Μέτρα για την ακρίβεια: Πως θα ψηφίσει η αντιπολίτευση στη Βουλή
17/03/2022Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στον πόλεμο κατά της ακρίβειας –για την ώρα τουλάχιστον– ολοκληρώθηκαν. Η μάχη στη Βουλή για το πακέτο αυτό αρχίζει τα επόμενα 24ωρα. Πιθανότατα δεν θα είναι τα τελευταία μέτρα, παρά το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι περιορισμένα μιας και το πακέτο χρηματοδοτείται από τον εθνικό προϋπολογισμό και μόνο. Από την άλλη, όμως, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη με τα κύματα ακρίβειας.
Στην κοινοβουλευτική μάχη, που έχει μεγάλη πολιτική βαρύτητα, το ερώτημα δεν είναι αν θα περάσει το “πακέτο” που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, καθώς υπάρχει “άνετη πλειοψηφία” από την ΝΔ. Το ερώτημα είναι πως θα κινηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ποια θα είναι η τελική τους στάση. Με άλλα λόγια αν θα υπάρξει και πάλι ένα “ενιαίο αντιπολιτευτικό μπλοκ” ή αν οι πολιτικοί σχηματισμοί της αντιπολίτευσης θα κινηθούν χωριστά.
Με άλλα λόγια, εάν παρά την σκληρή κριτική που αναμένεται να ασκήσουν όλοι στην Κυβέρνηση, θα “στοιχηθούν” ή όχι σε μια ενιαία στάση στην ψηφοφορία. Με την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση στα τέλη Ιανουαρίου (με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν με την κακοκαιρία), ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να απομονωθεί πολιτικά η Κυβέρνηση καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν και ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής.
Το πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης (παρεμβάσεις ύψους 1,7 δισ. που θα δώσουν μικρές ανάσες σε 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες και ένα μέρος της μεσαίας τάξης) που συνοδεύτηκε και από “διάγγελμα” του Πρωθυπουργού έχει δεχθεί έντονη κριτική από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Καταλογίζουν στην Κυβέρνηση ότι τα μέτρα είναι και καθυστερημένα και ανεπαρκή, αλλά και γιατί ευθύνεται η Κυβέρνηση, ως ένα βαθμό για την ακρίβεια.
Είναι πολύ πιθανό στην κοινοβουλευτική μάχη τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην συγκλίνουν ως προς την τελική ψηφοφορία. Είναι μια ευκαιρία να αναδείξουν την διακριτή τους φυσιογνωμία και το ιδιαίτερο αντιπολιτευτικό τους στίγμα. Το κρίσιμο είναι αν θα υπάρξει κοινή στάση στην ψηφοφορία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η Κουμουνδούρου, που προτάσσει την “προοδευτική διακυβέρνηση”, επιθυμεί συγκλήσεις και συμπορεύσεις με την Κεντροαριστερά στη Βουλή, αλλά και στους κοινωνικούς χώρους. Ο πολιτικός συμβολισμός τέτοιων κινήσεων και τακτικών είναι σημαντικός τις ώρες που οι συζητήσεις για πρόωρες εκλογές έρχονται και ξαναέρχονται στο τραπέζι.
Μέτρα για ακρίβεια
Τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ παρά τους υψηλούς τόνους κριτικής προς την Κυβέρνηση φαίνεται πως δεν θα συγκλίνουν στην τελική ψηφοφορία. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ φαίνεται πως θα υιοθετήσει τακτική “χρήσιμης αντιπολίτευσης”, ψηφίζοντας πιθανότατα όσα από τα μέτρα θεωρεί ότι είναι επωφελή για τον κόσμο. Παράλληλα, θα κατηγορήσει την Κυβέρνηση ότι το συνολικό πακέτο είναι ανεπαρκές και πολύ καθυστερημένο. ‘Όμως τουλάχιστον για την ώρα η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει ξεκαθαρίσει πια από τα μέτρα είναι αυτά που θεωρεί επωφελή για τον κόσμο.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης , αναφερόμενος στο κυβερνητικό πακέτο, είπε ότι «είναι περιορισμένης εμβέλειας και έρχεται με καθυστέρηση». Σημείωσε ακόμα πως «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση δεν μπορούν να βοηθήσουν τους πιο αδύναμους και τα περισσότερα νοικοκυριά. Συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι τα λιγότερα. Το 1,1 δισ. ευρώ δεν είναι δημοσιονομικό περιθώριο. Είναι η κερδοσκοπία του κράτους εις βάρος του ελληνικού λαού και αυτό φαίνεται από τα επιπλέον φορολογικά έσοδα που προέκυψαν το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου λόγω του αυξημένου πληθωρισμού».
Πρόσθεσε πως «το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει εδώ και μήνες ότι απαιτείται μια δέσμη συνολικών παρεμβάσεων όπως είναι : η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, η φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, η επιβολή πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής, η αύξηση του κατώτατου μισθού και ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ακόμα πιο κατηγορηματικός στην κριτική του έναντι του κυβερνητικού πακέτου. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «ψευτοεπιδοτήσεις», «κοροϊδία» και «αντίδωρο». Στάση που προϊδεάζει ότι πιθανότατα να μην ψηφίσει ούτε το πακέτο, ούτε μεμονωμένα μέτρα. Ανέβασε μάλιστα τους τόνους από την Καλαμαριά, σημειώνοντας πως «η χώρα αξίζει μια κυβέρνηση ευθύνης και όχι μια κυβέρνηση της δικαιολογίας».
Αναφορικά με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης τόνισε ότι «δυστυχώς, η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ικανοί να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτό το εν εξελίξει επικίνδυνο φαινόμενο. Χθες ο κ. Μητσοτάκης έκανε ένα διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό για να μιλήσει για μέτρα στήριξης. Είναι μέτρα όμως που δεν πρόκειται να αισθανθεί καν ο πολίτης, ο καταναλωτής». Σημείωσε δε πως ο Πρωθυπουργός «είπε και ψέματα, ότι δήθεν αυτή η κρίση ήρθε τις τελευταίες 15 μέρες που είναι ο πόλεμος. Η κρίση αυτή σοβεί εδώ και μήνες, δεν την προέβλεψε, δεν κινήθηκε για να την αντιμετωπίσει. Αντιθέτως με τις επιλογές του έχει γίνει πολλαπλασιαστής αυτής της κρίσης».
Βέβαια οριστική απόφαση για το τι θα κάνει στην ψηφοφορία στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ακόμα ληφθεί. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους με σκοπό να οριοθετήσει πολιτικά και εκλογικά τον χώρο του απέναντι στο κυβερνητικό πακέτο κι όχι μόνο.