Μέτωπο κατά της απαγόρευσης συναθροίσεων – Κοινή αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Σαρακινός Βαγγέλης
1725
Έρευνα για πολιτικούς αρχηγούς, λόγω Πολυτεχνείου – Οι αντιδράσεις των κομμάτων, slpress

Κοινό μέτωπο ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων συγκροτούν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Τις τελευταίες ώρες διακινείται κείμενο, το οποίο υπογράφουν οι βουλευτές και των τριών κομμάτων, ζητώντας που διακινείται τις τελευταίες ώρες και το υπογράφουν οι βουλευτές και των τριών κομμάτων, «απαιτώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει αυτή την απαράδεκτη απόφαση». Κραυγαλέα απών το ΚΙΝΑΛ, μετά από απόφαση της Φώφης Γεννηματά.

Η απόφαση για την υπογραφή ενός κοινού κειμένου ελήφθη μετά από πρόταση του γγ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε ο Γιάννης Βαρουφάκης για έναν κύκλο επαφών με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 συνομίλησε αρχικά με τον Δημήτρη Κουτσούμπα για την κυβερνητική απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι πρόκειται για μια «ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στη Δημοκρατία και στα πολιτικά δικαιώματα» και μετά από πρόταση του γγ του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα αποφάσισαν ότι οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 και οι βουλευτές του ΚΚΕ θα προσυπογράψουν ένα κείμενο διαμαρτυρίας. Το κείμενο αυτό συντάχθηκε από ομάδα νομικών και άλλων προσωπικοτήτων. Το ΜέΡΑ25 κάλεσε στη συνέχεια και τα μέλη του να προσυπογράψουν το κοινό κείμενο, στο οποίο επικρίνεται έντονα η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και ζητείται η άμεση ανάκλησή της.

Το κείμενο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό.

Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι' αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Όχι από την Φώφη Γεννηματά 

Στη συνέχεια, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο εξέφρασε την αγωνία του για την αυταρχική στροφή της κυβέρνησης, η οποία, όπως αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος «κρυπτόμενη πίσω από την καλπάζουσα πανδημία, στόχο έχει τη μονιμοποίηση της κατάργησης βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων». Ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε με την εκτίμηση του Γιάνη Βαρουφάκη και δήλωσε ότι και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσυπογράψουν το κείμενο διαμαρτυρίας, το οποίο είχαν ήδη υπογράψει οι συνάδελφοί τους του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Αυτό που απέμενε ήταν μια επικοινωνία ανάμεσα στον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Αλέξη Τσίπρα για να κλείσει η τριάδα.

Ο γγ του ΚΚΕ επικοινώνησε και με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ωστόσο, η Φώφη Γεννηματά αρνήθηκε οι βουλευτές του κόμματός της να υπογράψουν το κείμενο, “συμμορφούμενη” μάλλον με την αστυνομική διάταξη και την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης που απαγορεύει αυτές τις ημέρες την συνάθροιση περισσοτέρων των τριών ατόμων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ, η Φώφη Γεννηματά αιτιολόγησε την άρνησή της, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «παίζεται το παιχνίδι του Μητσοτάκη»! Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε «απαράδεκτη τη στάση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η οποία αρνείται να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία ενάντια στην αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ».

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο κείμενο, εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, υπογράφεται από προσωπικότητες, επιστήμονες, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές και δημοσιογράφους. Το κείμενο απευθύνεται και θα παραδοθεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στα πολιτικά κόμματα και στους αρμόδιους φορείς.

Νωρίτερα είχε ξεσπάσει αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ κα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με αφορμή την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία επέκρινε την κυβερνητική απόφαση και υπογράμμιζε ότι «καμία κυβέρνηση και με κανένα πρόσχημα δεν δύναται να περιστέλλει άρθρο του Συντάγματος με μία απόφαση υπουργού ή αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.». Παραλλήλως ανακοίνωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «δεν θα παραστεί φέτος στο αστυνομοκρατούμενο Πολυτεχνείο για να καταθέσει στεφάνι» και ότι «εορτασμός του Πολυτεχνείου με ραντεβού και άδεια από την Αστυνομία δεν μπορεί να υπάρχει». Ανακοίνωνε επίσης ότι αντιπροσωπεία της ΚΟ του κόμματος θα καταθέσει στεφάνι στον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.