Μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη για Παυλόπουλο και δεσμεύσεις

Μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη για Παυλόπουλο και δεσμεύσεις

Το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και οι δεσμεύσεις της επόμενης Βουλής από την παρούσα ως προς την κατεύθυνση της Αναθεώρησης του Συντάγματος ανεβάζουν τους τόνους της συζήτησης στην Βουλή.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Ολομέλειας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για κινήσεις πολιτικής σκοπιμότητας, καταλογίζοντάς του ότι  παίζει «αποκρουστικά πολιτικά παιχνίδια» με την εκλογή ΠτΔ. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο Μητσοτάκης «έχει τάξει» την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε στέλεχος του ΚΙΝΑΛ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των δεσμεύσεων που μεταφέρονται κατά την άποψη της κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή στην επόμενη σε ότι αφορά την κατεύθυνση της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Αφού διέψευσε ότι απεργάζεται σενάρια «δεξιάς παρένθεσης», αφήνοντας αιχμές για τον Αντώνη Σαμαρά  και τα σενάρια «αριστερής παρένθεσης» που είχαν διακινηθεί το 2015, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε:

«Λέει λοιπόν ότι θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία διαφωνεί. Και μετά η πρόταση αυτή δεν θα τον δεσμεύει. Και άμα γίνει -τρομάρα του- Πρωθυπουργός, θα κάνει ότι θέλει ο ίδιος, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια συναινέσεις, συνταγματικά έθιμα, αποφάσεις δικαστηρίων. Λέτε εμάς ότι είμαστε «κυβέρνηση κουρελού», αλλά εσείς είστε μια αντιπολίτευση που δεν έχει έργο». Προκάλεσε μάλιστα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει όλα τα άρθρα αφού είναι τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές, για να έχει τα χέρια του «λυμένα», όπως είπε.

«Ψηφίστε όλα τα άρθρα που προτείνουμε εμείς αναθεωρητέα και θα ψηφίσουμε και εμείς αυτά που θέλετε εσείς. Όχι μισές δουλειές» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση. Είπε επίσης ότι είχε καταθέσει σχετική πρόταση, έτσι ώστε «η επόμενη βουλή να προχωρήσει με απλή πλειοψηφία».

Σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα των δεσμεύσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «η σημερινή Βουλή δεν μπορεί να δεσμεύσει την αναθεωρητική Βουλή όσον αφορά το περιεχόμενο των διατάξεων». Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι με την εμμονή της «η παρούσα Βουλή να ορίσει το περιεχόμενο που θα συζητήσει η επόμενη Βουλή» επιχειρεί να «παραβιάσει και το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος».

Κόντρα για την ερμηνεία από χθες 

Στην συνάντηση που είχαν όλοι οι γενικοί και ειδικοί εισηγητές των κομμάτων για να αποφασίσουν σχετικά με ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επέμειναν στις θέσεις όπως είχαν εκφραστεί και στην Επιτροπή της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, σχετικά με την ερμηνεία του άρθρου 110.

Έτσι, αν και τα κόμματα συμφώνησαν για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην ονομαστική ψηφοφορία, την Πέμπτη, διαφώνησαν στο επίμαχο θέμα για τη δεσμευτικότητα της επόμενης Βουλής από την παρούσα, ως προς την κατεύθυνση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του γενικού εισηγητή του Γιώργου Κατρούγκαλου, επέμεινε ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη Βουλή ως προς την κατεύθυνση και πρότεινε στα ψηφοδέλτια, δίπλα από το προτεινόμενο αναθεωρητέο άρθρο, να υπάρχει αναλυτική επεξήγηση των στόχων που επιδιώκει η αναθεώρηση.

Το θέμα της δέσμευσης

Αντιθέτως, η ΝΔ, δια του γενικού εισηγητή της Κώστα Τασούλα, διαφώνησε όχι μόνο σε ό,τι αφορά την δεσμευτικότητα των προτάσεων της παρούσας Βουλής για την επόμενη αναθεωρητική Βουλή, αλλά και σε ό,τι αφορά την διατύπωση της κατεύθυνσης στα ψηφοδέλτια που θα δοθούν στους βουλευτές. Επισήμανε μάλιστα, ότι σε όλες τις προηγούμενες αναθεωρήσεις, σε κάθε προτεινόμενο για αναθεώρηση άρθρο, υπήρχε μόνο μια λιτή αναφορά του άρθρου και σε ό,τι αυτό αφορά.

«Η θεωρία της δέσμευσης της επόμενης Βουλής από την παρούσα Βουλή οδηγεί σε νομικό και πραγματολογικό παραλογισμό», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος για να προσθέσει ότι  καμία διάταξη για κρίσιμα ζητήματα δεν πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από 179 ψήφους. Και αυτό, όπως είπε, για να αποφασιστούν όλες οι αλλαγές στο σύνταγμα, με συναίνεση και αυξημένη πλειοψηφία μετά τις εκλογές.

«Η δική μας θέση είναι πάρα πολύ καθαρή, καμία διάταξη δεν πρέπει να συγκεντρώσει παραπάνω από 151 ψήφους, δηλαδή, πρακτικά, παραπάνω από 179 ψήφους στην παρούσα Βουλή. Όλες οι διατάξεις πρέπει να τύχουν επεξεργασίας και απόφασης από την επόμενη Βουλή, μετά τις εκλογές, μετά την απόφαση του εκλογικού σώματος, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, προκειμένου να διατηρηθεί ο αυστηρός χαρακτήρας του συντάγματος», είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόταση Κοντονή

Το Μαξίμου σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Τρίτης, επέμεινε ότι η παρούσα Βουλή «δεσμεύει την επόμενη, όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα εισαχθούν προς αναθεώρηση αλλά και ως προς την κατεύθυνσή τους».

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίαζε από το βήμα της Βουλής μια διαφοροποιημένη θέση. «Η άποψη αυτή ( του ΣΥΡΙΖΑ) δεν λαμβάνει υπόψη της ότι υπάρχει ο ενδιάμεσος κρίκος που είναι το εκλογικό σώμα. Ο λαός είναι που κρίνει. Άρα να αποτυπωθούν τα άρθρα και η κατεύθυνση, γιατί έτσι θα κρίνει ο λαός. Η επόμενη Βουλή όμως, δεν δεσμεύεται από την προηγούμενη ως προς την κατεύθυνση. Πρέπει να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και σύνεση που επιβάλλει το συνταγματικό κείμενο. Ο λαός θα κρίνει και θα αποφασίσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος».

Ο Σταύρος Κοντονής τάχθηκε υπέρ της κατεύθυνσης στα ψηφοδέλτια γιατί αυτό δεν ακυρώνει την σημερινή Βουλή, αλλά κατά της δεσμευτικότητας της επόμενης Βουλής, αφού παρεμβάλλονται εκλογές και θα υπάρξει λαϊκή έκφραση, η οποία επίσης δεν μπορεί να ακυρωθεί. Τελικά ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης, σε παρέμβασή του τόνισε ότι σήμερα Τετάρτη θα δοθεί ο λόγος στα κόμματα για να λυθεί το πολιτικό θέμα που προέκυψε σχετικά με την δέσμευση ή μη της επόμενης Βουλής από την παρούσα, σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση των αναθεωρητέων διατάξεων.

Πριν από λίγο πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προειδοποίησε ότι το ΚΙΝΑΛ θα απέχει από την ψηφοφορία για το πως θα διαμορφωθεί τελικά το ψηφοδέλτιο, αν η κυβέρνηση επιμείνει στην αναγραφή, εκτός από τον αριθμό του άρθρου που αναθεωρείται, κατεύθυνσης ως προς την αναθεώρηση.  Υποστήριξε μάλιστα ότι «αν υπάρχουν δεσμεύσεις στις κατευθύνσεις παρακωλύεται η ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις».

Τύπωσε δικά της ψηφοδέλτια η ΝΔ

Η ΝΔ πάντως, η οποία επιμένει στην παράδοση των προηγούμενων αναθεωρήσεων του Συντάγματος, στις οποίες τα ψηφοδέλτια δεν συμπεριελάμβαναν κατεύθυνση, έδωσε στην  δημοσιότητα το ψηφοδέλτιο με τις προτάσεις της. Σε αυτό αναφέρονται μόνον το άρθρο και η παράγραφος που προτείνονται για αναθεώρηση και ένας ενδεικτικός τίτλος περιγραφής της πρόθεσής της.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εμμένει στην νομική άποψη ότι στην παρούσα φάση αποφασίζεται μόνον ο αριθμός των υπό τροποποίηση άρθρων και όχι το περιεχόμενό και έτσι το  ψηφοδέλτιό της αναγράφει μόνο το άρθρο και τον τίτλο, δίνοντας την δυνατότητα στους βουλευτές να ψηφίζουν «ναι», «όχι» ή «παρών».

Οι πληροφορίες θέλουν το αντίστοιχο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ να έχει σχεδόν την ίδια μορφή, όμως αντί του τίτλου θα αναγράφεται επακριβώς το περιεχόμενο που θέλουν να πάρει το άρθρο στην επόμενη Βουλή. Επιχειρείται δηλαδή η παρούσα-προτείνουσα Βουλή να δεσμεύσει πολιτικά την επόμενη που είναι και η αναθεωρητική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι