως ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τους μεγάλους δήμους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε επίσης ότι «θα υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που δεν θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ», για να σημειώσει ότι η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη. Σε ότι αφορά τέλος ενδεχόμενη στήριξη του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, σε επόμενες εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχει «καλή θεσμική συνεργασία με τον Προέδρο της Δημοκρατίας».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Στις «τζάμπα μαγκιές» επικεντρώνει την κριτική του ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «παραχωρεί αμαχητί τη Μακεδονία στα Σκόπια», ότι «έβαλε σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας πριν οι Έλληνες βγουν από τα μνημόνια, με πρόσχημα το θέμα της ονομασίας». Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κατηγορεί επίσης τον πρόεδρο της ΝΔ ότι άλλα λέει στην Θεσσαλονίκη και άλλα στις Βρυξέλλες, αλλά και ότι παριστάνει τον κεντρώο, ενώ κρύβεται πίσω από τον Άδωνη και τον Βορίδη.

Αποστάσεις του προέδρου της ΝΔ από το Κράτος Πρόνοιας και την Κοινωνική Δικαιοσύνη διακρίνει το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο σχολιάζοντας την συνέντευξη υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ότι «ούτε σήμερα ακούσαμε κάποια αναφορά από τον κ. Μητσοτάκη στα θέματα του σύγχρονου κράτους πρόνοιας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».  Προσθέτει επίσης ότι αυτές οι “κρίσιμες για τον λαό έννοιες είναι ξένες με το ιδεολογικό πλαίσιο της ΝΔ” και επισυνάπτει στον κ. Μητσοτάκη ότι θυμήθηκε «να επαναλάβει τις θέσεις που είχε εκφράσει στον ΣΕΒ, αμφισβητώντας εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις».

«Η επιμονή του κ. Μητσοτάκη στην ενισχυμένη αναλογική, κόβει κάθε γέφυρα επικοινωνίας» αναφέρει η Ένωση Κεντρώων, προσθέτοντας ότι «ο μόνος κυβερνητικός συνεταίρος που του μένει είναι το ΠΑΣΟΚ». Η Ένωση Κεντρώων επικρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για την στάση του στο Σκοπιανό, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν θέλει Πόντιους Πιλάτους, αλλά έναν πρωθυπουργό που να δηλώσει απερίφραστα ότι θα ακυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών». Σχολιάζει τέλος ότι «για τον κ. Μητσοτάκη είναι αρκετό την προδοσία να την κάνουν άλλοι».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx